tisdag 28 februari 2017

#livet.

fnö

trött som en himla sork i dag. Redan vid läggningen i går märktes det vilken sorts natt det skulle bli, när Tova hann vakna sju gånger mellan det att hon var lagd och att vi la oss. Så sov hon kvartar/halvtimmar och skrek och gnällde och bökade emellan. Jag bröt ihop vid 05 och vi gav Panadol och lite mat. Efter det sov vi från 06 till 09:30, alltid något. Vet inte riktigt vad det är, men gissar på tandsprickning igen. Snoret och dreglet rinner och hon verkar rastlös och är gnällig. Det blev ingen promenad i dag, men tror att jag inte missade så mycket. Så slaskigt ute just nu. Hoppas snön smälter bort och ger plats för våren, det är ju ändå första mars i morgon.

jaja. I dag är det hur som helst fastlagsbulledagen och vi har fastlagsbullar i kylskåpet som ska intas bara Sami kommer sig från sovrummet efter läggningen. Klart slut, varulvstjut.

Morgonlistan.

1e

När går du upp?
senast 08:45, vi har sedan ett tag tillbaka kört med ett väckningslarm 08:30 så inte inte dagarna blir hur som helst. Tova vaknar ibland runt 08 och då brukar vi stiga upp kort därefter, för hennes morgonhumör ihop med otåligheten är ingenting att hurra för.

Vad är det första du gör varje morgon?
tar upp Tova, går till köket och lägger igång vattnet på kokning. Sedan går vi till badrummet och jag byter Tovas blöja och gör mina egna morgonbestyr därefter.

Är frukost viktig?
jao, det är den väl. Jag är noga med att Tova äter ordentligt med frukost och kompletterar med lite yoghurt mellan frukost och lunch om hon krånglar med frukosten.

2e

Vad äter du till frukost?
en skål yoghurt och en kopp kaffe. Jag är eh, ingen morgonmänniska. Är förstås ganska dålig på lunch också.

Är du morgontrött?
njaeoh - inte egentligen. Alltså, jag kan vara trött på morgonen, men jag är ingen snoozare. Snoozar aldrig. Det är aldrig värt. Är jag vaken och ska stiga upp så stiger jag upp, helt enkelt.

Vad har du för alarm?
en klassisk analog alarmklocka från väldigt tidigt tvåtusental (eller sent nittiotal, är inte riktigt hundra). Detta för att jag inte har med mig telefonen till sovrummet. Litar inte på att telefonen inte väcker bebis i onödan.

3e

Hur ser en perfekt morgon ut?
alla är lediga, Tova har sovit hela natten och vaknar först när klockan ringer 08:30 och är på bra humör. Vi äter frukost ihop och kan sitta länge och prata och busa och jag får gå på toaletten ifred. Hade jag fått frågan för något år sedan hade jag fnyst åt denna "perfekta morgon".

Vad är det bästa med morgonen?
att natten är slut om jag har sovit dåligt. Annars är jag inte riktigt säker.

Hur går du klädd på morgonen?
sovkläder, typ pyjamas och yllesockor. ... går dock ofta fortfarande klädd så när det blir kväll. Livet, va.


lista via Lovisa. Bilderna är från 2009.

måndag 27 februari 2017

"Är det inte dags för ett litet syskon nu?"

40

nej, det är det inte.

jag har fortfarande värk i kroppen och har inte alls återhämtat mig från graviditeten med Tova - varken kroppsligt eller själsligt. Graviditeten var tung och lämnade mig med värkande rygg och ömmande fogar. Förlossningen var en pärs, infektionen vid förlossningen var en större pärs och tiden på sjukhuset efter förlossningen var hemsk. Första tiden hemma var väldigt jobbig och det är först nu, när Tova snart är elva månader, som jag börjar känna ett litet lugn över hela situationen. Jag förstår ju att de som frågar inte menar något illa, men de kan inte alls ha tagit tills sig hur dåligt jag verkligen mådde. Jag är inte redo. Inte än. Jag är nog inte ens redo för frågan. Tror att både jag och Sami borde gå i någon slags terapi och bearbeta förlossningen med efterföljande helvetesvecka, innan vi ens börjar diskutera att skaffa syskon till Tova.

tovis

med det sagt:

ja, vi vill möjligtvis ha fler barn. Sami är inne på totalt två stycken, men jag är inte främmande för tre. I en perfekt värld, alltså. Det går ju inte att bestämma och beställa sådant här, men går det så går det och om inte så får vi väl skaffa några fler katter istället. Jag hoppas dock att vi kan skaffa ett syskon till Tova, när tiden är rätt (eller ja, rätt är den väl aldrig - men vi vill gärna ha flyttat i alla fall). Jag är ju mellanbarn och har ju aldrig upplevt ett liv utan syskon, så jag kan inte ens föreställa mig det. Därför har jag väldigt svårt att tänka mig Tova som ensambarn. Tänker också att vi kommer att bo på en ö där morbror Emil är närmast i ålder och han är ju cirka tjugoett år äldre, så det skulle ju på så vis vara bra med ett syskon.

dessutom: helt objektivt lagar ju jag och Sami världens gulligaste bebisar också. Skulle ju vara synd och skam att inte ens försöka befolka jorden med fler i samma kategori.

jag har alltid tänkt att jag vill ha barnen tätt, om jag nu får fler, men "tätt" kan ju betyda en hel massa saker. Jag vill kunna ge Tova min fulla uppmärksamhet och följa hennes utveckling just nu, från bebis till barn. Spekulerar lite att hon kanske visar när hon är redo att släppa taget lite, att vara redo att dela sina föräldrar. Jag vet inte. Jag vet bara att jag helst inte har två blöjbarn samtidigt och att kanske Tova ska kunna hjälpa till med lite små saker när/om vi väl får ett syskon. Och jag måste känna mig redo. Både utanpå och inuti. Annars går det inte.

fnews

jag längtar dock efter att vara gravid igen, saknar faktiskt magen (dock inga krämpor, konstigt nog...), att känna buffarna inifrån och all pirrig förväntan. Jag funderar mycket på förlossningar just nu också, hur min förra var och hur jag skulle vilja att eventuell nästa skulle bli. Men i nuläget är jag inte alls redo för att ha två barn, som sagt. Hur sugen jag än är på en "revanschförlossning" så blir det inte ännu på ett tag.

söndag 26 februari 2017

Vecka åtta.

v81
v82

- var på naprapatbesök på måndagen
- promenerade
- det kom snö och började blåsa kallt

v83
v84
v85

- simmade med Åsa
- hälsade på Anna och Elma
- fredagsmiddag i Hammarland

v86
v87
v88

- mådde sämst efter natten mellan fredag och lördag
- lördagen och söndagen blev hemmadagar
- simmade med Anna

v89

lördag 25 februari 2017

Kaptenens logg: 25022017.

solenonel

lördag. Vanligtvis en dag vi är på Bussö, men inte i dag. Jag fick knappt sova alls i natt och som mest någon liten timme i sträck, fick migrän med efterföljande yrsel. Tjoho. Sami kom hem från bygget och gick ut med Tova i vagnen så jag fick sova en timme. Är väl inte supermycket piggare efter det, men det känns lite bättre i huvudet. Är väldigt glad att jag har en co-förälder på land, och inte en sjöman. Jaja. Det blir en lugn dag i dag, kan ju vara skönt det med.

fredag 24 februari 2017

They're gonna rip up your heads, your aspirations to shreds.

doyb

i kväll är jag gräsänka igen, Sami är på bygget och ja, jag är ju inte det. Skulle ha gått och lagt mig tidigt, men måste precis gå och natta om Tova och har liksom ingen lust att gå till sovrummet så snart igen. Istället passar jag på att läsa ikapp bloggar nu, orkade inte titta på fler avsnitt av The Good Wife i dag. Misstänker att den här natten blir som de två senaste, att barnet vaknar vid 05 och ligger vaken och pratar i minst en halvtimme. Nästa natt ska jag få sova själv. Före jag blev mamma trodde jag aldrig att jag skulle längta efter det, men. Ja. Det blir inte alltid som en tänkt sig. Det blåste som tusan i dag, så vi får se om vi ens kommer oss ut till bygget i morgon. Vi hoppas. Fruktansvärt halt på vägarna just nu, höll på att kana ner i diket med barnvagn och allt under dagens promenad. Det blev vinter i år också. Inte direkt oväntat, om en säger så.

jahapp. Dags att sluta prokrastinera, kanske.

onsdag 22 februari 2017

I snöstormen.

22a
22b
22c
22d
22e
innehäng med muggkaka och kaffe.

måndag 20 februari 2017

Hanna + Sami (+ Tova).

2010ånu

så - hur är min och Samis relation efter att Tova föddes?

jag har diskuterat det här med Sami och vi kommer liksom inte fram till att vår relation skulle ha förändrats något. Vi har lite mindre tid att dega i soffan ihop, men ändå en del tid för bara oss när Tova sover för natten. Just nu har vi förstås ändå väldigt lite kvalitetstid ihop, för bygget kallar alla lediga timmar och jag och Tova blir mest hemma, för vi kan inte släppa en rojvig tiomånaders lös i spånet. För att svara på frågan så tror jag inte att den är så förändrat. Klart det kommer perioder där vi sover sämre och sömnbrist gör ju inte direkt någon till världens mest pedagogiska person, men vi vet var vi har varandra och känslorna har inte förändrats. Vi har bara ytterligare en person i vår familj, liksom.

ånu

fick också frågan hur jag tänker med dagis/förskola för Tova, och om det kan jag bara säga att jag har lyxen att få vara hemma med henne, åtminstone tills hon fyller tre. Jag är hemvårdsledig med henne och får en liten (ja, stor är den inte) peng för det. Jag vet inte hur det fungerar på något annat ställe, men så här är det i alla fall där jag bor (på Åland).

ånu2

söndag 19 februari 2017

Vecka sju.

v71

- kvällsimmade med Anna
- solen hälsade på
- gick på promenader

v73
v72

- Tova lyckades ta sig upp i Samis och min säng och trillade ner
- vi spenderade tisdagskvällen på akuten
- åkte med pappa och Emil och gratulerade farfar på 75-årsdagen

v74
v75

- fredagsmiddag i Hammarland
- Sami sov på bygget mellan fredag och lördag
- lördag = Bussödag

v76
v77

- söndagssimmade med Anna
- tog en ensampromenad i solen och blåsten

så har ännu en lång vecka, som känts otroligt kort emellanåt, passerat. Olyckan var framme och resulterade i en öm axel på lilla Fröken, vilket i sin tur resulterade i att hon inte kunde krypa på tre dagar, vilket i sin tur ledde till att jag har ont i ryggen igen. Jag ska till naprapaten i morgon, så det lär väl bli bättre efter det. Anna och jag har simmat två gånger den här veckan eftersom förra söndagens simmande uteblev, i dag tog vi i så det troligen kommer kännas i hela kroppen i morgon! Hoppas att nästa vecka bjuder på fler tillfällen för skratt än gråt. Den här veckan var jobbig, det kan jag inte sticka under stol med.

Bullängden som tog över.

b1
b2

mest för att jag nämnde det i förra inlägget:

förra söndagen bakade jag, jag ville inte baka vanliga kanelbullar utan tänkte prova på att baka bullängd istället. Jag bakade dubbelt upp av degen och tänkte då helt sonika att en degsats blir en längd och dubbel blir två. Eh. Nej. En vanlig deg blir två bullängder och en dubbel sats blir fyra, upptäckte jag i efterhand. Min första längd blev därför jättestor. Tog upp en hel ugnsplåt på diagonalen och var lika bred som två tredjedelar av plåten. Den blev giganorm, med andra ord.

b3
b4

som tur var hade jag inte direkt snålat med fyllningen och den blev lika god som den blev stor. Men eh.
Note to self: läs igenom hela receptet innan du börja baka nästa gång.

En solig söndag.

s1
s2
s3

när jag kom hem från simningen med Anna i morse, åt vi lunch och for sedan ut och gjorde ärenden (= veckohandlade). Hemma igen tinade vi en bit av min enorma bullängd jag råkade baka förra söndagen och drack kaffe. Tova åt yoghurt och kex och jag googlade fram sockerfria recept till ettårsdagen om en och en halv liten månad. Helknasigt hur fort tiden går, alltså! Precis just lärde hon sig le och nu kan hon stå helt själv och fyller snart år. Så underligt.

efter kaffet gick jag på en promenad med kameran, utan vare sig vagn eller bebis!

s4
s6
s5
hittade en socka vi tydligen tappat under en promenad. Tack, snälla människa som hittat den och hängt den på en plogpinne!
s7
s8
på tillbakavägen gick jag mellan åkrarna.
s9
såg ut så här mot en röd vägg.
s10
s12
s13
s11
s14

nu är det snart dags att sätta igång med matlageriet, bara Tova har vaknat från sin tupplur. Nog rullar det på, det här livet.