tisdag 31 januari 2017

#livet.

varje år blir jag förundrad över att januari aldrig verkar ta slut och varje år tänker jag tillbaka på den där morgonen för åtta år sedan, då Emil kom in i mitt rum hemma och väckte mig snällt och vänligt och jag mest bara ville dra täcket över huvudet tills februari började. Roligt att jag faktiskt bloggade då och skrev vår dialog i ett inlägg:

200941

för februari i år har jag lite planer, det är slut på att vara trött och grå och ha ont hela tiden. Nu hoppas jag att kroppen vill hålla ihop så jag orkar röra på mig flera gånger i veckan och hitta på roliga saker. Tack och hej, januari!

Why should you care when I'm not there?

2009trh1
2009trh2
2009 | Thinking about you - Radiohead.

måndag 30 januari 2017

Knäck och böj.

napr

efter en helt okej natt med tre uppvak (ja. Bra natt. Va. Allting är ju relativt) var vi redo att ta oss an dagen i morse, jag och Tova. Vi åt frukost, klädde på oss (fast det var väl mest jag som gjorde detta, Tova hjälpte till genom att dra av sig mössan fem gånger) och åkte till staden. Där lämnade jag av Tova hos mormor och körde vidare mot Doktorsvillan, för jag skulle till naprapat och dona om min rygg. Naprapaten masserade så jag höll på att somna, knäckte så jag vaknade och tryckte på ömma punkter så jag behövde profylaxandas. När jag kom därifrån kände jag mig som en ny person och dessutom cirka tio centimeter längre. Bra grej. Har inte ont i ryggen på samma sätt just nu, men det känns att något händer i kroppen. Är öm i musklerna och i ryggslutet. Ska bli spännande att se hur det känns imorgon!

just nu känner jag mest att varför har jag tagit sådan tid på mig att göra detta?

söndag 29 januari 2017

Vecka fyra.

4a

⎊ var ensam hemma med Tova måndag, tisdag och onsdag
⎊ måndagen spenderades i mina gamla hoodz hos Tovas gammelfarmor och -farfar
⎊ tisdagen var vi endast hemma och hade en väldigt gnällig dag

4b
4c

⎊ på onsdagen kom Emil över en sväng så jag fick duscha och ha välbehövliga vuxna konversationer
⎊ Sami kom hem på onsdag kväll och en sten föll från mina axlar
⎊ Åsa kom på besök efter jobbet och hade med sig glass

4d
4e

⎊ på fredagen var vi på middag hos Samis föräldrar
⎊ jag sov tre timmar mellan fredag och lördag på grund av värkande kropp och hjärna på högvarv
⎊ lördag = Bussödag

4f

⎊ hade en hemmasöndag med veckohandling och besök till Maxinge
⎊ lagade paj till veckans lunchlådor

sammanfattningsvis har denna vecka känts både oändligt lång och superkort, konstigt nog. Först kändes den lång för att jag väntade hem Sami. Sen kändes den kort för vi hade program de flesta dagarna och efter det blev den lång igen, för jag delar in den i Före Samis Hemkomst och Efter Samis Hemkomst - vilket känns som två olika veckor. Tovas alla tänder verkar vara på väg upp, det kliar i munnen på henne precis hela tiden och hon är så gnällig och ledsen. Bara nöjd om en har henne i famnen och går runt med henne, puh. Tur att jag börjat ta tag i att fixa min rygg, för detta tar på!

lördag 28 januari 2017

But I could if I wanted to, yeah.

shgl

... såatteeeh, vem var vaken till klockan 05 i morse då? Denna partybrud! Eh. Låg och snurrade och snurrade och till sist värkte ryggen så jag inte kunde somna om. Så trött. . Trött. Har nu tagit tag i att boka tid till naprapat och sedan massage. Börjar bli dags, har haft ont i ryggen sedan typ andra trimestern. Tova har ju snart varit utanför magen i tio månader. Eh. Jaja, better late than never eller liknande halvpeppigt citat. Dagen har gått förbi i en suddig dimma och jag hoppas och önskar verkligen att vi alla sover hela natten nu. Jag tenderar ju bli övertrött och få ännu svårare att somna, så, eh. Ja. I natt var det ett kul medley av sångerna från Crazy Ex-Girlfriend blandat med lite Babblarna som gick på repeat i mitt huvud, tio av tio skulle inte rekommendera detta till andra med svårigheter att somna.

jo, just det. I sommar kommer Tova få två nya små kompisar i släkten, en "kusin" i juni och en kusin i augusti! ♥

onsdag 25 januari 2017

Återuppståndelsen på den tredje dagen.

jaha, jo. Sista dagen utan Sami är här och snart förbi! I kväll kommer han hem! Jag har överlevt! Barnet har överlevt! Tjoho och tjohej! Detta skedde dock inte utan komplikationer, för i måndags hade vi planerat in bebisdejt men fick återbud, på tisdagen skulle mamma komma via någon timme mitt på dagen men hon hamnade åka till Finland akut och i dag skulle vi ha åkt till Tovas gammelfarmor och -farfar. Det sistnämnda gjorde vi i måndags, i går hade vi en dålig dag med gnäll och skrik men höll oss hemma ändå och i dag kom Emil en sväng och underhöll oss. Så. Även om det inte gick som planerat så ... gick det ju. Tova har sovit helt okej och jag har fått lite egentid på kvällarna. Har legat som en torrlagd spätta (?) i soffan och slötittat på Crazy Ex-Girlfriend på Netflix och ätit ohälsosamt många nötter.

nu längtar jag efter att det ska bli kväll så jag får krama om mitt hjärtas vän igen.

söndag 22 januari 2017

Vecka tre.

v31

♦ måndagen den sextonde var tydligen mitt svar på fredagen den trettonde
♦ spenderade veckan med en sovvägrande bebis
♦ ... men hade faktiskt en del väldigt roliga dagar också

v32
v34

♦ bakade en ny sorts mockarutor, men den gick inte att fotografera med telefonen
♦ åt årets första fastlagsbulle
♦ fredagsmiddag med Samis föräldrar + bror

v33
v35

♦ på lördagen blev köket nästan klart i huset
♦ promenerade över Bussö och Ängö i solen med Tova i vagnen
♦ Sami åkte iväg på arbetsresa på söndagen och kommer inte hem förrän in på nästa vecka

börjar fundera om det faktiskt är värt för mig som "hemmamamma" att sammanfatta veckorna. Det är väldigt mycket ett och samma och allt går på bebis villkor, vissa dagar är så kämpiga att det inte finns något tillfälle att ta en bild och vissa dagar springer förbi utan att en hinner med. Hoppas att dagarna och nätterna nu när Sami är borta går bra. Hoppas de är av den snabbare sorten. Jag har lagt Tova för en halvtimme sen (betyder ingenting, hon kommer troligen vakna minst en eller två gånger innan jag ska gå och lägga mig...) och känner mig tom. Är så dålig på att vara ensam. Blir bara ledsen och deppig.

vad tycker du om mina veckorsammanfattningar? Ska jag fortsätta med dem eller inte?

fredag 20 januari 2017

En bebis på speed.

pez

alltså. Vet inte ens vad som hände i dag. Först sov Tova från 21:45 i går (läggningen började dock redan 20:30 som vanligt...) till någon gång vid 06:40 i morse - då jag är rätt säker på att jag snarkade så hon vaknade, för i min äckliga dröm hade jag någon slags andningssvårigheter, det blev liksom ett skorrande ljud varje gång jag andades in. Eh. Då var det dock bara att plocka upp henne på armen och och hon sov vidare till 08:15. Då steg vi upp, utsövda och sprudlande! Eh. Nej. Jag kände mig bulldozrad, för jag är inte van att få sova mer än cirka fyra timmar i sträck. Tova började gnälla redan vid 10, men jag höll henne underhållen och vaken till 11:15 ungefär, då vi gick och la oss.
Egentligen skulle vi sova en halvtimme, men jag vaknade efter en timme och väckte Tova. Efter det har hon endast vilat sammanlagt 10 minuter i bilen fram och tillbaka till Samis föräldrar. Och hon vrålar inte? Jag förstår ingenting. Nu vid läggning ville hon inte heller sova, djunglade omkring i sängen och stulade (vet inte ens hur en översätter det till svenska. Typ... snavade? Trasslade? Något ditåt). "Har du gett barnet speed?" frågade Sami. Det verkar ju inte bättre. Vet inte exakt vad hon skulle ha hittat det här, men de säger ju att det är så lätt att få tag på knark på den här holmen, de som vet något om något. Möjligen att bark från veden fungerar som någon slags uppåttjack, för sådant petar hon i sig en del av per dag.
Det och katthår. Farligaste inkörsporten till missbruk.

torsdag 19 januari 2017

Mannen med gummihanden.

h: "varför kastar du på golvet?"
s: "jag skulle ta den men hade ett slappt lillfinger."

onsdag 18 januari 2017

Utvecklingssteg sju och sådant.

hade en lugnare dag i går, även om Tova bara vilade sammanlagt en timme under dagen och förvandlades till ett övertrött gnälltroll mot kvällen. Det kan jag hantera. Konstant gnäll och skrik i tolv timmar är ... lite svårare att ta. Nåja. Kikade i mina appar om bebisar i telefonen i går och förstod då att vi nog gått in i nästa utvecklingssteg. Yay. Kom hon någonsin ur det förra? Jaja. Det som finns att vänta nu är sämre aptit, humörsvängningar, sömnsvårigheter och en del trots. Ja. Så. Att. Det låter ju lite väl bekant. Dessutom såg jag att tand nummer fem har tryckt fram sig genom tandköttet och att sexan ligger precis där och väntar. Dumkrångel med liten person.

i dag har hittills varit lite som gårdagen, möjligen lite gnälligare men hon har varit tröttare också. Vet dock inte varför, för vad jag vet vaknade hon bara en gång i natt och då var klockan 05:55, jag plockade upp henne på min arm och hon sov vidare så jag måste väcka henne efter att morgonalarmet hade ringt. Tröttknorken. Håller tummarna för att hon vilar lite längre än en halvtimme nu, gärna cirka två timmar, om jag nu får beställa.

Sami kommer att vara på arbetsresa under nästa vecka och jag är lite nervös över hur det ska gå. Har dock försökt planera in lite saker som får dagarna att gå fortare. Håhå. Trodde de här dåliga dagarna skulle varit över nu, men jag får bita ihop lite till. Nåja. Det ska väl gå bra, för jag är ju ensam hemma med henne från morgon till nattning två-tre gånger i veckan ändå. Just nu sover Sami i ett annat rum också, så han inte a) stör oss och b) försover sig till jobbet ännu en gång den här månaden. Så jag har ju alla nätter själv också. Ja. Så. Ja.

det ordnar sig.

rom

måndag 16 januari 2017

Måndagen den sextonde.

.. är förbanna värre än någon trettonde fredag någonsin kunnat vara. Det är bråk och gnäll och skrik och gråt som står på agendan i dag. Kul. Barnet vägrar all mat och tycker själv att hon kan leva på några bitar vitt bröd. Spottar ut allt annat och kastar det på golvet. Jag hade för en gångs skull en smoothie som jag skulle dricka till lunch väntande i kylskåpet - ställde den på köksbordet och vände ryggen till tre sekunder och så låg allt på bordet. Barnet har tydligen satsat på att få armlängden att öka över natten. Kul. Liv. Väldigt kul liv. I dag är en sådan där dag som jag skulle lämna in min avskedsansökan om jag kunde. Kan detta bara vända snart? Jag vill också få tycka det är roligt att vara hemma med mitt barn. Jag vill också få mysa och leka och gosa. Inte bara ta hand om utbrott efter utbrott.

söndag 15 januari 2017

Vecka två.

v21

♦ hoppade vidare från föräldraledighet till hemvårdsledighet
♦ natten mellan onsdag och torsdag var kaos
♦ hade världens sämsta dag på torsdagen

v25

♦ hyresbostadens luftvärmepump installerades = inte längre 17 grader i köket
♦ fick tummen ur och ansökte om personförsäkring = nu är jag väl vuxen, va?
♦ vi la om veckan så jag får egentid en av sju dagar

v22
v23

♦ gick 7 kilometer med en lättväckt bebis i vagnen
♦ fick en massiv blåsa på hälsenan och värk i höften av promenaden
♦ var på fredagsmiddag hos Samis föräldrar, alltid lika fint att avrunda vardagsveckan med

V24
v26

♦ umgicks lite med min familj under lördagen medan Sami byggde
♦ spishällen i köket sattes på plats
♦ köpte vinterhalare till Tova på köp- och säljsidan

v27
v28

♦ bjöd in oss själva på kaffe till Samis bror på söndagen
♦ gick på en timmes promenad helt planlöst i staden

ja, sammanfattningsvis har det här mestadels varit en himla skitvecka. En sådan här vecka där allting känns bakvänt och ingenting fungerar som det ska. Ungen har vrålat och jag har gråtit av hopplöshet, för det går ju aldrig över. Men jag vet att det går över. Någon gång. Kanske inte den här månaden och kanske inte nästa, men det kommer gå över. Har sommaren som målbild just nu. Kanske det är bättre då, kanske det är lättare då. Just nu märker jag verkligen att jag delar vardag med en HNB. Sami har kommit hem efter jobbet alla dagar den här veckan, och jag är så glad att vi kan göra så. Jag orkar inte annars. Det betyder ju dock att det stått stilla på bygget en del under veckan, men det är sådant vi får ta just nu.

en ö i oceanen (är detta ett uttryck? Hittade jag på det nu? Nåja) har i alla fall varit söndagen som vi har haft för familjen. Det har varit alldeles för lite sådant på senaste tiden. Visst, vi vill ju få huset klart. Men samtidigt måste vi ju jobba på alla möjliga förhållanden. De e inga barra å barra, på ren åländska.

torsdag 12 januari 2017

Punkt.

är trött på
den brännande
känslan
bakom ögonlocken
i maggropen
runt hjärtat

att älska men
att
inte riktigt
tycka
om

det är fel
det får inte talas om
säg det inte högt

men

jag är inte
mer än
människa

dålig dag
efter
dålig dag

är det ett dåligt liv?

"den här tiden går så fort"
den här tiden går inte fort

nog.

onsdag 11 januari 2017

Berättelsen hittills / Om huset.

när jag bad er säga vad ni ville att jag skulle blogga om för hundra år sedan (jag överdriver aldrig), ville Sandra att jag skulle berätta om huset. Hur jag tänker mig att det ska bli när det är klart. Jag har haft så svårt att sätta fingret på hur jag vill att det ska vara sen, när det är klart och vi kan bo där - troligtvis för att det har känts så långt bort. Men, det är ju inte så länge kvar tills det är dags för inflytt ändå! Så, jag tänkte att jag skulle berätta lite hur vi har tänkt under byggnationens gång!

st1

det här var vårt utgångsläge, en stockstomme med tak (och några fönster som inte gick att öppna), i princip. Anna brukar säga att Sami och jag har gjort den jobbigaste husresan med både nybygge och renovering på samma gång och jag håller med. Det hade varit mycket enklare att a) bygga helt nytt eller b) köpa ett gammalt hus och renovera. Vet inte hur många gånger vi väst mellan tänderna åt varandra att "varför rev vi inte skiten och byggde nytt?", men det är ju ett speciellt hus. Jag har i alla fall inte sett ett likadant någonsin i mitt liv, ehe. Dessutom ser det precis ut som ett hus vår familj ska bo i - kan liksom inte ens föreställa mig oss i ett "vanligt" hus.

st2
st4

huset är arkitektritat och uppfördes någon gång 1993, då med inställningen att det skulle vara ett fritidshus i stock med veranda, kokvrå, bastu, omklädningsrum och sovloft. Vi har ritat om lite så huset passade bättre för våra behov: ett åretruntboende med två våningar, verandan har vi gjort en hall av och där kommer trappan till andra våningen bli. Kokvrån blir ett funktionellt kök, omklädningsrummet blir grovkök och bastun får ge rum för nedre våningens badrum.

för att göra husets andra våning användbar har vi höjt taket 1 meter och 20 centimeter. Andra våningen kommer att rymma ett allrum, förråd, badrum och två sovrum. Den kommer dock inte vara klar tills dess att vi flyttar in, så vi får klämma ihop oss på nedre våningen till att börja med. Före vi ens började göra något med insidan av huset drog vi och grävde ner el till huset, ordnade en pump till brunnen så vi kan få upp vatten därifrån, dränerade runt huset, grävde ner avloppssystemet och slätade till tomten. När jag nu skriver "vi", så menar jag att vi hyrde in proffs som fixade det åt oss.

vi har bytt ut alla fönster mot underhållsfria i aluminium och utöver det även lagt till några extra fönster, då vissa rum var helt utan sådana. Mot sjön har vi lagt in en altandörr i glas också, planen är att vi ska använda den för att gå ut på vår framtida altan. När andra våningen är i princip klar ska vi lägga in vår nya ytterdörr i entrén också! Jag tror inte att jag har visat den ännu, så jag kanske håller på den tills den är på plats? Den är så fin!

st3
st5

sedan bilden här ovan har även övre våningen fått alla sina fönster monterade, annars har nog inte så supermycket hänt på utsidan. Nu är det insidan som får all action! Där har rören för elen dragits, golvskivor lagts, mellanbjälklag byggts, väggarna rätats upp, ett rum gjorts klart (bara tapeter som saknas!), en del golv lagts, en del gips satts upp på väggarna och köket monterats. Dessutom är rummet under grunden klart, där ska centraldammsugaren, vattenpumpen och varmvattenberedaren stå, till exempel. I den här uppräkningen har jag säkert glömt något, för det har hänt så mycket saker som senare inte syns i efterhand och jag har varit gravid och hemma med bebis de senaste månaderna och inte kunnat hjälpa till. Köket ser för övrigt ut som nedan nu för tiden - nog har det hänt grejer sedan detta!

köks111

jaha, vidare hur vi tänker kring färdigställandet? Vi har enats om att hålla en rätt neutral färgskala, vitt och olika nyanser av grått - som sedan kommer att accentueras (titta! Jag har lärt mig fancy ord!) av färgglad inredning. Kontrasten från den "moderna" utsidan kommer på insidan, där vi vill ha det lantligt och mysigt. Vi har ju satt spröjs i alla fönster utom de stora sneda på övervåningen (för det hade ju sett knasigt ut) och satt in en vedeldad köksspis, plus att luckorna i köket är åt det mer gammaldags hållet, så vi har från början tänkt på detta. Vi tror inte att vi skulle trivas i något ultramodernt hus med glas och krom överallt, vi är inte sådana helt enkelt.

vi har inte hunnit tänka på tapeter och liknande då det liksom alltid känts så långt bort, men jag vet att någonstans ska jag ha den blå versionen av Sandbergs Amelie. När jag såg den första gången var det som att den slog luften ur mig, jag föll handlöst. Så vacker. Färgskalan kommer passa superbra in i huset, till de andra färgerna. Vi har ju redan vitlaserad takpanel på nedervåningen och ett grått golv som påminner om drivved. Tror det kommer bli så fint, alltihop. Jag längtar.

tisdag 10 januari 2017

Nytt kapitel: Hemvårdsledig.

ä1
ä2
07012017.

ja, i går var sista dagen på min föräldraledighet, den som tog vid efter moderskapsledigheten (som jag gick på den tjugonionde februari förra året, tiden bara försvinner!). I dag är första dagen jag är hemvårdsledig med Tova, kan för mitt liv inte tänka mig att sätta henne på dagis än. Hon är ju så liten! Himla tur att jag inte måste.

ändå.

även om den här dagen har varit lång, eftersom Fröken vägrat vila ordentligt på dagen. Wäh. En tycker det går bättre och bättre och sen - POFF - kommer världens sämsta dag. Nåja. När hon varit lite piggare har hon i alla fall varit i full gång och både köket och vardagsrummet är kaos. Förstår inte hur hon kan stöka så mycket? Hon har ju inte ens så mycket leksaker? Hon drar runt med precis allt och hämtar saker från ena rummet och lämnar i andra och plockar ur lådor och drar runt med mattor och stolar. Överallt. På samma gång. Trots att hon har varit grinig och helst bara blivit buren större delen av dagen, fick jag i alla fall tre spontana öppen-mun-pussar. Det händer inte ofta!

annars då? Mja, jag åt chips till lunch under halvtimmen barnet vilade (...) och känner mig rätt slut i luvan.
Nåja.
I morgon är en ny dag.

Lilla hjärtat.

trev
1,5 månader | 7 månader | 9 månader

måndag 9 januari 2017

Nio månader.

9mån1
9mån2

nio månader - lika länge på utsidan som hon var i magen! Så mycket har hänt på dessa nio månader och mitt i allt börjar det lätta. Från att ha varit konstant missnöjd är Tova oftast nöjd och på bra humör om hon har sovit tillräckligt och skrattar så tårarna rinner åt en rad olika och oväntade saker. Knasboll. Så här skrev jag på dagen hon var beräknad att komma till oss:

onsdagen den sjätte april - dagen för BF och hittills ingen skymt av Semlan. Känns emellanåt som att det är hittepå och trams att vi ens ska få någon bebis. Lite samma känsla som i början när det kändes som att en inte ens var gravid för en kände liksom ingenting. Jag har verkligen ingen lust att åka in för tillväxtultrat imorgon, konstigt nog. Hela graviditeten har jag sett fram emot ultraljuden, för då har vi ju fått se vårt lilla bakverk, men nu hade jag hellre haft Semlan på utsidan.

9mån1

efter några kämpiga månader har snart ett år gått och jag kan för mitt liv inte se vart tiden tagit vägen?! Jaja. Det är som de säger (ja, de som vet något om något) att en snabbt blir gammal när en har barn. Äsch. Tova blir äldre, inte mamman! Nåja. Sedan förra månaden har hon lärt sig att ställa sig upp mot ... allt. Hon behöver heller inte hålla i sig med båda händerna längre, då hon står. Snart släpper hon nog taget helt och står helt själv. Jag hade inte räknat med att hon skulle bli en så här aktiv bebis (räknas hon som bebis?) i och med att det tog två månader innan hon bemödade sig att hålla upp huvudet själv när hon låg på golvet. Eh. Dock verkar det som att hon gör allt för att slippa ligga på golvet!

två nya tänder har brutit igenom tandköttet i överkäken, så nu har hon fyra tänder att knapra kex med! Vi håller på att dra ner dagsvilorna från två stycken till endast en lite senare på dagen, dock har vi inte hållit på så länge att det går smärtfritt ännu. Ibland vaknar hon efter tjugofem minuter och ibland sover hon i två och en halv timmar. Förhoppningsvis blir det till någon slags mellanting snart. Sedan vi började med detta, har nätterna blivit lite bättre.

hon äter en del av sin lunch och middag själv med händerna och har lärt sig dricka ur pipmuggen på egen hand. Små kexbitar plockar hon enkelt upp mellan tummen och pekfingret och äter upp. Hon har också lärt sig att klappa i händerna och att allting kan agera trumma bara en vill det tillräckligt mycket. Hon försöker säga olika små ord, som lampa och kisse, men hittills blir det mest "pha" och "kssse". Gullunge.

vi har inget besök inbokat till rådgivningen denna månad, men den här gången är jag inte nervös över det. För hon äter, sover och orkar krypa omkring och ställa sig upp som en tokig person, att hon helt enkelt måste fått i sig tillräckligt med mat. Dessutom är hon fem gånger lättare att få i mat just nu. Vissa dagar krånglar hon inte alls!

9mån2

söndag 8 januari 2017

Vecka ett.

i och med det nya året, tänkte jag införa en ny grej på bloggen - nämligen veckosammanfattningar! Listan jag tänkt använda har jag stulit från Ellen (= bloggtips!). Får se om jag lyckas få till sammanfattningar för årets alla veckor, men så länge jag orkar och har tid så känns det som en rolig grej att göra. Hoppas du också tycker det!

raefvi

Något jag gjorde den här veckan som var planerat:
hade en barnfri tisdag och strosade runt på stan och gjorde ärenden i lugn och ro. Var inte det minsta stressad, vilket är ovanligt. Hade Sami att fotografera mig och Tova ihop. Drog Tova i pulka på tomten och åkte ut till Bussö på söndagen. Lagade Tova-anpassad mat att frysa in så jag inte behöver fundera på vad ungen ska äta på dagarna.

buz1

och som inte var planerat:
hittade en klänning och ett par gubbyxor på Emmaus, som jag tog mig tid att prova och sedan köpte. Hittade lite inspiration och ritade en skeptisk räv och sedan även en ungefär lika skeptisk kanin. Försökte få Tova och mig att hålla värmen trots att veden var slut hemma, som tur var kom mamma och pappa med lite nödved! Skottade hela uppfarten och ... tyckte det var roligt. Vem är jag?

och något nytt jag gjorde:
ja, måste ju vara att jag var på egen hand i stan utan att stressa mig svettig, som alla andra gånger.

sofvineji

Ett tips från veckan:
att passa på att ha barnvakt (om det passar för barnvakten, alltså) även om en inte egentligen har något akut att ta hand om. Så skönt att bara kunna tänka på sig själv några timmar. Dessutom är det ju bra för barnet att göra något annat än vad hen alltid annars gör också!

Veckans upptäckt:
att jag faktiskt mår bra av att endast vara i mitt eget sällskap också. Jag kan göra saker själv. Jag klarar det!

söd1

Godaste maten jag ätit:
ptja, vi lagade pizza till middag i tisdags, så jag får väl säga den då!

Veckans film, serie eller musik:
första avsnittet på fjärde säsongen av Sherlock! Annars ser vi på tolfte säsongen Supernatural.

Veckans självis:

självi2

Veckans känsla:
trötthet. Känns som att jag aldrig hinner ikapp minustimmarna på mitt sömnkonto.

En klädsel från veckan:

klädi

Veckans betyg:
2/5 → årets första vecka var tung och mentalt jobbig av någon anledning. Vi har haft några gnälliga dagar och dåliga nätter, men samtidigt har vi ju också haft en hel del roligt, jag och Tova. Sami har varit hemma rätt mycket ändå och livet känns alltid lite lättare då. Hoppas den här rastlösheten jag känt försvinner under nästa vecka.

lördag 7 januari 2017

Bara en massa luft.

st3
st1
st2
03012017.

vet inte riktigt vad vädret hade för sig i natt, steg upp till snö på alla fönster. Alltså alla fönster. På båda sidorna av huset. Utanför verandadörren väntade en femtoncentimeters driva. Tova och jag tog vara på det fina vädret och jag drog henne i pulka på gården, när hon fick åka ner för en liten kulle tyckte hon att det var så roligt så hon skrattade högt. Gullunge. När Sami kom hem gick jag ut och hade egentid - skottade uppfarten och parkeringen. Det tog runt en timme och jag hann fundera allt möjligt under den tiden. Gissar att jag kommer ha träningsvärken från Underjorden i morgon, dock. Annars då? Känslan från i går är i princip försvunnen, får väl räkna det som en tillfällig svacka. Har väl inte känt mig helt tillfreds i dag heller, men i går klättrade jag nästan på väggarna.

jaja.

nä, alltså. Jag har verkligen inget att säga i dag. Eller någonsin. Lite som att luften har gått ur mig och jag sitter här som en slattrig människoballong. Bra liknelse. Ger knappt några mentala bilder, nej, nej. Äsch. Jag måste verkligen försöka ta tag i mina dagar, så här kan jag ju inte ha det. Blir nedstämd alldeles i onödan. Ja. Onödigt.

fredag 6 januari 2017

Code red.

konsigtv
2008.

röd dag, fredag. Känns som en tisdag i mitt liv, ungefär. Sami åkte iväg till bygget i morse, samma tid som han annars hade styrt kosan mot jobbet och han är inte hemma ännu. Dock är han på väg och bör komma hem när som helst. Hade en konstig natt. Jag väckte Tova vid 03:30 (?!?!?!) av att jag snurrade runt och runt i sängen med extremt restless legs. Va. När hon sedan somnat fick jag ont i magen. Det gick dock över och jag somnade, men tror det tog ett tag. Sedan väckte hon mig vid 08:15 och det var bara att ta morgon då. Har varit på så konstigt humör i dag. Uttråkad och omotiverad. Ryggen värker konstant, så det kan ju vara därför. Vet inte. Dåligt, hur som.

nu är Sami hemma och det är dags för en kopp te, känner jag. Klagobloggarn' - out.

onsdag 4 januari 2017

Småbarnsförälderns logg: 04012017.

först går nätterna bättre och bättre, sedan kommer ett stort bakslag och allt jag vill göra är att gråta. Jag gör förstås det också, men jag dricker även kopiösa mängder kaffe och bemästrar konsten att låtsas som ingenting för Minis skull. I natt var Tova vaken mellan cirka 02 och 04. Hon bökade och vred och vände och så fort hon höll på att somna, började hon om. Jag lyckades sova kanske tre timmar om en räknar ihop några minuter här och en halvtimme där. Så trött. Yr i huvudet och allmänt förvirrad. Nåja. Håller tummarna för bättre tider i natt.

jag spelar helt enligt hennes regler i dag. Hon äter maten själv med händerna (nåja, hälften är väl på golvet), dricker själv ur pipmuggen, slänger kex på golvet och plockar upp dem senare, röjer och rojvar och sover när hon börjar bli supergnällig. Hittills har vi inte råkat ut för avgrundsvrålet, men dagen är förstås ung. Jag är för trött för att hålla på rutiner i dag. Det blir som det blir. Sami skulle egentligen åkt till bygget efter jobbet i dag, men han kommer hem istället. Det blir nog bra.

mjöp