söndag 28 maj 2017

Vecka tjugoett.

v211
v212

- var på blodprov, varav ett var ett fasteprov hurra hurra
- åkte till Skag och hälsade på farmor och farfar
- Elma fyllde två!

v213
v214

- himmelsfärdsdagen var vi på Bussö
- fredagsmiddag i Hammarland
- finfin helg med massa sol

v215
v216

- hälsade på äldre brodern med familj
- simmade med Anna
- bio med Åsa och Oliwer medan farmor passade Tova (och nattade - första gången inte någon av oss nattar!)

v217
v218

fredag 26 maj 2017

Kaptenens logg: 26052017.

mhu
25032017.

huff, puff. Öppnade ett tomt inlägg och sen for all luft ur mig. Sitter här som ett degigt skal. Fräknigt - för all del - men degigt. Härom dagen (jonstines, som en kan säga) var jag på blodprov i två omgångar, pratade med min doktor och hen var tydligen inte alls nöjd med hur jag mådde för tillfället. Nä, ja. Vem är väl det? Jag är för trött för att klaga. Jag är skeptisk till att de här proverna visar något, men jag vet förstås inte exakt vad som kollades heller. Det kan tänkas lite udda att sitta och vänta på provsvar och liksom hoppas att något är uppåt väggarna på tok. Så en vet. Så en kan fixa. Kan ni snälla fixa mig? Jag har varit ett trött och fruset vrak i snart tio år. Har vant mig. Jag har vant mig vid att endast ha två känslor: 1) likgiltig och 2) nedstämd. Att kämpa mig upp ur mitt svarta hål för att kanske lyckas känna något annat. Nåja.

annars då? Jo, sommaren verkar vara på intågande. Gräset växer som besatt och inte en levande själ har ork att klippa det. Eller ja. Vi. Vi orkar inte klippa det. Alla andra verkar ha hittat någon gnutta gräsklippariver, vår gräsmatta vajar stolt. Det blir så här, när en liksom inte vill bo där en bor. All ork och motivation blåser bort. Allt är fult, fult, fult och vi vill bara flytta till vårt "riktiga" hus. Där är allt så fint, fint, fint. Längtar efter solnedgångarna över Stengrundet. Nåväl. Hen som ska kakla kommer nästa vecka och då är det förbanna och anamma inte långt bort. Ljuset skiner lite starkare där i slutet av tunneln!

nä, nu ska jag sätta mig i soffan och hoppas att Sami kommer från läggningen av barnet snart. Tar himla tid just nu.

Att vara rotlös.

varje gång vinden drar förbi
tappar jag fotfästet
vet inte vad som är upp
eller vad som är ner

jag tror ibland att jag fäst mig
grävt ner rötterna i marken
tänkt att här kan jag andas ut
här kan jag blomma
här ligger min framtid tryggt


så säger de att stormen kommer
de vill bryta upp mig

men

jag är inte hemma där
och jag kommer
aldrig
att kunna bli det

det kommer aldrig att vara mitt hem

måndag 22 maj 2017

Om vattenkokare.

vk1

i februari 2009 tröttnade jag på att äta torra smörgåsar till frukost och tänkte investera mina små slantar i en brödrost, men när jag väl kom till butiken fick jag syn på en vattenkokare och insåg genast att även om jag var trött på torra smörgåsar till frukost - var jag ännu tröttare på att passa vattenpannan på spisen, medan jag gjorde mig i ordning på morgnarna. Så jag köpte en vattenkokare istället för brödrost, och det ligger ganska högt på listan av mina tio mest lyckade köp i livet.

det senaste året har vattenkokaren jag köpte då verkligen börjat sjunga på sista versen, mitt i allt gick lockets öppningsmekanism sönder av oklar orsak och efter ett tag lossnade locket helt. Så lagom praktiskt då locket är svinhett när en kokat vatten och en liksom inte kan plocka upp det utan att skålla fingrarna. För några veckor sen slutade den även koka vatten emellanåt och gjorde istället ett mystiskt ljud. Jag blir alltid nervös när min elektronik börjar låta underligt.

vk2

i dag kom Sami hem med vår nya kokare, så fin! Tänk hur bra den kommer passa i vårt "riktiga" kök?! Den har ett reglage så en kan ställa in hur varmt vattnet ska bli, lyser modernt (hej hanna 85+) och gör något litet fancy plingande ljud! Har druckit en kopp snabbkaffe på vatten ur den hittills och det var mycket fin värme på det, ehe!

söndag 21 maj 2017

Vecka tjugo.

v201
v202

- började veckan med att må usligt
- lunchade med mamma

v203
v204

- Samis jobb hade mässa på onsdagen = Tova och jag hade två långa ensamma dagar
- pratade med min läkare

v205
v206

- fredagsmiddag i Hammarland
- jag fyllde 27 och firade med tårta
- hade en väldigt fin söndag med lillfamiljen

lördag 20 maj 2017

Tjugonde maj tvåtusensjutton.

fnuf

i dag fyller jag tjugosju!

söndag 14 maj 2017

Vecka nitton.

v191
v192

- vi beställde tapeten till vardagsrummet
- vårt nya porslin kom
- Sami och jag firade tre år som förlovade och åtta år som ett par

v193
v194

- hade en tung dag med läkarprat och sovvägrande barn
- lunchade med mamma
- det kom mer snö

v195
v196

- jag rensade ur garderoben
- drack kaffe med Åsa
- fredagsmiddag hos Samis föräldrar

v197
v198

- deklarerade
- tittade på ESC (jag såg bara alla bidrag, sen sov jag)
- morsdag på söndagen ♥

v199

- promenerade med Anna och Elma
- åt middag från Great Burgers

fredag 12 maj 2017

Episk rensning (eller något liknande).

,joupp

rensningsprocessen är inledd nu, jag har gått igenom garderoben och en gammal klädpåse jag plockat undan (oklart varför) för flera år sedan. Nu får det åka. Sådant jag inte trivs i får lämna min ägo, hur dyrt det än var vid inköpstillfället eller hur nyligen jag än köpt det. Det är dags för något nytt. Eller gammalt. Annat. Något annat, helt enkelt. Har funderat på en kapselgarderob tidigare, men jag tror det får vänta. Jag har ingen ork att varken planera eller utföra just nu. Är också lite sugen på att köra en grafisk profil för hela mitt jag, men det får också vänta på bättre tider. Typ tid ock ork. Och råd.

har mått skumt i dag, fast jag både varit ut och promenerat med Tova i vagnen och ätit regelbundet. Som ett illamående och tryck över bröstkorgen. Lite yr och mycket matt. Jobbigt. Nåja. Kanske blir bättre om jag ignorerar det (eh, allting funkar ju så. Inte. (Nä, ska faktiskt prata med min doktor nästa vecka igen. Så här kan jag ju inte ha det)). Nu ska vi ta tag i deklarationen, hälsar gammal och grå vuxen person (= jag (så du nu inte fick för dig att jag menade Sami)).

torsdag 11 maj 2017

Kaptenens logg: 11052017.

1a
1b

försöker hitta tillbaka till mitt vardagsbloggande, men just nu är livet en röra. Eller nej. Egentligen är det nästan som vanligt, men jag hanterar det sämre för tillfället. Orkar inte hålla farten och åker på bakslag efter bakslag. Ångesten är ständigt närvarande. Så mycket stress. Tänker att det inte ligger på mig, jag behöver inte ta något på mig, men. Ja. Jag fungerar ju inte riktigt så. Ibland kan jag ifrågasätta om jag alls fungerar. Men. Det är inte min stress. Det är inte mitt val. Inte mitt ansvar. Inte någonting sådant. Det är bara något som är ovisst som i viss mån påverkar mig. Och jag måste släppa det. Låta bitarna falla på plats utan att jag blandar mig i. Jag måste fokusera på mitt liv. Mitt. Mitt eget lilla liv. Koppla loss det från det andra. Om så bara för stunden. Andas in och andas ut och bara släppa det. Släpp det. Du kan inte kontrollera detta, hanna.

annars då? Ja. Just det. Vem vet? Jag har precis duschat första gången den här veckan och känner mig ytterst fräsch. Känns som att jag var täckt i tio lager smuts. Lätt överdrift, kanske. Var täckt i åtta lager smuts och två lager torrschampo. Typ. I går hade vi en krissituation här hemma, Tova vägrade somna på kvällen. Vrålade och ylade som om hon höll på att förgås - var helt nöjd när hon fick vara vaken. Klockan 23 somnade hon, hon som annars sover redan 20. Håh. Det var en pärs. Hade jag inte haft Sami hemma hade jag antagligen sagt goddag till väggen ("hej Väggen, det är jag som ska gå in i dig" - "hej!"). Känner emellanåt att jag balanserar farligt nära den vägen ibland, liksom tippar på kanten mot avgrunden. Har jag nämnt att jag inte hanterar stress? Eller att jag är lätt dramatisk? Nej? Ja? Kanske? Jaja.

två dagar i rad har vi stigit upp till snöfall. I maj. Känns som något för historieböckerna. Kan inte minnas att det någonsin har snöat i maj under min livstid. Haglat kanske, på sin höjd. Ja, förresten. Jag fyller år snart, men jag önskar mig egentligen ingenting. Vill en köpa något till mig så tar jag gärna emot något från kokosserien från Faith in Nature, skålar till mina muminmuggar och presentkort på kläder (har funderat på att kika in på Dress like Marie, men känt mig hemskt snål så det har inte blivit av). Så rolig och spännande är jag. Annars räcker liksom ett grattis. Vi kommer äta tårta på födelsedagen så vill en är det bara att höra av sig och dyka upp.

nänu, dags att borsta framtanden. Häj!

onsdag 10 maj 2017

tisdag 9 maj 2017

Oh, this is hell for the weak ones.

kaku

har bakat kladdkaksmuffins i ett försök att få innehållet i huvudet att snurra långsammare. Det gick inget vidare. Stör mig på när andra talar i gåtor och känner mig utestängd och övergiven, tänker att jag ska släppa det. Jag har knappt ork till något som det är, inget extra får ta min energi. Kunde de inte bara säga det rakt ut, hålla mig uppdaterad? Kan inte förstå det här smygandet, tassandet kring ämnen. Min rygg värker, igen. Men det är annorlunda nu. Känns som att hela mitt skelett gråter. Nej, det skriker. Lederna gråter. Tankarna känns tunga, klibbiga och grå och jag får knappt upp ögonen.

ibland brister det och allt som fanns inuti bara bubblar ut. Tårarna rinner, dropparna gör små pölar på golvet. Jag orkar inte. Förstår du? Jag orkar inte. Nämn inget om kriget, men det är väl så det börjar? Med missar i kommunikationen. Med små lögner eller villospår, för de vill inte att jag ska veta. De vill inte involvera mig. Det är okej. Jag behöver inte vara med. Lämna mig utanför bäst ni vill, bli bara inte förvånade när jag stänger dörren för er.

(det var inte alls meningen att det skulle bli ett sådant här inlägg, men jag behövde tydligen ventilera)

Bytt är bytt.

pors1

i flera års tid har både Sami och jag varit så trötta på vardagsporslinet, som vi skaffade när vi flyttade ihop. Det var helvitt, blankt och hade rundade kanter. Så standard som det går. Vi har pratat om att byta ut det bara vi hittar något fint, och så kom dagen. Vi gick genom hans pappas butik då jag såg ett så fint porslin att jag nästan tappade andan (= så jag gör när jag köper grejer, tar det inte andan ur mig så är det inte värt). Tycker det påminner om fågelägg i utförandet (typ koltrast) och det är ju alltid ett plus i min bok.

pors2
pors3

vi bytte ut både de flata och de djupa tallrikarna och jag är så nöjd! Lite mindre nöjd med att de djupa var så breda att de inte får rum i samma skåp som vi haft dem i, men det är ju inget stort problem. Vi ska ju snart flytta och i de skåpen eller lådorna får de plats hur bra som helst. Vi åt vår första middag på det här porslinet i dag och jag skulle säga att det nog smakade lite, lite bättre än annars!

pors4

måndag 8 maj 2017

Gravidfoto med Åsa.

i fredags passade vi på att ta vara på det fina kvällsvädret, och åkte ut till Åsas föräldrars stuga för att föreviga hennes bebismage. I början av juni är den inneboende beräknad att flytta ut och jag känner att jag nästan är mer spänd på filuren där inne än de blivande föräldrarna, ehe. Det var värsta sommarkvällen trots att det bara är början av maj, och vi fick till en hel del fina bilder! Nu är det inte länge kvar tills bebisen är ute!

å1
å2
å3

söndag 7 maj 2017

Vecka arton.

v181
v182
v183

- det var första maj och vi var på Bussö
- Åsa var på kaffe
- lyckades få soleksem på händerna och armarna

v184
v185
v186

- pratade med min doktor i telefon
- fredagsmiddag hos Samis föräldrar
- tog gravidbilder med Åsa

v187
v188
v189

- Bussödag på lördagen
- simmade med Anna
- veckohandlade

fredag 5 maj 2017

Kvällstankar.

alltså va. Har lyckats få soleksem från vagnpromenader. Känner den existentiella krisen komma krypande, vem är jag? Vad gör jag här? Ja. Jag vet väl kanske inte exakt vem jag är just nu, svävar i någon slags limbo mellan tidiga tonåren och pensionen. Har svårt med andra människor och är ytterst kritisk när jag väljer och behåller vänner men vill ändå träffa nytt folk, vill ha allt planerat in i minsta detalj men vill också riva upp allt fast och bara göra om. Det kliar på mina armar och händer. Jag har en blåsa på ena tån, på ett ställe där jag egentligen känner att en inte ska få blåsor. Dessutom har jag mensvärk. Öppnar åttio bilder i Photoshop och lutar mig tillbaka. Vet inte hur jag ska orka, men jag vill, så jag försöker. Fotograferade gravidbilder i kväll, det var så varmt i solen att det kändes som sommar och inte tidig maj. De säljer tomten bredvid vår och jag har inga pengar. Hur ska jag hindra idioter från att bosätta sig där? En flyttar väl inte ut i Ingenstans för att ha grannar?

tisdag 2 maj 2017

Förresten.

blubbemaj

hej, maj - du har varit efterlängtad.