onsdag 30 november 2016

Kaptenens logg: 30112016.

fnews

bröl, vilka sämstiga (ja, det är ett ord. Lovar) nätter vi har just nu. Så himla sämstiga (still a word)! Jag är en zombie. Hela natten och hela dagen. Börjar ta ut sin rätt på psyket, är skakig och instabil med cirka världens sämsta nerver - varvat med en superspeedad övertrötthetsfnissig person, det hör du ju själv att inte är någon slags liv. Längtar till helgen. Ska byta med Sami och sova i Iskalla Rummet (börjar kanske bli dags att vrida igång värmen där nu) så han får sova med fröken vakna-varje-timme-och-vråla. Rättvist. Saknar de första månaderna då vi fick sova hela nätter fast vi var inställda på konstanta uppvak. Vår bebis utvecklas åt fel håll! Eh. Eller nja. Hon har nu på kort tid lärt sig åla framåt, sätta sig upp, krypa på knäna, plocka upp små saker och undersöka dem från alla vinklar och sådant. Gissar att det är vad som spökar. Och alltid tänderna.

nåja. Om en stund kommer Bönderna på TV och vi har kanelbulleglass att dela på. Alltid något. I morgon är det december!

söndag 27 november 2016

Lilla jul, första advent och strömavbrott.

jk0
jk1

ja, det är väl de tre orden i rubriken som beskriver min helg bäst. I lördags firade vi lilla jul med marknadsbesök i sällskap av Åsa och Oliwer. Det hade utlovats regn till marknadsdagen, men vi fick endast en sval bris och faktiskt lite solsken!

jk2
jk3

jag hade Tova i selen och det gick hur bra som helst, förutom att hon tyckte marknaden var så spännande att hon vägrade somna, trots att huvudet höll på att trilla av skaft av trötthet. Hon sov rätt gott i bilen på vägen hem, kan jag säga.

jk4
jk5

efter marknaden åkte vi hem till oss och åt lunch, risgrynsgröt som jag lagt att badda i Wonderbag medan vi var på marknaden - den var perfekt lagom till lunch! Fotograferade tydligen inte grötätandet, så du får helt enkelt tro mig på den punkten. Sami fotograferade allt utom bilden på honom själv och Oliwer.

lj1
lj2

på kvällen tände vi ljus och dukade fram vår lilla middag som vi köpt på marknaden: rökt gravad lax, morotslåda och viltkorv. Mycket gott. Tova lekte med boken hon fick av farmor i lilla jul-klapp, hon tackar så mycket för den!

lj3

vi drack glögg framför några avsnitt Supernatural (stämningsenligt...) när Tova somnat för natten.

lj4

i morse tände vi det första adventsljuset...

lj5

... medan snöflingorna började virvla ner utanför fönstret.

Sami vågade inte trotsa vädret (lovades storm), så han stannade hemma från bygget i dag. Det var ändå lite skönt. Vi slog på stort och åkte till butiken i snöstormen så det inte behöver handlas något i morgon. Ja, vädret blev värre och värre ju längre dagen led, så att vi hade en hemmadag var nog lika bra.

lj6
lj7

dessutom hade vi ett nästan två timmar långt strömavbrott runt middagstid. Lagom passligt, så vi fick äta vår middag kall. Tova slapp dock kall mat, för Sami värmde vattnet till maten över blåslampa. Tur att vi är bra på att lösa problem. Jag älskar ju att elda stearinljus, så det var bara att tända upp det som kunde tändas och hålla elden i kaminen vid liv. Det gick bra, Tova tyckte dock inte om att det var så pass mörkt som det var.

nu ska vi snart avrunda kvällen med lite glass och en film. Puss!

fredag 25 november 2016

Det är nu det börjar.

lilljul

tänk att det alltid lovas skitväder till lilla jul, det slår aldrig fel. I morgon ska det tydligen regna, men vi har förberett med stövlar och paraply så det ska nog gå bra. Vi får finfint sällskap med oss till marknaden och när vi kommer hem igen ska vi äta risgrynsgröt och dricka julmust. Bara Sami har fått Tova att sova (tror att de båda sover just nu...) ska vi pynta det sista inför lilla jul. Ska definivt (ja, jag vet att det heter "definitivt" men hur kul är det?) se till att Tova blir lika julpepp som jag, ehe. Det kostar så lite att vara extra glad för små saker. Puss och hej!

torsdag 24 november 2016

En månad till julafton.

21122014
12122015
101215
21122014, 12122015 och 10122015.

att den här dagen visade sig vara en torsdag fick mitt hjärta att slå en liten volt - det betyder ju logiskt sett att morgondagen är en fredag, vilket alla säkert vet att är veckans bästa dag. Vad jag vet i nuläget kommer vi följa vår fredagstradition och äta middag hos Samis familj och sen är det lördag och då är det lilla julafton! Är orimligt pepp på att gå på marknad och nästan mer pepp över att det är Tovas första lilla jul (även om hon själv verkar likgiltig inför just det faktumet). Dessutom är det första advent på söndag och jag inleder min julpepp någonstans där i krokarna.

vi har redan tagit hem två små granar förra helgen, men de har endast funnit sin väg i vatten, kvar är att sätta fast dem så de hålls stående och att pynta dem. Adventsljusstaken är framplockad och preparerad och jag ska röja plats för juligheter på fönsterbrädorna istället för allt annat projn (= typ "krafs") som står där och trängs. Sen vet inte jag om vi ska göra så mycket mer. Alls, liksom. Blir gran först nästa år, när vi bor på "rätt" ställe och barnet är lättare att hålla därifrån, eh. Nåja. Det blir nog bra. Hoppas jag får behålla den här julkänslan hela månaden nu!

onsdag 23 november 2016

En vanlig dag (helt i pyjamas).

ja, som rubriken till inlägget säger - har jag enligt förfrågan alltså dokumenterat en helt vanlig dag för mig och Tova just nu. Ska jag vara helt ärlig så började jag faktiskt fotografera under gårdagen, men dagen fortlöpte inte enligt vanligheterna, så i dag tog jag vid där jag avslutade i går. Så pass lika är dagarna, eh. Nåja, häng med!

1

08:30 ringer vårt alarm på morgnarna och sen är det lite beroende på hur bra vi sovit och hur pigga vi är, hur snabba vi är ur sängen. Efter det följer morgonens toalettbestyr. Cirka klockan 09:00 äter vi frukost, Tova äter en portion gröt och dricker vatten till och jag äter min vanliga frukost: en kopp kaffe, två smörgåsar med smör och lördagskorv och en skål yoghurt.

2
3

frukosten brukar vara uppäten och bortplockad runt klockan 09:30 (en talang jag utvecklat under de här månaderna är att äta supersnabbt). Efter det följer lek i vardagsrummet och jag eldar i kaminen för att behålla värmen inomhus. Just nu innebär "lek" att Tova kryper runt överallt och jag ser till att hon inte gör något skadligt.

4

vid 10:30 - 11:15 brukar Tova börja bli trött igen och då går vi och lägger oss ihop (alltså att vi sover samtidigt i varsin säng i sovrummet). Hon brukar somna som en liten sten och sover sedan allt från en halvtimme till två och en halv timmar.

5

när vi vaknat igen och gjort blöjbyte och lagt på mer ved (heltidsjobb att hålla brasan igång) är det dags för lunch. Klockan är då runt 12:00. Just nu är det makaronigryta som står på matsedeln ett tag framöver, denna serveras med ersättning och vatten. Jag brukar (tyvärr) inte prioritera att äta lunch vid den här tiden.

6
7
8

efter lunch brukar Tova orka vara vaken rätt länge och jag diskar upp det som smutsats ner, plockar ihop lite och i dag hann jag även lägga igång en maskin tvätt. Sedan är det varierande lek som gäller = när jag blivit trött på att springa runt efter Tova som bara smiter omkring och gör hyss så sätter jag henne i gåstolen som gör att hon inte kan lämna vardagsrummet. Eh.

9

när Tova blivit trött och gnällig är det dags för mellanmålsflaskan och att sova lite till. I dag var hon till och med så trött att jag kunde smita från sovrummet och hon fortsatte sova! Jag hann således både läsa bloggar och scrolla runt på Internet (yay - egentid!). Dessutom hade jag tid att dricka en kopp kaffe och äta två chokladbitar. Hon somnade i dag cirka 14:15.

10
11

Tova sov hur bra som helst och vaknade lagom till att det var middagsdags. Middag brukar hon få äta runt klockan 16:00, i dag var det broccoli och potatis med ersättning och vatten till och sedan lite fruktmos till efterrätt.

12

efter maten hängde jag tvätt med armarna och höll Tova borta från bastun (där jag hänger tvätten) med benen. Hon var lagom nöjd. Sedan fick hon köra lite "bil" och skrämma katterna tills Sami kom hem.

13
14

så kom Sami hem och vi lagade middag, fick bli extremt enkelt i dag. Potatismos och fiskpinnar. Cirka klockan 18:00 äter Tova kvällsgröt medan vi äter middag. Sedan får hon röja på tills hon börjar bli helt slut, då är det dags för kvällsrutinerna i badrummet. Sedan får hon en flaska ersättning i sovrummet lite före klockan 20:00 och förhoppningsvis somnar hon snabbt. I går tog det en och en halv timme innan hon slutade böka och gruffa, puh. I dag gick det snabbare. Håller tummarna för en bättre natt i natt! Nu har Sami och jag egentid och ser på Bonde söker fru. Det är lite så här just nu.

torsdag 17 november 2016

Någon slags uppdatering och en fråga.

försöker få ur mig några ord men fastnar liksom i bitterheten hela tiden. Orkar inte älta. Har ältat hela mitt liv av exakt samma orsaker och jag orkar inte. Jag orkar inte. Jag vill inte låta det ta mer plats i mitt liv, men samtidigt är det ju bra för mig att skriva av mig. Vill inte göra det här. Suck och pust. Svårt liv. Svåraste livet, faktiskt. Jag är så himla besviken, bara. Nåja. Nog om det. I dag har vi haft en fin dag, jag och Tova. Inte ett endaste avgrundsvrål. Inte ens vid läggning! Knackar i trä och hoppas att hon får sova en hel natt nu också. I dag provade jag förresten om jag + Tova + selen får rum i Samis snowboardjacka och det fick vi (så gott som, i alla fall)! Nu vet jag hur vi klär oss på marknaden nästa vecka, tjoho!

pjup

är det något du som läser skulle vilja att jag skrev om eller visade?

säg gärna till, för det står lite still (rim!) i hjärnkontoret på mig just nu. Jag vill så gärna blogga, men kugghjulen rör sig liksom inte och ingenting kommer ut. Jag verkar ha kört fast och skulle behöva lite hjälp att komma loss. Tack och puss på förhand! ♥

Bakom kulisserna.

i går hade jag den svettigaste fotosessionen med Tova på länge, i takt med att hon blir rörligare och därmed vet att hon kan göra massa saker, blir hon också svårare att få att göra som en vill. Eh. I går var det alltså dags för julkortsfotografering! Tänkte mig henne i tomteluva, omringad av julgransbollar och sittande på sin namngivningsfäll. Ja, okej. So far so good. Så skulle idén förverkligas. Luva? Nej, det ville hon helst inte ha, men gick med på det om hon fick leka med rekvisitan. Bakgrund? Nämen det är väl överskattat, mamma? När jag fotograferat klart var jag helt säker på att vi skulle behöva göra om fotograferingen nästa dag, men hittade några guldkorn, som tur var! Varför jag var orolig?

för att de flesta bilderna såg ut som följande:

1bts
2bts
3bts
4bts
5bts

kan säga att jag redan börjar bli nervös för nästa års julkort... kanske jag får illustrera ett istället? Ehe.

tisdag 15 november 2016

Denna dagen.

lykt
09112016.

nog är det lite tråkigt ändå, att vår lilla tidiga vinter regnade bort. Mot eftermiddagen i dag var gräsmattan gräs igen och inte fluffig snö. Vi har slut på ved hemma och jag har kalla fingrar, tår och nästippen är en liten isbit. Sami har med sig ved från bygget och snart är han hemma. Lillis vrålade mig i örat och gnällde cirka en timme vid läggning. Nu sover hon i alla fall. Jag dricker mitt favoritte och försöker varva ner. Pepparkakorna är snart slut. Igen. Jag längtar efter en varm dusch.

Plus och minus.

sådant jag fokuserar på nu: att Tova i går satte sig upp helt själv för första gången. Nu sitter hon överallt. När vänjer en sig vid det? Dessutom tog hon två krypsteg på knäna i morse, och det är en himla fart på henne när hon ålar fram över golven. Två nätter har hon sovit utan större uppvak och jag börjar äntligen känna mig som en människa igen. Dessutom har hon sovit och låtit mig sova några dagsvilor också. Älskar att sova. Det är lättare att inte bli ett monster på kvällarna om jag fått sova. Det är lättare att klara av gnäll utan att nervtrådarna tänjs ut till max och går av. Vi har, för en gångs skull, haft två helt bra dagar nu, jag och lilla Fröken. Så skönt. Förresten har hon också börjat öva på pincettgreppet, så vi kokade makaroner till henne som uppmuntran (alltså att öva nypa på)!

babyw
en annan sorts baby wearing (svepte in henne i min kaftan), 08112016.

sådant som jag inte orkar med nu (eller någonsin): att människor i min omgivning har åsikter om hur mycket eller lite Tova eller jag sover. Som tycker att jag borde vara på ett visst sätt, att jag borde klara av att vara kroniskt övertrött. Att jag inte får visa eller säga att jag är trött. De som alltid har något negativt att säga om mig, mitt eller mina och dessutom ger sig själva rätten att berätta det för mig. De som tror att mitt liv är deras egendom, deras att plocka isär i beståndsdelar och analysera. De som tror att de får godkänna mina val eller åsikter.

jag har absolut inga nerver för översittare just nu. Jag orkar inte ta det. Jag ska inte behöva. Jag figurklipper ut dem ur mitt liv. Klipp, klipp. Hejdå. Vi ses kanske igen. Eller inte. Det är, hur som helst, inte deras val. Det är mitt val.

söndag 13 november 2016

Snurrar.

ena foten framför den andra och samma sak igen, tankarna snavar på varandra och jag ifrågasätter mina egna val. Var de mina val? Gjordes de åt mig? Vill jag det här? De smyger runt, tassar på äggskal men jag vet att jag inte kan vara tyst.
Jag har slutat smyga. Du är inte världen. Du är inte världen för mig. Du har aldrig varit världen i mina ögon.
Jag ska aldrig mer låta mig tystas, jag ska aldrig mer låta mig tryckas ner. Jag vet att jag är värd mer.

det är inte jag.det är du.

onsdag 9 november 2016

Ett litet snöodjur.

7
12
3
45
6

Sju månader.

7mån
7mån2

så har ännu en månad gått, helt ofattbart hur snabbt tiden går ändå! Dock har den här månaden känts lite kämpig med en bebis som matvägrat, sovvägrat och har separationsångest så jag knappt har kan vända ryggen åt henne. Jag kan även glömma att sova hela nätter nu för tiden, var väl bortskämd med det från början... Nåja, det vänder nog. Hon har nu kommit på hur hon ska ta sig framåt, både ålande på mage över golvet och i gåstolen. Gudars vad hon hittar på rackartyg nu, hinner knappt blinka innan hon tagit sig till något nytt ställe där hon egentligen inte borde vara. Hon öppnar lådor, styr in under skrivbordet och försöker gnaga på kablar, spelar på elementen (= batterierna, på svenska), river ut böcker ur bokhyllorna och jagar katter med förtjusta små pip. Katterna delar inte förtjusningen, kan jag berätta.

efter att Elma var på besök och lekte med klossarna, har Tova också börjat intressera sig för dem. Hon plockar upp dem ur kassen de är i, smakar på dem och kastar dem. En efter en. Hon tycker också det är roligt att välta torn jag eller Sami byggt med klossarna. Dessutom har hon börjat leka med sina leksaker annorlunda än tidigare, nu tar hon ett fast tag i dem och viftar på dem som besatt! Härom dagen fångade hon även sin egen hand vid köksbordet och försökte dra loss fingrarna, så gulligt! Börjar hon bli grinig på kvällen - eller dagen för all del - är det bara att ställa upp henne på fötterna, hålla henne i händerna och sen går hon. Hon styr själv och är väldigt nöjd över det. I övre tandköttet skymtar första tanden i överkäken och dreglandet har tilltagit igen, tror inte det tar länge innan den här kommer upp, den också.

det är lite nervöst den här månaden, för vi har ingen kontroll på rådgivningen. Hennes kurvor såg så fina ut förra månaden, att vi först behöver komma tillbaka vid åtta månader. Håh. Håller tummarna för att hon växt som hon ska, när vi väl får kolla det. Hon krånglar emellanåt fruktansvärt mycket med maten. Provade krydda med örter på det hon krånglade mest med och se - det går i! Jag smakade faktiskt på det själv först och tyckte det var aningen tråkigt, så varför skulle hon tycka annorlunda? När jag kom fram till det tycker jag det blev lite lättare.

tisdag 8 november 2016

Pepparkakspirret i magen.

win

vi vaknade upp till fluffigaste snötäcket i morse och mer har det blivit under dagen. Får flashbacks till januari då jag, med magen nätt och jämnt innanför jackan, sopade av trappan varje dag, som träningspass. Tänker att det var lite så här när jag var liten, att det kom massa snö redan i november och sedan var det vinter till april. Typ. Kan hända att jag helt missminner mig, men vad gör väl det om hundra år? Det finns förstås heller inget som säger att vi har snö vid jul för det. Får hålla lill-tummen bara! Så länge vägarna är plogade och graderna håller sig på minussidan trivs jag!

ser fram emot december och julen lite extra i år, för det är ju Tovas första. Inte för att hon kommer tycka något speciellt om det ännu, men ändå. Jag tycker det är speciellt. En liten grej i livet men ändå en ganska stor liten grej. Ja, jag vet inte. Jag tenderar ju överromantisera julen över lag. Gillar myset. Gillar att umgås med familjerna. Gillar maten. What's not to like? Tänker äta pepparkakor till mitt te nu, peppa för julen. Äsch. Peppa för livet, liksom.

måndag 7 november 2016

Life hack.

har ju ont i kinden vid min visdomstand - löste det i går genom att stryka på lite av Tovas tandsprickningsgel. Hallelujah.

söndag 6 november 2016

Sextusen vintergransljus mot ensamheten.

blumb
gårdagens tröttmössa, minus mössan.

söndag. Även om jag är mammaledig känns den här söndagen verkligen som en söndag. Det har varit en tung vecka av gnäll och sömnlöshet. Snälla, vänd. Vänd nu. Jag har sovit i ett annat (svinkallt!) rum under helgen, så jag har faktiskt fått två hela nätters sömn den här veckan. Score! Dock ska en ju inte tro att en är piggare för det, för hjärnan och kroppen har ju ställt in sig på sömnlöshet och nu är de båda helt chockade över hur mycket de fått vila, och de kräver mer. Så. Ja. Jag är trött. Oväntat nog. Eh. Blev trött redan vid 15 i dag. Sov en tiominuterslur i soffan hos mamma och pappa, när Tova vilade lite och prompt skulle hålla mig i handen under tiden (mysigt, förutom att jag var så sjukligt kissnödig precis då).

det värker i kinden och tandköttet vid min visdomstand som inte alls är klok, den är elak och sämst. Oftast är den lugn och gör inte mycket väsen av sig, men emellanåt bråkar den ordentligt. Aj, aj, aj. Tog en promenad med vagnen i dag och hade tydligen missat den isande kylan ute i snålblåsten i beräkningarna, höll på att frysa benen av mig i alldeles för kalla byxor. Inte tufft. Måste leta efter mina ytterbyxor en sista gång. Vet inte vart de gått och gömt sig! Tror jag hade en släng av graviditetshjärna sist jag hade dem, la dem säkert på ett "praktiskt" och "smart" ställe...

tittar i kalendern nu och ser att vi i princip inte har något planerat i den här månaden. Vi ska på tandrådgivning med Tova på tisdag och den 26:e tänkte vi åka på lilla jul-marknad. Annars: ingenting. Lite tråkigt men mest skönt. Får peppa för julen all ledig tid, tänker jag. Nä, i mig bor verkligen ingen Grinch. Gillar lilla jul, lucia och julen - mer än jag gillar till exempel påsk och midsommar. Tror det har mycket med mörkret som tänds upp med levande ljus att göra. Sådan är jag.

jonä, nu blir det tekokeri och dusch. I vilken ordning vågar jag inte gissa, lite spänning ska en ju ha i livet, vet du!

fredag 4 november 2016

På min önskelista.

onski

▸ Bäddset från Finlayson, Mystiska Mumin (2 st. vuxensäng)
▸ Bäddset från Finlayson, Otso (2 st. vuxensäng)
Stanna av Flora Wiström
Allt som blir kvar av Sandra Beijer
Vattenkokare från KitchenAid
▸ Mumin vintermugg och -skål 2016 från Arabia