måndag 31 juli 2017

Den sista julidagen har passerat.

det har varit en jobbig sommar. Både fysiskt och psykiskt. Min kropp värker mer än någonsin och jag kan inte göra något för att avhjälpa det, försöker att inte förstöra magen med värktabletter. Huvudvärken har varit någorlunda konstant och ångesten, ja, den har hela tiden gjort sig påmind. Jag har inte kunnat sova, inte orkat vara vaken, saknat aptit och mest mått illa. Livet med en ettåring är inte heller alltid en dans på rosor, det har varit bråk och skrik flera veckor i sträck och inget verkar vara riktigt som hon vill, tror egentligen att inte ens hon vet exakt vad det är hon vill. Jag hade behövt semester. Ens bara två dagar i sträck där jag kunnat vara för mig själv och vila. Att Sami har semester betyder i praktiken att jag får ännu mindre avlastning, för någon måste ju bygga så vi slipper detta limbo. Wäh. Bygger en koja i skogen och bor där en hel helg när vi flyttat, tror jag. Ehe-he. Jag behöver få lite frihet.

jag är så tacksam för att vi har människor i vår närhet som bryr sig om oss och som verkligen gör sitt bästa för att underlätta för oss. Som håller kontakten och kommer och umgås eller dricker en kopp kaffe, erbjuder sig att passa Tova över dagen eller ens bara finns där. Tack. Utan er hade vi möjligtvis gått under

filt

i morgon är det första augusti, vilket betyder att de som köpte mina föräldrars ställe (cirka en kilometer från vårt bygge) får tillträde. Därmed är det definitivt. Min familj bor inte där längre, ingen bor ens i närheten av vårt hus. De bor nästan en och en halv timme bort. När vi flyttar dit kommer de inte vara där. Det är dags att börja försöka acceptera det.

söndag 30 juli 2017

Vecka trettio.

v301
v302
v303

- hängde med Anna och Elma på Nabben
- fyllde på färgen i håret, blev missnöjd. Igen
- besökte Vikingamarknaden med Sami, Tova, Åsa, Oliwer och Noah

v304
v305
v306

- hade huvudvärk i tre dagar
- Anna och Elma besökte bygget
- träffade MK06-riddarna på picknick

v307
v308

Riddarna på Nabben.

årets Riddarpicknick hölls på Nabben, en lite mer barnvänlig miljö än annars då vi hade Elma och Matteo med. Jag lämnade Tova hemma och njööööt av att kunna sitta på samma plats cirka hela tiden. Att Linnea i princip är höggravid dolde hon tydligen väldigt väl på bilderna, ehe. Helt knas att tänka att det var över tio år sedan vi fem lärde känna varandra!

mk1
mk2
mk3
mk4

jag, min klant, glömde kameran hemma - så bättre bilder finns att se inne hos Anna.

onsdag 26 juli 2017

Jonä.

jonä

fyllde på färgen i håret i dag. Eh. Blev tydligen hemskickad med största delen av håret ofärgat, fick liksom inte se det innan jag kom hem. Färgen hade endast tagit i luggen, botten och någon slinga vid luggen. Jag som från början förklarat att jag ville ha min egen färg i botten och mesta färgen i topparna, dessutom la jag vikt vid att utväxten inte skulle se knasig ut. Häh, ja, det vill säga, om färgen håller så länge att jag lyckas få någon utväxt. "Det är en svår hårfärg att hålla på sommaren", ja, visst. Med det här hade den varit svår att hålla alla årstider. Jag har nu tvättat ur håret med schampo två gånger och det ser möjligen lite mer vettigt ut. Den här gången bet färgen på bättre, helt klart. Nu när det ser ut som att jag har färgat det hemma och misslyckats totalt. Wäh.

nåja, en frisörkompis erbjöd sig ta en titt och fixa det nästa vecka - det är jag väldigt glad över.

tisdag 25 juli 2017

Semesterhjärna även för den o-semestrande.

att jag är ett virrhuvud är ju inga nyheter, men att vi nu tydligen ramlat förbi ännu en vecka och mitt i allt gått två hela dagar in på nya veckan var för mig nyheter. Trodde senast i dag att det var söndag och det visade sig vara tisdag. Så skumt. Samis semester påverkar tydligen mitt psyke trots att den inte gör så stor inverkan på min vardag just nu. Nåja. Ny vecka, nya tag. I morgon ska jag tillbaka till frisören och fylla på färgen i mitt hår som sa tack och adjö efter att jag doppade huvudet under vattnet i Ålands hav. Den var ju ... hållbar, den färgen. Eh. Sedan är det Vikingamarknad och i helgen picknickar jag med resten av riddarna från MK06. Full rulle! Alltid trevligt att ha något att skriva in i kalendern.

inte för att någon undrade, men jag kommer inte göra någon sammanfattning över förra veckan. Jag släpper den.

fredag 21 juli 2017

Färg.

färg

för den som inte följer mig på Instagram vill jag bara meddela: jag har äntligen fått tummen ur och färgat håret!

Punkt.

det finns de som tar sig rätten till andras liv
att bedöma, godkänna eller förkasta.
De ifrågasätter sådant som inte är deras att ifrågasätta,
försöker förändra sådant som inte är deras att förändra.

det finns de som kan bryta upp planer och göra vad de vill,
även om det påverkar andras liv, andras planer.
Samtidigt bestämmer de hur de andra får reagera.

jag har varken tid eller ork för sådant just nu.

söndag 16 juli 2017

För att någon gång bli frisk:

- ta ansvar för min egen hälsa
- ta plats
- stå på mig
- kräv rätt vård

så självklara saker, ändå sitter jag här - fyra år senare på samma resa - med samma symptom trots medicinering. Jag har i alla fall bytt läkare, men det återstår ju att se om denna är lika bra på att tyda provsvar över mående som föregående. Skulle jag vara frisk skulle jag inte må så här. Skulle jag vara fisk skulle jag aldrig prata med dem igen. Har, hittills, cirka noll förtroende för dessa läkare. "Allt ser bra ut", "du är hur frisk som helst enligt provsvaren", "jag tror att jag inte kan hjälpa dig mer - men vart jag ska vidareremittera dig vet jag inte". Håh. Så många år som jag mådde så dåligt och läkarna (män) endast skyllde det på min menstruation. Jag, eh, tror att jag vet bättre hur den känns än de. Möjligen. För att ens komma hit (och inte bortviftas som "vårdepression") behövde jag gå privat och säga vilka prover jag ville ha tagna. Jag är så fruktansvärt trött på att göra läkarnas jobb åt dem. Stå inte bara där - hjälp mig då.

men nu, den här gången, är jag redan arg.

Vecka tjugoåtta.

v281
v282
v283
v284

- tog mig i kragen och ringde och bytte läkare för min hypotyreos
- hade huvudvärk i fyra dagar
- fredagsmiddag i Hammarland
- Sami gick på semester!!!
- åkte och hängde med Sami över kaffe, istället för att klättra ur skinnet
- åt glass och gjorde ärenden på söndagen

söndag 9 juli 2017

Punkt.

break

drömmer just nu olika obehagliga drömmar involverande flyttning. Tänker att det håller på att sjunka in, kanske. Vaknar kallsvettig och kan inte somna om, orosklumpen sitter fast i magen. Jag inser att jag är stressad över detta, fortfarande. Jag låtsas för mig själv och andra att jag är okej, jag har fattat och gått vidare - men det verkar inte så. Undermedvetet bearbetar jag stressen och ångesten på nätterna och det gör mig tröttare än någonsin. Jag vet inte vad jag kan göra åt det. Det är ju gjort. Jag har sagt mitt och det är ändå gjort. Vad ska jag göra? Hur ska jag släppa det? Hur är det korrekta sättet att reagera på och gå vidare? Jag verkar ha gjort fel hittills. Allt är fel hittills. Ett steg framåt och tre steg tillbaka.

i dag var jag in i huset för sista gången, troligen. Stod i mitt grönvitrandiga rum med kallsvetten i nacken. Så många känslor bubblade upp till ytan, så mycket obearbetat som höjde rösten och ville komma ut. Och nu då? Nu då?

Vecka tjugosju.

v271
v272
v273
v274

- hade Åsa, Oliwer och Noah på kvällskaffe (Noah fick inget kaffe)
- träffade min gudmor Rauni + mamma
- lunchade med mamma
- smälte nästan bort under vagnspromenaderna

v275
v276
v277
v278

- var på fredagsmiddag hos Samis föräldrar
- monterade sista sidan på spjälsängen
- hade Tova hos sina faddrar medan Sami och jag gjorde ärenden

v279
v2710

lördag 8 juli 2017

Life begins when the world doesn't end.

tt1
tt2

lördag. Förutom onsdag, veckans tråkigaste dag. Detta eftersom att jag och Tova oftast spenderar morgon till kväll för oss själva. Böh. Missförstå mig rätt, jag tycker det är roligt att hänga med Tova (åtminstone dagar som denna, där jag inte bara fått en, utan tre spontanpussar av Fröken! Hon är annars rätt ... snål på sådant), men jag behöver vuxentid. Liksom få prata om vuxna saker och få vuxna svar. Synd att en helgdag ska vara en så urtråkig dag, men what to do? I dag var vi ute och härjade en stund, länsade odlingslådan på mogna jordgubbar och plockade alla färdiga smultron från plantorna och rakt ner i barnets mage. Tova älskar att dofta på blommor, så hon fick några syrenblommor som inte helt blommat över att dra runt på.

i går skruvade vi på sista sidan på spjälsängen, för Tova har lyckats ramla ut vår säng två gånger under den gångna veckan. Jag gillar det inte. Känns konstigt att inte bara ha henne där vid min sida. Meckigt att natta och meckigt att få upp henne ur sängen på morgonen, men vi ska väl lösa det med. Det som harmade mest vid den här läggningen var att jag glömde pussa henne godnatt innan jag la henne i sin säng, för jag brukar göra det efteråt. Wäh. Hon tryckte sina kaniner mot spjälorna så jag fick pussa dem i alla fall, och själv verkar hon tycka det är ganska mysigt att ligga lite avskärmat. Hm.

i morgon ska Sami och jag göra ärenden och Tova ska då passas av en uppsättning faddrar. Spännande. Vet inte vem som är mest nervös för detta. Troligen jag. Nåja. Det går nog bra. Nu är det dags för mig att koka te och äta kvällsmat framför något avsnitt Unbreakable Kimmy Schmidt.

söndag 2 juli 2017

Vecka tjugosex.

v261
v262
v263

- var till farmor och farfar i väldigt varierande väder
- hängde med Anna och Elma en hel dag
- ... då Tovas första lekparksbesök ägde rum
- hade Åsa och Noah över på lunch och promenad

v264
v265
v266

- lunchade med mamma
- det blev juli
- var på 30+30+9årskalas
- Sami fyllde 28 och vi firade dagen i vårt hus

v267