fredag 30 september 2016

Negativa listan.

2013
09022013.

den äckligaste maten jag vet:
jag är inte superkinkig när det kommer till mat, men är inte heller någon njutare. Mat är till för att göra mig o-hungrig mest. Nåja. Det jag kommer på så här på rak arm är moussaka. Vi fick det i gymnasiet en gång och även om lukten av den var väldigt avtändande, är jag uppfostrad att smaka på allt innan jag dömer, så jag smakade. Och kväljde. Så vidrigt.

sämsta vädret:
snålblåst och slask. En blir dyngsur av blött slask och genomfrusen av iskall vind. Om en är sminkad och kanske har fixat håret innan en gick ut i ovädret, ser en ju bara ut som en dränkt panda. Annars gillar jag inte vindstilla stekheta sommardagar heller, smälter och avlider.

då tappar jag humöret helt och hållet:
när någon frågar mig något och avbryter mig medan jag svarar. Då medtrafikanterna verkar ha hittat körkortet i ett flingpaket. När saker inte fungerar som de ska. Om jag provar något nytt och jag inte kan från början. Om jag är trött och inte får sova alternativt blir väckt hela tiden (inte helt ultimat under bebistiden). När det är stressat läge och en person i kedjan pillar sig i naveln istället för att göra vad hen ska. "Har du provat starta om den".

sämsta musiken:
vill inte dissa genrer, för det brukar ju finnas något okej överallt. Har väldigt svårt för musik med trumpeter i. Men: män som sjunger med gubbröster. Vuxna män som sjunger som målbrottspojkar. Kvinnor som sjunger som små barn. Texter som endast rimmar utan egentlig poäng. Smurfljud (väldigt populärt i poplåtar just nu). Stånkanden och stönanden. Låtar med onomatopoetiska ljud. Låtar om sex, alkohol och droger, så uttjatat.

värsta tiden på dygnet:
att ligga vaken vid 03. Kan i princip aldrig somna om efter 03. Förstås gäller samma om jag skulle vakna 04 eller 05 också. Vaknar jag 02 brukar jag kunna somna om, efter det är det kört.

mitt sämsta humör:
när jag är uttråkad och dissekerar sönder mina medmänniskor. Petar på punkter där jag vet att jag får en reaktion, trampar alltså med flit på ömma tår. Gör andra ledsna och stressade endast för mitt eget nöje. Ett beteende som lever kvar från en knepig syskonrelation när jag var yngre. Det där petandet. Måste dock säga till mitt försvar att jag väldigt sällan håller på med det längre, för det finns ju ingen poäng och jag vill ju inte göra någon ledsen egentligen.

sämsta grejen jag äger:
alla kläder jag inte använder men som ändå tar en massa plats. Annars är vår elvisp ganska sämst, men den vägrar dö och då vill inte Sami byta ut den. Försöker döda den med tjocka degar hela tiden men den luktar bara illa och kör på ändå.

de värsta personlighetsdragen:
att sätta sig själv på en piedestal. Att bo i sin telefon. Att alltid flytta över fokus till sig själv. Att ta allting personligt. Att inte ta någonting personligt. Att trampa på andra för att ta sig själv fram. Att sakna empati och sympati. Att dra ner andra i sitt fall. Att vara för "ärlig". Att vara lögnaktig. Att vända kappan efter vinden. Att inte kunna medge att någon annan har rätt. Att vara en besserwisser. Att inte kunna släppa saker. Att tro att ens egen åsikt spelar roll överallt.

lista via Elsa.

Den sista september.

bio
ja, fortfarande mobilbilder, mitt beställda objektiv har inte ens skickats.

konstigt nog kändes den här veckan längre än de senaste veckorna, trots att vi har gjort annat än att sitta hemma och glo på varandra (o.b.s! Förenklad sanning), Tova och jag. Dessutom var jag på bio med Åsa och Anna i går, Bridget Jones's baby. Filmen i sig var väl bra, men med både graviditet och förlossning i nära minne, var den lite orealistisk. Typisk film där vattnet går och det är sjuuuuukt bråttom till sjukhuset. Och så. Nåja, en ska inte haka upp sig på detaljer.

förresten, hur sjukt är det inte att det är oktober i morgon? Känns som att någon skämtar med mig aprilo. Typ. Alldeles just började ju september. Vi bytte ju precis månad från augusti. Är det så här det känns, att bli gammal? I dag och i går är det och var det verkligen höstväder i alla fall, det blåser och regnar om vartannat och löven flyger omkring i luften. Nä, nu ljuger jag igen. Det regnar inte i dag. I dag skiner solen, men alla heliga gudars mödrar vad jobbigt det kändes att klargöra. Ojoj. För att nu tala alldeles sanning och inget annat än sanning: det blåste både i dag och i går. I alla fall. Så det så.

okej, kände nu hur jag sögs tillbaka cirka sju år i tiden och reclaimade titeln som Sanningssägaren Nummer Ett (fanns konstigt nog inga bevis för det på bloggen?). Nåja. Jag har faktiskt inte så mycket mer att dela med mig av i dag, försöker mest få Tova att ta ordentliga dagsvilor så hon inte är ett monster i kväll. Det går ... sådär. Tänkte att hon skulle kunna vara lite trevligare i kväll än hon var förra fredagen, men uppenbarligen tänker inte jag och Fröken likadant.

tisdag 27 september 2016

Min nedräkning börjar nu, där allt en gång tog slut.

sitter mest och stirrar på den blinkande lilla markören. Det känns som att jag har mycket att skriva, men så verkar jag ha blivit förstoppad i hjärnan. Jaha. Det är bara tisdag men veckan känns mycket bättre än en vecka känts på länge. Hon är glad mest hela tiden just nu, Tova. Världens bästa Tova. I går var vi på bebisdejt och i dag har vi varit på gammelföräldraträff. Det gick bra och Fröken var på sitt bästa humör! Vid kvällsgröten hemma skrattade hon högre och mer än någonsin förut, det bästa ljudet som finns. Jag skrattade för övrigt också, så jag grät, men det var nog inte riktigt lika gulligt. Jaja.
En kan ju drömma.

andra orsaker till att det här är en bra vecka: på torsdag ska Åsa, Anna och jag på bio (förutsatt att Åsa håller sig o-förkyld tills dess) och i oktober får jag se Kent i Vasa. Va. Så sjukt. Trodde att tåget hade gått för länge sen, men så ändrade en sig i Annas sällskap och jag får åka istället. Så glad! Woop!

måndag 26 september 2016

Bebisdejt.

tovibecci
telefonbilder från dagen.

jag fortsätter i mitt försök att socialisera Tova, i dag var vi på besök hos Becci och Matteo! Från början tyckte Tova det var ungefär lika läskigt som förra gången hon träffade en annan bebis, men efter att hon fått lite mat i magen och fått sitta i soffan och titta ut genom fönstret (vilken utsikt!), gick det bra. Då kunde hon till och med le lite mot Matteo. Måste för övrigt säga att de där majskrokarna är mycket praktiska att ha med sig. Tova fick några medan hon satt i soffan (med en trasa för att inte kladda på tyget) och hon höll sig sysselsatt ett bra tag. Ännu en grej som är bra när bebisarna blir lite större!

när Tova sedan började gnida sig i ögonen, packade vi ihop oss och åkte hem. Snart kanske hon kan slappna av så mycket hos andra att hon kan vila en stund, men vi är inte riktigt där än. Tog en lång väg hem, så hon i alla fall fick en halvtimmeslur i bilen. Så åt vi lite morot och broccoli (säger "vi", men det var nog mest Tova) när vi kom hem och nu vilar hon. Får se hur mycket vila det blir, men allting räknas ju in på pluskontot. Så klart. I morgon tänkte vi försöka oss på en tur ut till Skag för att hälsa på Tovas gammelfarmor och -farfar på min sida. Det blir nog bra!

lördag 24 september 2016

Ett foto i timmen, lördag.

i dag har Anna och jag haft en EFIT-dag, alltså dokumenterat dagen med ett foto i timmen. Så här såg min dag ut:

0900
09 - har precis stigit upp och äter frukost till det här glada men suddiga sällskapet.

1000
10 - övar på att rulla hela varvet runt och vilar lite.

1100
11 - Tova sover och jag läser bloggar och pysslar med hennes Första År-bok.

1200
12 - väntar på att Tova ska vakna, passar på att egopixxxxa.

1300
13 - matar och packar in nyvaket Tovatroll i bilen.

1400
14 - hänger på nya Köks-meny. Blir sugen på en hel massa nya köksgrejer.

1500
15 - packar ihop Tova igen och beger mig hemåt.

1600
16 - diskar efter lill-middagen medan Tova sover.

1700
17 - scrollar Instagram och väntar på att Tova ska vakna och att Sami ska komma hem.

1800
18 - lagar till stor-middag. Det blir tacopaj! Tova får äta kvällsgröten när vi äter middag.

1900
19 - har precis ätit klart och pratar lite med Tova medan Sami äter klart.

2000
20 - Sami nattar Tova och jag plockar fram glassen.

2100
21 - Tova sover och vi tittar på Broadchurch och chillar.

💔

bild
11042016.

att två barnmorskor satte in en notering om att jag såg "moloken" ut i journalen efter förlossningen, trots att de visste att mitt barn var sjukt, jag var sjuk och alla hormoner åkte runt i kroppen. Vad hjälpte den noteringen mig?

när en barnmorska kom in i rummet på BB när jag var ensam för Sami var hem och släppte in katterna, och hen sa "varför är ni inte nere på barnavdelningen? Klockan är åtta, hon ska ha mat nu!" fast jag hade sovit två timmar det dygnet och inte kunde gå själv och jag var så himla ledsen hela tiden. Behövde verkligen inte skuldbeläggas just då

"ge inte napp, amma så fort hon visar att hon vill amma" - fast vi fått restriktioner om att bara mata var tredje timme (med sond) och det var personalen på barnavdelningen som börjat ge henne napp, vi ville inte ge henne napp alls från början

när de sa att de hade tagit in en säng till Tovas rum på barnavdelningen så jag kunde prova liggamma, men jag inte kunde ligga på sida för jag hade så ont i snittet. Det kändes som att jag skulle gå i två bitar om jag försökte

att det kändes att de behandlade oss som barn

då de berättade att så här gör vi med friska bebisar

då jag bad om mer smärtlindring och fick som svar att jag inte borde ha så ont längre eftersom det var fjärde dagen sedan snittet. Fast jag fortfarande hade ont, fick jag bara värktabletter som inte hjälpte

att jag tappade matlusten av all stress och antibiotika och bara mådde illa. När jag trodde jag skulle spy och hulkade så jag var rädd att jag skulle rivas sönder, tänkte att det gör för ont, det här överlever jag inte

att de efter en halv vecka "upptäckte" att vi betalade dubbla avgifter för vår sjukhusvistelse. En kostnad för rummet och "vården" på BB och en för rummet och vården på barnavdelningen (rummet hade de dessutom bestämt att vi skulle ha, även om de lovat att vi skulle få Tova upp till oss på BB)

att de frågade oss hur vi vill göra, om vi ville stanna kvar uppe på BB och få bebisen upp till oss eller flytta ner till ett rum på barnavdelningen med henne. Att jag sedan hörde dem viska utanför vår rumsdörr när jag var inne på toaletten om att vi önskade få stanna kvar på BB men att de nog skulle se till att vi flyttade ner till barnavdelningen ändå

att de hade tagit bort rullstolen kvällen vi flyttades till barnavdelningen, fast jag egentligen inte orkade gå hela vägen och ingen frågade. Att det kändes som att vi var i vägen och de bara ville bli av med oss

att jag kämpade hela dagen och att vi sedan inte fick vår "festbricka" som att vi inte var värda det för vårt barn inte var friskt

när bebisen hade ryckningar på natten som bedömdes så allvarliga att de filmades och skickades till Åbo för bedömning, men de inte tyckte det var värt att informera oss om, jag har ett syskon med epilepsi så jag bröt nästan ihop när jag hörde det

fredag 23 september 2016

Fashion forward.

fashion
hanna, cirka 1993?

Kaptenens logg: 23092016.

vagni
22092016.

blörgh, sitter och stirrar på ett kuvert från Alandia Försäkring och veeeet att jag borde fylla i och lämna in en försäkringsansökan. Jag vet också att jag borde ha gjort detta i maj, men jag hann inte då. På riktigt. Jag hann inte fylla i en blankett. Nåja. Sen glömde jag bort det. Nu hinner jag kanske, för nu har dagarna stabiliserat sig lite jämfört med då.
I går hade vi en väldigt bra dag, jag och Tova. Sådär att jag tänkte att det var så här jag föreställde mig att det skulle vara att vara hemma med bebis. Tog ju bara nästan sex månader. Vi busade och lekte och åt tillsammans och sen vilade hon ordentligt och vi kom oss till och med ut på en timmes promenad! Det var roligt, hela dagen! Inget avgrundsvrål och inga tårar.
Väldigt tacksamt. Det återstår att se om den här dagen blir lika bra, men gårdagen lever jag länge på. Trodde för övrigt nästan att det var fredag i går, av någon anledning.

Förra året.

23a
03:20 befann vi oss i Långnäs den 23:e september 2015. Vi skulle på KUB-test och sedan till Borgå för att kika på spisar.
23b
två trötta muppar på färjan. Den i mössa spenderade cirka hela resan med att spy. Någon ska göra det också, tänkte jag.
23c
efter KUB:en där vi fick höra Semlans (= Tovas) hjärtslag första gången, drack vi smoothie. Sedan åkte vi vidare mot Borgå.
23d
i butiken där fanns en diversenhet av ... diverse. Vi beställde en vedeldad köksspis och tog med oss lite krimskrams hem.
23e
på hemvägen lodade vi runt i en galleria och sista bilden är från Viking Grace. På väg hem igen och jag var så trött.

torsdag 22 september 2016

Jag vill:

- gå igenom min garderob och byrå och kasta sådant som är trasigt (ja, jag sparar tydligen på sådant...) och skänka sådant som är helt, men som jag inte använder eller inte känner mig bekväm i, till Emmaus. Behöver rensa rejält. Jag använder i princip fem olika långärmade tröjor och ett par byxor just nu, helt onödigt att ha så mycket mer än det i garderoben. Möjligen att jag även behöver försöka klura ut vad jag egentligen ska ha för kläder, vem är jag, stilmässigt (hej modebloggen)?

- fortsätta mitt projekt att göra om mina gamla bilder i ny tappning, måste få tummen ur och beställa hem ett objektiv, eftersom mitt gick sönder (röv. Rent ut sagt) och det var för det första det enda objektivet jag hade för fullformatskamera. Dessutom var det mitt favoritobjektiv. Tror det även kan bli roligare att göra projektet med ett nytt objektiv. Nytt är ju alltid nytt, liksom.

- plocka resten av de dugliga äpplena från träden på bakgården och koka vuxenmos (eh, alltså. Jag kokade alldeles för ett litet tag sedan mos åt Tova, och då kokar och mixar en ju bara äpplena). Det var ju hur enkelt som helst att göra egen äppelmos, vet inte varför jag inte gjort det förut?

- börja renovera dockskåpet jag köpte ens innan vi började vänta Tova. Har en plan, men ingen tid.

- ha en familjedag för bara mig, Sami och Tova. Det är oftast så att Sami jobbar eller bygger hela dagarna och vi hinner liksom inte umgås alla tre. Vi har inte haft en hel dag tillsammans sen veckan efter att hans semester var slut (och på semestern hann vi inte umgås, för han byggde).

onsdag 21 september 2016

Jag har inte glömt.

.. inte helt, i alla fall. När jag väntade Tova hade jag en gissningslek som tidsfördriv, jag lovade ett litet pris till den som gissade närmast. Det var rätt många nära gissningar, men det slutade med att Anna knep "vinsten"! Gissningen var närmast på flest punkter och det känns rättvist bedömt. Bara jag hinner och minns så ska jag fixa klart vinsten! Den är på gång, Anna!

tisdag 20 september 2016

Jag just nu-listan.

h0

jag gör: en massa saker som inte räknas som jobb, på dagarna
jag kan: också ta foten till munnen som Tova, är dock inte lika förtjust i att suga på tårna
jag köper: nästan ingenting till mig själv, har väldigt svårt att "unna" mig
jag borde: gå till köket och börja koka äppelmos
jag måste: överleva

h1

jag vet: mycket onödigt fakta, som kan användas i frågesporter
jag tycker: om att titta på gamla bilder, är en riktig nostalgiker
jag tänker: emellanåt alldeles för mycket och ibland inte alls så mycket
jag förbrukar: hur många tetror Kefir som helst på en månad
jag lyssnar: inte på naturen tillräckligt ofta längre, hoppas det kommer en tid för det igen

h2

jag drömmer: om att äntligen få flytta in i vårt hus
jag längtar: efter att få uppleva Tovas första jul
jag fasar: för att min bebis ska börja gå förrän förståndet är ikapp
jag använder: helst mina lösa svartvitmönstrade byxor från Indiska
jag njuter: av att sitta på ett berg och lyssna på havet

h3

jag blir: irriterad på folk som kastar åsikter omkring sig men inte kan motivera eller stå för dem
jag äter: två smörgåsar med lördagskorv, dricker ett glas Kefir och en kopp kaffe. Varje morgon
jag dricker: kaffe och vatten, har börjat ha en kanna vatten framme så det bara är att hälla upp (tydligen jobbigt att använda kranen)
jag struntar: i vad andra tycker om mig
jag ska: försöka få till en vettig måltidsdag för Tova, snart

h4

jag sparar: allt du slänger. Nämen. Alldeles för mycket papper
jag brukar: försöka komma ut på en promenad om dagen, ibland värker kroppen dock för mycket
jag tittar: på Arrested Development på Netflix just nu
jag läser: bloggar
jag vill: vara vaken men ändå gå och lägga mig, dilemma

bilderna är från 2009 och listan är via Sandra.

söndag 18 september 2016

Veckan.

måndag

måndag

hon sover tungt och länge
en timme här, tre timmar där
vaknar utvilad nästan varje gång
och är så glad, skrattar och pratar
jag eldar i kaminen och rullar tummarna
tänker hon inte vakna snart?
han kommer sent hem och har med sig middag
som jag äter med fingrarna, är så hungrig
kvällen sveper in hastigt och
dagen slutar efter minimalt gnäll

tisdag

tisdag

lätt vaknar barnet
tårarna faller, hon är trött
men kan inte somna
allt kladdar
allt ramlar
elden falnar
får jag gå och lägga mig nu?

ons

onsdag

tror minsann att hon ärvt
min dramatiska förmåga
det tar fem minuter att somna
och avgrunden hinner närma sig
till sist vilar jag med henne
orkar inte med hennes tjugofemminutare
vi får till en vila på två timmar
hon är glad
jag är glad
vi äter en snabb middag när han kommer hem
sedan bakar jag en äppelkaka
kakan som aldrig bakades i fredags
så somnar hon före nio
och ännu en dag är slut

tors

torsdag

stiger upp åtta efter natten
då hon vaknade nolltvå och var så ledsen
hon vill inte
äta
sova
vara vaken
vrålar så det ringer i öronen
- "mamma kan inte sova åt dig"
hon somnar innan han är hemma
hon som vaknade efter att han åkt
jag äter äppelpaj
duschar
försöker hitta
lugnet

fre

fredag

öronen klarar sig utan skrik
provar längre vakentider
ser om de föder längre sovstunder
promenerar med värkande höfter
med en skeptisk blick på mig hela tiden
sista biten sover hon
hon sover fast vagnen står still men
vaknar efter femton minuter
jag googlar barnmat
svårt
hos hans föräldrar pratar vi husbygge
och halkar in på the Sims
hon sover en stund
även om hon inte är hemma
och en tand sprack upp i hennes tandkött

lör

lördag

stökig natt
men vi somnar om efter halv åtta
han jobbar
vi sover till nio, stiger upp och äter frukost
glada och pigga
nåja
relativt
allting är relativt
tar en tupplur innan han kommer hem
sedan åker vi på besök
hon tycker den andra bebisen är farlig
den
låter
gör ljud
glad och sprallig, charmig som få
farligt, tycker hon, min lilla
jag tröstar och sen somnar hon
i min famn
så åker vi ut till hans brors tomt
kikar och föreställer oss
kör hem, badar barn och matar barn
hon somnar medan han lagar mat

sön

söndag

tar sovmorgon
frukost
han åker till bygget
jag sätter henne i vagnen
och för en gångs skull
somnar hon och fortsätter sova
tills grannarna stör
efter det är dagen upp och ner
trött och ledsen
hungrig och ledsen
vi sover en timme
och sen äter hon dubbla portioner
förstås ska hon växa
svårt att hänga med ibland
han kommer hem
vi äter middag i soffan
han somnar bredvid
när han nattar henne
jag eldar brasa och väcker honom sen
- "kommer du?"
- "mm..."

så avrundar vi dagen
sitter bredvid varandra
men i egna små världar
det är också rätt fint

Om dåtiden och lite om nutiden.

kalloklott
en kall och en såttplopp (kladdare, typ). Telefonbilder.

i går var vi som sagt på besök hos Susanne, Johan och deras lilla Alice. Alice gjorde sitt yttersta att charma oss och lyckades verkligen med det. Tova, däremot, kände sig inte alls charmad. Hon ville gärna sitta och iaktta den glada bebisen från högre höjder. Låg Alice på golvet så ville Tova sitta. Satt Alice så ville Tova stå och så vidare. Tryggast var att sitta i soffan i mammas famn och bara smygkika. Lilla blyger. När Alice sov en stund vågade Tova ta mer plats. Vi vuxna tyckte i alla fall att det var ett mycket trevligt besök, fint att få prata om bebisar och sådant utan att någon blir uttråkad. Ehe.

efter besöket satte vi oss i bilen och åkte ut till Attes (Samis bror) tomt, Tova passade på att sova hela vägen ut, med kinden klistrad till sidan av babyskyddet. Det tog på att vara social, tyckte hon. Sedan fick hon sitta i selen när vi spatserade runt på tomten och funderade. När vi kom hem åt Tova lite gröt, badade och gick sedan och la sig för natten. Sami mixade ihop puréer till Tova och jag tvättade av lära-gå-stolen som vi fått låna. Ska se om Tova uppskattar den!

i dag vaknade Tova först runt 08:30 efter att ha sovit hela natten utan uppvak (hallelujah!) och var på strålande humör. Älskar sådana morgnar, då en kan ligga och prata och busa med henne utan att hon börjar vråla. Så har hon ätit frukost, lekt och nu sover hon en stund igen. Sami åkte till bygget och jag funderar på om Tova och jag ska ta en promenad med vagnen efter att hon har ätit sin gröt. Får inviga halare från mammalådan, för det var bara 5 grader ute för en stund sen! Tycker om när det blir lite svalare. Återstår att se om Mini Me håller med mig där. Hon hamnar, på ren åländska.

lördag 17 september 2016

En morotsbebis.

lios

i dag är det skördefest och öppna gårdar (eller ja, det började väl i går redan), men vi ska inte gå i år. Vi brukar göra en kort sväng via Lumparby, men i år jobbar Sami opassligt och det känns inte så värt att betala 15 euro för att parkera på en gård. Kanske nästa år, om konceptet finns kvar. Jag saknar skördemarknaden som brukade vara vid Naturbruksskolan. Det var höstens höjdpunkt. Så gjorde de om alltihop, tog bort den stora marknaden där alla var samlade och allt fanns, och så måste en kaika runt hela halva Åland istället. Nå-to the-ja. En ska inte vara bitter. Istället har vi, som sagt, bokat in en playdate i dag och det är nog minst lika bra som öppna gårdar!

ska försöka dona till lite mer barnmat i dag också, om tiden finns. Eller ja. Det är mest Sami som donar, men jag hejar på. Eh. Nåja. Tova har hittills smakat på morot (mycket gott) och potatis (äckligaste någonsin) plus någon bit frukt här och där som hon bara spottar ut. I går gnagade hon lite på en äppelbit, det verkade hon gilla. Nu har vi köpt hem batat och broccoli, så det är följande smakerna att testa! Måste försöka blanda ut moroten lite, eftersom hon tycker det är så gott, så att det inte är det enda hon äter och ratar allt annat. Vill ju inte att hon blir orange! Ehe.

fredag 16 september 2016

Memory lane.

ml1
ml2
ml3
översta bilden: jag och mamma (-91 eller -92 tror jag).

En fredag och en fråga.

fredag, fredag, du ljuvliga fredag (vem är jag?)! Eller ja, alla dagar är väl vilken dag jag än väljer att det ska vara, men den här veckan har känts som en lång rad av måndagar så nu tänker jag överhypa denna dag, som jag för övrigt trodde att var redan igår (en tappar lätt taget om veckan, om en går och tänker att det känns som måndag hela tiden). I morgon, efter att Sami slutat jobba, ska vi åka till Susanne och Johan för att låta Tova och Alice träffas! Det känns spännande, speciellt med tanke på att Tova endast träffat två bebisar hittills - Elma som är ett år äldre och Matteo som hon inte ens tittade åt, för hon var på sitt mest envisa humör och tyckte väl att han var för liten. Alice är endast några timmar yngre, så de kanske har något utbyte av varandra, kanske de pratar samma språk?

karm

gjorde en ledsam upptäckt i dag, mitt enda objektiv som passar till fullformatskamera har gett upp (snällt att hoppa från bebisprat till detta utan att förvarna, eh). Det letar fokus rent frenetiskt när jag försöker flytta det jag fokuserat på från mitten av bilden, för att slippa helt statiska bilder. Tänkte först att jag kanske råkat ändra någon inställning på kameran, men så provade jag ett annat objektiv med samma inställningar och det håller fokus. Det som gör det ännu mer ledsamt är att jag fick objektivet som är trasigt i julklapp av Sami 2010. Måh. Får försöka uppbåda någon slags ork att titta på nya objektiv, det jag har haft är ett 50mm 1:8. Kanske det finns något som är billigt och minst lika bra? Har du något tips?

torsdag 15 september 2016

Kaptenens logg: 15092016.

fjufs

steg upp åtta i dag, men det gör inte så mycket. Vi gick och vilade igen efter en och en halv timme. Jag var trött efter natten, då Tova vaknade vid två och var ledsen. Kanske var det en mardröm, jag vet inte, det var i alla fall lätt att trösta henne och hon somnade om snabbt. Det gjorde ju inte jag. Som vanligt. Nu känner jag mig dock mer som människa än på länge. Konstigt nog. Nåja. I dag provar jag ge gröt till lunch istället för frukost, fröken Fnork verkar vara lite som jag där, det är svårt att få i henne ordentligt med mat tidigt på morgonen. Nu gick det i en hel portion sånär som på två små skedar! ... Men försök nu inte påstå att hon skulle sova "bättre" för det. Jag hör att hon är vaken nu. Efter en halvtimmes vila. Kanske hon somnar om. Kanske. Det hör dock till ovanligheterna att hon skulle göra det utan att vara superledsen först (för hon är ju trött).

annars då? I går bakade jag äppelkaka efter middagen, hade tänkt göra det i fredags, men efter en läggning som tog cirka en timme och bestod av avgrundsvrål och sådant, var jag inte längre så sugen på att baka. I helgen bakade mamma en supergod kaka som jag fick receptet på, och eftersom jag redan hade äpplena skalade, urkärnade och skivade, var det bara att sätta igång! Mycket värt, ändå. Jahapp. Få se om hon tänker börja härja snart, då.

tisdag 13 september 2016

Janåmen dåså.

h: "pratar jag för fort?"
s: "nää, jag hörde långsamt."

And the songs that we sang
they were written for you and me.

kvälls

visste ju att jag skulle ha en jobbigare dag i dag än i går. Jag visste det, men ändå gick jag liksom lite och hoppades. I går var Tova trött, glad och trevlig hela dagen. Sov bra, åt bra och vi roade varandra väldigt bra under vakentiden. I dag ... not so much. Dagsvilorna har varit små kamper och ätandet likaså, dessutom vägrade hon sova efter klockan 18. Ja, det ser ju vem som helst som någon gång umgåtts med bebisar, att det var alldeles för tidigt för henne att strejka. Speciellt med tanke på att hon inte går att lägga för natten före någon gång runt klockan 21. Håhå. Nu sover hon, i alla fall. Lämnade henne medan hon bökade sig själv till sömns, min närvaro bara störde i dag. Blir spännande att se hur hon valde att somna i kväll! Kör hon en Pippi Långstrump eller har hon bara lagt sig tvärs över sängen igen? Spännande (och det värsta är väl att jag faktiskt tycker det, blir lätt miljöförstörd (säg detta till hanna 2009 och hon skulle tro att du skämtade. Ha-ha, liksom)).

jaja. Har under dagen fått i mig två glas Kefir (för övrigt något av det underligaste jag smakat? Som roligare piimä, liksom (och det var inte för inte en Internetkompis kallade mig just Piimä någon gång runt 2005 - var besatt) (mycket parenteser i parenteserna i dag, tycker du inte?)), två smörgåsar med lördagskorv, en och en halv kopp kaffe och vispgröt. Dåligt. Inte undra på att jag känner mig trött och matt och svältande i detta nu. Ska precis inmundiga kvällsmaten ovan. Kommer bli nice. Också en sak att se fram emot, tänker jag.

jonä, okej: hej.

måndag 12 september 2016

Paradoxalt.

för

jag pendlar
upp och ner
fram och tillbaka
tänker att
det värsta ändå
kanske
var
att jag
inte
var

där

det som började
tog slut
och jag missade det
jag missade
de
sista

sekunderna

av allt
alltihop

jag tappar trådarna och
de faller så långt att jag
aldrig når dem
jag får aldrig
tag i dem

någonsin
igen

mest av allt vill jag lägga mig ner
och absorberas av jorden

men samtidigt

vill jag bara existera
i
varje
ögonblick

varje andetag


jag är så orimlig.

Morr'n.

q1
q2
telefonbilder från helgen, måste förbanna bli bättre på att ta med "riktiga" kameran igen.

måndagen till ära lät både bebis och sambo mig sova hela natten, tack för det! Tova vaknade först 08:15 för mat, så vi steg upp då istället för 09. Tänkte att det inte kändes så värt att mata henne, somna om och sedan stiga upp efter en halvtimme, ibland måste en anpassa sig lite. Försöker få till en brasa i kaminen, men det är segt. Vill inte riktigt ta sig. Vet inte hur varmt det är utomhus, men inomhus känns det rått i luften så jag försöker elda bort det. Efter att Tova hade ätit stod vi i fönstret och tittade på ett rådjur under äppelträden, Tova tyckte inte det var superspännande direkt. Ehe. Nu vilar hon igen, hoppas att hon får till lite längre än en halvtimmes paus nu. Hon blir så mycket gladare så.

annars då? Nja, nä, inte har det hänt så mycket spännande. Vi har varit på bygget, på Östergårds, haft besök och ätit kaka. Det kan väl sammanfatta helgen rätt bra.

söndag 11 september 2016

Uppdatering: huset.

kök1
kök2
i helgen började vi plocka ihop vårt kök, så spännande! Tror det kommer bli hur bra som helst!

fredag 9 september 2016

Fem månader.

t1
t2

längd: 68,7 centimter
vikt: 8310 gram

frisyr: oftast inspirerad av Ace Ventura
säger: "ahjahjahj", "ojoojoj", "mmäämä", "bwä", "mmpä", "huum", "bäppää"
sångstil: opera, avslutar alltid med ett "eeeäääähhh"
gör: pruttljud med tungan, tuggar på allt, rullar, sitter med stöd (och korta stunder utan), blir arg när hon inte kan krypa, dreglar, lägger trasor och leksaker på ansiktet och låtsas att hon inte kan andas så någon ska plocka bort dem, står med stöd, drar folk i håret, snor andras glasögon och äter på dem, biter mamma i kinden (tandlöst ännu), akrobatiserar och suger på tårna, viftar med armar och ben när hon vill att någon ska ta upp henne, tuggar på fingrarna (sina egna och andras)
äter: tuttelis ersättning, gröt, smakprover av morot just nu, allt som hon får tag på
sover: bättre, färre uppvak under nätterna och längre dagsvilor
skrattar åt: tittut, att bli invirad i täcken, ögonkontakt med katterna, att pruttas på magen, gälla röster
ogillar: mössor och annat som dras över huvudet, potatis

t3
T5M