onsdag 31 augusti 2016

Dagens konstaterande:

det börjar nog bli dags att sänka Tovas sängbotten om vi fortsättningsvis ska ha hennes säng vid vår, i morse var det andra gången hon rullade över till vår säng. Det dunsade till i sängen två gånger så jag måste undersöka vad det var, och där låg Tova. Upp och ner och i någon konstig vinkel, sprattlande som en sälkut. När vi tvättar hennes babynest (som för övrigt börjar bli alldeles för litet, tråkigt nog) hålls hon liksom inte kvar i mitten av sängen, utan snurrar och ligger fel väg och rymmer tydligen ur sängen. "Det är så roligt när bebisar blir mer rörliga", ja - medan de är vakna!

tisdag 30 augusti 2016

Ett återbesök.

krufs
27082016, telefonbild.

så var vi på återbesök med Tova, blev väl inte mycket klokare. Ska prova blanda ersättningen lite tjockare och se om hon spyr mindre, det är väl det rådet jag tyckte lät mest användbart. Att väcka henne på natten för att mata med miniportioner känns ... dumt. Nåja. Vi provar så här. Ska höras igen om två månader, förhoppningsvis har vi inget annat att säga då, förutom att det har blivit bättre. Tova passade på att endast sova femton minuter före besöket (även om jag la henne att sova en timme före...) och blev mycket upprörd när hon behövde tas av naken två gånger. "Är det ofta så här?" frågade läkaren. Hm. Ja. Hon har helt enkelt väldigt mycket åsikter om orättvisor. Då bedömde jag inte hennes skrikande som oresonligt, en blir ju lite avtrubbad när hon sällan är nöjd med något en själv vill att hon ska göra. Sen fick hon leka med någon slags aktivitetsleksak med olika saker att snurra och trycka på, det tyckte hon var roligt.

så åkte vi hem, Tova fick mat och sen sov vi i tre timmar. Trötta små grisar - javisst. För övrigt har Tova nu gått med i åttakilosklubben, även om kurvan har planat lite. Det är bra, i alla fall. Sköterskan som tog längden slarvade dock så vi fick ingen exakt längd på Tova, för den var hen tydligen inte så intresserad av. Nåja. Vi ska ju till rådgivningen för femmånaderskontroll (med sprutor, ledset smileyface) om två veckor, så vi får ju reda på den då.

måndag 29 augusti 2016

Kaptenens logg: 29082016.

imorgon ska vi på återbesök till läkare med Tova, kan inte säga att medicinen hjälpt något nämnvärt. Hon spyr fortfarande en hel del, kan väl räkna med att det fortsätter så ett tag till. Hm. Idag åt hon sämre igen, men fick i alla fall i sig hela sin lilla portion morgongröt och smakade på morotspuré. De säger ju, de som vet, att bebisar äter det de behöver äta. Jag vet inte med det. Försöker tro på det just nu. Dessutom har hon varit mestadels glad och pigg idag. Kommer antagligen kolla längd och vikt imorgon, så visar det sig om jag har skäl att oroa mig.

idag har jag glömt bort vad det är för dag cirka tretusenfemhundrasjuttio gånger, tänkt att vi har missat läkartiden och allt sådant. Himla tur att vi inte har så mycket saker att ta itu med på dagarna, hade antagligen glömt bort hälften. Det blir så när en sover som en trasig säck på nätterna. Jaja. Det ska väl vara övergående, hoppas jag. Nu: time for tea (vet inte varför det behövde vara på engelska, har ju knappt svenglat alls i det här inlägget! Kanske därför).

spalleralla

När vi höll ett namngivningskalas.

nk1
nk2

såg det här inlägget hos Johanna och blev inspirerad att skriva om hur vi gjorde med Tovas namngivning. För oss var det självklart att ha namngivningskalas istället för dop, då vi inte är varken troende eller med i kyrkan. Sitt namn fick Tova egentligen redan i april, då vi skickade in pappren till magistraten, men vi ville ju fira det också! Då vi aldrig hade varit på en namngivning utanför kyrkan och det heller inte var lätt att hitta inspiration och tillvägagångssätt på Internet, fick vi köra vårt eget race. Vi bestämde ganska tidigt att vi bara skulle bjuda närmsta släkten, då vi inte ville ha det för stort och Sami hade behövt gallra så hårt bland sina vänner (inte jag, för jag har cirka två, eh) om vi skulle bjudit någon utanför familjen. I och med att vi bjöd så få gäster, kunde vi ha kalaset hos mina föräldrar. Vi lånade porslin, bestick och termosar från Köks-meny.


nkf


vi hade inget regelrätt tema för kalaset, förutom att färgerna rosa och grönt var genomgående. Det var inte heller meningen, men jag kan inte låta bli att göra grafiska profiler för allt jag pysslar med - so sue me. Jag skrev ut bokstäverna i Tovas alla namn på tjockare papper och gjorde banderoller av dem genom att trä dem på sytråd, har sett att det går att beställa sådana banderoller om en vill, men jag tyckte det gick precis lika smidigt att klippa och dona (Sami fick dock fixa med sytråden, för jag lyckades spilla blod bara jag tog fram nålen). Banderollerna hängde vi upp på väggen vid bordet. Till bakverken gjorde jag skyltar för glutenfritt och nötter. Eftersom utomkyrkliga faddrar inte registreras någonstans, tyckte vi det skulle vara trevligt att ge ett "bevis" över fadderskapet till faddrarna.

nk3
nk4
nk5

som program på kalaset hade vi ett tillfälle där Sami och jag hälsade gästerna välkomna och berättade om namnen och presenterade faddrarna vi valt. Efter det blev bjöd vi på smörgåstårta. Vi valde att ha kalaset som en kaffebjudning, så när smörgåstårtan var äten, plockade vi fram gräddtårta, rulltårta, banan- jordnötssmörsmuffins, american cookies och hallongrottor. Orsaken till att vi hade så pass många olika sorters bakverk, var att vi ville göra några glutenfria alternativ också. När alla hade ätit klart, fotograferades faddrarna med Tova och sedan öppnande vi presenter (Tova var så klart mest intresserad av presentpappret) och sen var det slut. Ungefär. Vi hade dock några gäster som kom senare av olika anledningar. De fick nöja sig med tårta och allmänt prat, men det gick bra det också.

nk6

tyckte det allt som allt blev en bra dag och jag är glad att alla kunde komma en stund på dagen i alla fall! Visst hade det varit mer bekvämt för mig och Sami om någon annan hade hållit i programmet och sådant, men det finns inte något sådant att tillgå på Åland i nuläget och vi ville inte pressa någon familjemedlem att hålla i det, då ingen är så värst för att stå i centrum.

ja, så gick det alltså till den tjugotredje juli tvåtusensexton, då vi firade att Tova Eveline Francilia fått sina namn.

nk7

foto: Emil Häggblom.

lördag 27 augusti 2016

Gräsänka.

ob1
ob2

dagen förflöt utan några större komplikationer, lite protester vid sovstunderna på dagen men det är ju inga ovanligheter. Gick och la mig med Tova två gånger under dagen och vi sov en timme per gång, annars drar hon mest halvtimmespass som vanligt. Idag åt hon bra också, så skönt, hon har krånglat med maten de senaste två veckorna och jag har varit orolig att hon kanske inte går upp i vikt som hon ska. Mitt lilla knas. Så har vi busat lite och hon har skrattat och nu ligger hon och sover för natten. Jag lyckades även med konststycket att duscha fast jag är ensam hemma med henne, det gick bra. Skönt att jag oftast kan lita på att hon sover på kvällar och nätter för tillfället.

nu är alla katter inne och utfodrade, så det börjar väl bli dags att borsta framtanden och joina Tova i sovrummet.
Puss och godnatt.

I slutet av sommaren.

sommarbebi

ja-a, hördu. Den här sommaren bara rann mellan fingrarna på mig. Har knappt hunnit fånga ett endaste ögonblick. Hade vanföreställningen att jag skulle ha tid och ork att fotografera som vanligt, men med en bebis som alltid är vaken och ska bäras runt på, kan en inte släpa på en nästan lika tung (obs. överdrift) kamera. Wäh. Mantrat för sommaren som gick har varit "nästa sommar, nästa sommar", men inte vet jag hur mycket fotograferat det blir om en ska hålla reda på en ettåring som antagligen flänger omkring som en tok. Nåja. Behöver ju inte bekymra mig något nämnvärt för min årsammanfattning för tvåtusensexton i alla fall, har cirka tio bilder att sammanfatta med. I början av året, då jag var gravid, hade jag ingen ork att fotografera heller, kroppen värkte och det var ett helt projekt att stiga upp ur sängen. Håh. Något ska jag väl få ihop.

bara vi börjar kunna vara utomhus längre perioder, även om det blåser (Tova håller andan i motvind, sjukt opraktiskt), kanske jag kan fotografera med Tova i selen. Får se hur jag lägger upp det. Det måste ju lösa sig. Så här kan vi ju inte ha det. Jag börjar känna mig lite kvävd kreativitetswise, när jag aldrig har tid att slappna av för att komma in i min skaparprocess.

fredag 26 augusti 2016

He started his broken sentence, "no alarms…"

sphss

sa "tänk när du börjar sova till nio, då kan vi stiga upp efter din morgonmat" till Tova igår. Idag vaknade vi nollåtta fyrtioåtta. Close enough.Tydligen har hon lärt sig lyssna på vad jag säger, ehe. Nåja, imorgon vaknar hon väl vid sju igen, det är ingen ordning på ungen riktigt än. Dessutom var hon vaken mitt i natten och gallskrek i natt, så hon var väl tröttare än vanligt på morgonen. Jaja. Idag verkar det vara fredag och det betyder att Sami och D har pappakonjak i morgon och jag är gräsänka i princip hela dagen. Får se hur det går. Är väl egentligen ingenting att stressa upp sig för, eftersom Tova nu brukar gå och lägga sig vid nio på kvällen, så jag klarar ju bra av hela dagar med henne för mig själv annars också.

det går nog bra. Jag bestämmer det nu. Det går bra.

Höstlista (nr. 2).

hla0

Vad kommer du äta i höst?
varm mat, sommaren går ju mest åt att äta sval mat som typ sallader.

Vad kommer du dricka i höst?
te, kaffe, varm choklad. Säkert tjuvstartar jag och dricker lite glögg också, ehe.

hla1
hla2

Vilket klädesplagg kommer användas flitigast i höst?
antagligen min regntäta jacka och kängorna.

Hur kommer den typiska höstdagen se ut?
det beror lite på Tova. Är svårt att planera något i förväg ännu. Men jag antar att dagarna kommer varvas med lek, matning och vagn- /selpromenader.

hla3
hla6

Vad kommer du läsa i höst?
ehe, lycka till att läsa något med en bebis som sällskap, förutom pekböcker då.

Vad kommer vara din största förändring i höst?
janå, från förra hösten så är största förändringen att jag blivit mamma och kaikar runt med en liten person överallt.

hla5

Vad kommer vara din största utmaning i höst?
att hålla humöret uppe under de grå dagarna när/om bebis bara bråkar.

Vad är det bästa med din höst?
att jag får ha den tillsammans med dem jag tycker om.

Vem kommer du mysa under filten med i höst?
min lilla familj, så klart.

hla4

lista via Carola.

torsdag 25 augusti 2016

I skötväskan.

tänkte jag skulle göra ett sådant här inlägg idag och visa vad som finns i vår skötväska. Som jag tidigare nämnt, är jag inte mycket för att släpa runt på en massa extra grejer så det som finns i väskan är väl det allra nödvändigaste.

stv1
skötväskan köpte vi begagnad. Har en Brio skötväska, Emmaljungavagn och Britax babyskydd!

stv2

1. skötunderlägg
2. våtservetter
3. blöjor (kan de byta ut fotbollsblöjorna nu? Är så trött på dem)
4. bindor
5. salvor, Bepanthen och Humektan
6. plåster
7. dukar
8. pärm för all things Tova
9. ersättning och flaska (ligger en napp här också, men den brukar inte vara med)
10. ombyteskläder och mössa

och, eftersom jag inte orkar ta en skild väska när jag har med skötväskan:
- plånbok, telefon och nycklar

onsdag 24 augusti 2016

But if you're bored then you're boring.

kl

pratade med min doktor idag, fick OK att göra som jag vill med min medicinering. Förstås inte så konstigt, eftersom det är min kropp det gäller. Nåja. Ska prova nu och göra som vi kommit överens om. Så jobbigt när kroppen krånglar. Tycker den får ta och skärpa sig. Gärna precis nu. Hör du det, kroppen? Skärp dig! Annars känner jag fortfarande av efterdyningarna från förkylningen, huvudet är tungt och kroppen värker. Gick och la mig med Tova idag, är så slut som människa. Livet, alltså.

BB-väskan.

i väntan på förlossningen, packade vi en liten sportbag med grejer för BB-tiden. Minns inte exakt vad vi hade i den, men den var ganska full (det mesta från veckan vi var på sjukhuset är lite luddigt). Jag utgick från Annas lista (gör jag inte alltid det?) och radade upp det jag mindes att var med i väskan (och jag kan på förhand säga att det här inlägget färgas rätt mycket av min BB-upplevelse. Sorry):


ikånk
08042016.

mamman
 • några ombyten kläder
jag använde nog mest de långa rockarna som fanns på sjukhuset, plus nättrosor, sjukhussockor och -tofflor. Vi blev dock kvar på sjukhuset längre än väntat och sista dagarna orkade jag faktiskt dra på mig mina egna kläder (en lång knäppskjorta och en lång tröja med knäppning fram - något annat på underkroppen tog jag först på mig sista dagen, samma dag vi åkte hem och det var mina gravidleggings - hade så ont vid snittet att bara tyg mot det var för mycket)
 • necessär
använde en hårsnodd, tandborsten och tandkräm, deodorant, ungefär. Hade så långt hår att allt kunde samsas i en boll mitt på huvudet. Hade med mig eget schampo, balsam och duschtvål men orkade inte med doften av hemma när allt var så misär (jag har aldrig sagt att jag inte är dramatisk) så jag använde bara sjukhusets tvål.
 • amningsinlägg och kräm till bröstvårtorna
detta var väldigt bra att ha med, det blev en del läckagen och svid i början.


pappan
 • mjukisbyxor, extra t-shirts och sockor
Sami åkte hem och släppte in katterna varje kväll, så han passade även på att duscha då han var hemma. Oerhört praktiskt att bo så nära sjukhuset. Vid eventuell nästa gång kommer det inte alls vara lika smidigt, eh.


ikånk2


bebisen
 • första kläderna, kläderna för hemfärd
vi hade ju köpt en body i storlek 50 som Tovas första kläder men, eh, hon var för stor för den då hon föddes. Sådant är ju svårt att veta! Vi hade dock med oss två pyjamasar och en tunnare ytterhalare som kunde dras över pyjamasen i storlek 56. Utöver det hade vi med sockor, vantar och mössa. En mössa blev vi av med, för sjukhuset använde liknande och vi hann inte märka vår. Snyggt.
 • babynestet
hade säkert varit bra att använda om inte Tova hade behövt ligga på värmebräda, uppkopplad till mätare och i andningsgrimma från början. Vi var så glada att ha henne ens i samma rum som oss, så hon blev att ligga i sin "bunke" bredvid min säng, invirad i en filt. Dessutom matchade inte Samis säng (bäddsoffan) med min säng höjdmässigt, så hon kunde inte ligga mellan oss ändå. Nestet var alltså helt onödigt att ta med för oss.
 • filt att vira in bebisen i
vi hade med en flanellfilt, men den blev inte använd på sjukhuset. Där användes sjukhusets fleecefilt.
 • första gosedjuret
allt blev så upp och ner från början, så Tovas lamm blev kvar i väskan under tiden vi var på sjukhuset. Det fanns ingen tid för mys och gos, utan det var fruktansvärd stress hela tiden. Jag hade väldigt svårt att känna något annat än obehag för att hålla i min bebis och ville / kunde inte göra det om hon inte skulle matas eller det fanns någon annan praktisk orsak till det. Nästan så att jag inte orkar tänka tillbaka på det nu. Känner liksom olusten komma smygande tillbaka. Wäh. Nåja.


övrigt
 • förlossningsbrev
jo, det var med. Men det kändes inte riktigt som att de hade läst det. Hm. Till eventuell nästa gång ska jag komponera ett eget förlossningsbrev och strunta i mallen som ges. Ska skriva rent det på datorn, printa ut en hög och trycka ett i handen på alla barnmorskor som kommer in i vårt rum på BB. Ska ställa krav. Blev behandlad som ett barn för många gånger under BB-tiden och det händer inte igen.
 • kameran
är så glad att vi tog med "riktiga" kameran till sjukhuset. Sami var även duktig på att komma ihåg att fotografera, för jag orkade inte. Även om det mesta var skit, känns det bra att ha det dokumenterat på riktigt.
 • godis och Trip till förlossningen
så. mycket. värt. Jag fick inte i mig någon mat under igångsättningsdagen, så det var superbra att få lite extra energi mellan värkarna.
 • mobiltelefon och laddare
alltid bra att ha med, så klart. Bra att kunna uppdatera familj och vänner om hur det gick och inte gick.
 • Tovas "mitt första år"-bok
bra att fylla i som tidsfördriv mellan matningar av bebis och matningar av oss.
 • babyskydd till hemfärden
annars hade det varit lite knöligt och livsfarligt att åka hem.

tisdag 23 augusti 2016

En Tova och de tre vanligaste frågorna.

tttova

- har hon tappat något hår ännu?
- har hon fått några tänder?
- är hon verkligen bara en/två/tre/fyra månad/er?

Höstlista.

hl1
hl2

Beskriv din höst i tre ord.
intensiv, färgsprakande, upplevelserik.

Har skol-/jobbstarten fört med sig några insikter?
nja, nu börjar jag varken jobba eller studera till hösten, utan jag är hemma med Mini Me ett bra tag till. Dock funderar jag på hur det blir när hon en gång ska börja dagis eller skola, kommer ju nästan ihåg hur vi gjorde när jag skulle börja lågstadiet och köpte skolväska, häften och pennor.

Hur ser din höstoutfit ut?
skulle vilja säga att den består av ett par svarta jeans matchade med tjockare tröjor i varierande färg plus min adidaströja. Men. Jag använder nog mest samma kläder året om. Är inte en speciellt varm eller frusen person. Skulle önska att jag hade mera årstidsbaserade kläder.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
samma som alltid, plus några till som ska få barn i den närmaste framtiden. Blev gravid och fick barn och intresset för andras graviditeter och barn hänger kvar. Knasigt. I september ska till exempel Emelie och Carola få bebis!

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
förhoppningsvis kan vi flytta in i vårt hus snart och då behöver vi ta en tripp till IKEA, tror jag minsann.

hl3
hl4

Hur förbereder du dig för vintern?
tar vara på nuet. Det gör förstås att jag alltid är lika oförberedd på den första snön.

Bästa musiken för regniga dagar?
radiohead, kent, coldplay, josé gonzaléz, lifehouse och sådant.

Vilka serier rekommenderar du att följa?
bones, supernatural, veronica mars, american horror story, orphan black. Listan kan göras lång.

... Eller kanske någon sevärd film?
härom kvällen såg vi monsters vs aliens och den var bra. För filmer, gå in på netflix barn- och familjekategori och titta på de animerade filmerna. Älskar animerat, kommer aldrig bli för gammal för det.

Var hänger du helst under helgen?
på Bussö.

Vad har du på TO-DO listan just nu?
☐ ta hand om bebis all day every day
☐ fotografera muminmuggar
☐ plantera min olyckliga tomatplanta

hl5
hl6

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
skriv ner hur det känns, var det känns och varför du tror det känns. Bearbeta det. Se framåt. Alternativt förträng det. Eh. Jag är oftast deppigast på vintern och sommaren, för på vintern finns det inget ljus och på sommaren är allt så glättigt. Jag trivs i ljummet väder och färger.

Vad är det bästa med hösten?
småkylan, färgerna och att det äntligen går att andas igen.

Vad är det sämsta med hösten?
gråheten som kommer innan vintern, leran som finns kvar när gräset dött.

Hur höstmyser du?
sitter i soffan och ser på animerade filmer på netflix och äter glass.

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
- klä dig för vädret, det är inte tufft att frysa eller bli blöt i onödan
- hitta en bra serie att följa
- omfamna mörkret och tänd ljus

hälsar hanna 85+

Vad är den höstigaste maträtten?
det måste nog vara soppor. Av någon anledning känns omelett höstig? Har ingenting för att styrka detta.

lista via Sandra via Sandra.

måndag 22 augusti 2016

I mitt liv står det still hur jag än springer.

kaffishsvartish

den här förkylningen tog verkligen alla mina krafter, känner mig nästan frisk igen - men svag. Huvudvärk har jag också, försöker kurera den med koffein. Håller tummen för att det fungerar. Har haft en ovanligt dagstrött bebis här hemma idag, två gånger har hon sovit entimmespass utan att jag har behövt natta om henne emellan. Dagen hos mormor igår måste varit uttröttande! Tänkte precis att jag skulle gå och lägga mig när Tova skulle sova den här gången, tittade på klockan och konstaterade att hela dagen nästan har gått. Kan inte sova vid den här tiden, för då somnar jag inte på kvällen och det är ju synd och skam när vi faktiskt har en Fnork som sover på nätterna (oftast). Får helt enkelt hålla ut några timmar till.

minns förra året, stressad och nygravid på ett jobb där jag ofta vantrivdes. Försökte hålla graviditeten hemlig, för jag skulle ju ändå bara jobba där till oktober det året och då behövde ingen veta. Det var dock väldigt svårt att dölja i och med mitt illamående, spydde i princip varje morgon och körde till jobbet med en hink på passagerarsidan (efter en incident där jag mådde illa och behövde spy när jag körde bil och varken kunde stanna på ett bra tag eller hade något att spy i. Tjoho, liksom). Försökte köra med "jag måste ha ätit något konstigt" tills det liksom inte var hållbart längre. Så bra när jag märkte att åksjukepiller hjälpte. Ojoj. Det var tider, det. Eh.

jaha, det var egentligen inte något sådant här jag tänkt dela med mig av idag. Tokigt. Ska vi prata om något annat? Hemskt vilket grått väder det är! Ack, ack. Och ungdomen? Har du sett dagens ungdom? Så ouppfostrad. Annat var det på min tid! Och så vidare. Ehe. Ja, och nu väntar jag mest på att min hjärna ska sluta bulta. Hej och hå.

Ur bildmapp 1337.

dags att slänga oss in i mitt bildarkiv en sista gång (i alla fall i nuläget, det här är sista önskningen). Den här gången är det sambo-Sami som önskat att vi ska ta en titt i bildmapp 1337. Den sjunde mars tvåtusenfemton, när huset ännu var "kort" (vi har höjt taket), färjan ljög, jag körde Clio och det var en av de första riktiga vårdagarna för året.

1337a
1337b
1337c
1337d
1337e
1337f
1337g

söndag 21 augusti 2016

Veckan som passerat.

intey

har sett det här konceptet på ett flertal bloggar på sistone, att istället för att bara sammanfatta veckan som gått, så betygsätter en händelserna under veckan med ett till fem plus (ett motsvarar lägsta betyget och fem högsta).
Tyckte det lät roligt, så here we go:

+ + + + +
Tova vände sig från rygg till mage alldeles själv

+ +
nu går det knappt att få henne att ligga på rygg, utan jag måste hela tiden springa till henne och vända henne tillbaka innan hon blir arg. Hon fastnar rätt ofta under sitt gym när hon rullar omkring

+
vi blev alla tre förkylda

+
jag blev mest sjuk av oss alla med igensvullen hals och feber

+ +
Sami kunde komma hem från jobbet och "passa" Tova medan jag febrade

+ + + +
medan jag var till sjukhuset var Tova med mormor och träffade bland annat politiker

+ +
fick ett ganska knarkigt blåmärke i armvecket av blodprovet

+ + + + +
Tova skrattade massor när vi lekte tittut bakom soffan

+ + + +
mest skrattade hon om hon fick stå själv och luta mot soffans ryggstöd

+ + + + +
badade Tova och hon tyckte inte alls att det var hemskt - log under badet och allt!

+ + + + +
Sami och jag tog oss "vuxentid" efter att Tova somnat på lördagen, tittade på Monsters vs Aliens

+ + + + +
Tova var hos mormor och morfar på söndagen och jag stannade hemma

+ + + + +
badade badkar första gången sedan jag var gravid

+
dock har blandaren fastnat och ger bara ut kokhett vatten

+ + +
men jag löste det genom att hälla i två hinkar med kallt vatten

bilderna ovan i inlägget kommer från min Instagram.

Kaptenens logg: 21082016.

badi

står emot lusten att skicka ett "hur går det?" till mamma som är Tova-vakt idag. Jag vet ju att det går bra men - tusans bananer - när jag inte kan slappna av? Så fort inte jag har uppsikt över Tova blir jag så här. Håh. Hoppas det blir bättre med tiden. Sami är på bygget och tog med sig Tova ut i morse, jag är hemma och försöker driva sista förkylningen ur kroppen. Har hittills badat varmt och druckit två koppar kaffe. Eh. Hur nu det ska kurera vet jag inte, men det kan ju inte skada. Säger vi.

försöker klura till några blogginlägg som jag kan fortsätta pyssla med vartefter, det blir ju så när barnet endast sover halvtimmar på dagen. Hinns liksom inte sitta och putsa på ett inlägg och få det klart samma dag längre. Men. Förkylningen har gjort min hjärna till smet, så det blir mest ingenting med det. Nåja. Stressa hjälper ju inte heller. Jajaja.

hur som helst känns det väldigt lyxigt både för min och Tovas del, att vi har nära till både far- och morföräldrarna. Bra för Tova som får umgås med någon annan än mig hela dagarna och bra för mig som kan få en liten andningspaus i veckorna!

nu: klura vidare!

De mest användbara bebisgrejerna.

jag har snart varit mamma i fyra och en halv månad och har under den här tiden lärt mig lite om vad som fungerar och vad som inte fungerar för mitt barn. Anna gjorde en sådan här lista för min skull när jag väntade barn och jag har sett att fler bloggare har gjort sådana på sistone, varför skulle jag vara sämre?

bbskydd

 • babyskydd
vi lånade babyskyddet av vänner vars son vuxit ur det, väldigt bra då vi behövde ett för att få hem Tova från sjukhuset men inte riktigt kände för att köpa ett nytt för att ha en så kort stund. Dessutom tror jag att vi inte kommer att använda det så länge till, då hon redan är så pass rörlig. Tova tycker inte om att bli fastspänd och har aldrig varit en sådan där bebis som du kan ta med dig in i butiken i babyskyddet och tro att det går bra - hon ska bli buren, i famnen. Babyskyddet har varit bra till det som det är till för - att vara en bilstol åt bebisen.


bbyliggsitt

 • barnvagn
jag är glad att vi kunde låna vagnen, för den har varit bra att ha ibland och totalt onödig emellanåt. Hade grämt mig något fruktansvärt om vi lagt ut stora mängder pengar på den och ungen hade strejkat som hon gör ibland. Liggdelen fungerade bara när hon var riktigt liten och inte orkade hålla sig själv vaken, som hon kan nu. Hon har sovit väldigt lite i vagnen och jag har slutat försöka med det, vill hon inte så måste hon inte. Sittdelen har vi just invigt och hon verkar nöjdare i den, ibland i alla fall. Hon kan dock protestera ljudligt när hon märker att hon är fastspänd. När hon blir lite större tror jag att vi byter till en lättare stroller istället - jag tror nämligen att hon inte kommer vilja åka vagn så mycket när hon lärt sig gå.


bbybära

 • bärsele
ett köp vi däremot gjorde var bärselen och tusans tusan vad bra den har varit att ha! Vi köpte en Ergobaby Original med spädbarnsinlägg som inte blev använd så mycket i början, för det var så varmt med inlägget (Ergobaby kom ut med sin nya sele Adapt ungefär exakt som vi betalat för vår Original... nåja). Värmen verkade dock inte vara något som störde Tova, utan hon har alltid tyckt om att bli buren och det blev hon ju i selen. Nu när vi inte behöver spädbarnsinlägget längre använder jag hellre selen än vagnen (beroende på hur ont i kroppen jag har - heja kroniska sjukdomar! Eh) - även om Tova är bra på att hålla sig vaken så är hon i princip alltid nöjd i selen och väldigt ofta somnar hon när vi är ute och går. När hon blir så gammal att vi kan börja åka båt till holmar och utforska dem, kan vi ha henne sittandes i selen på ryggen! Sitter hon i selen behöver vi inte bekymra oss om vart hon tar vägen och hon blir inte lika trött i benen. Tror det blir bra.


bbynest
riktigt så här fullt brukar det inte vara i sängen.

 • spjälsäng
spjälsängen fick vi begagnad och den har varit i användning sedan första dagen hemma! Det är en gammal IKEA-säng som vi skruvat av ena sidan på och fäst i vår säng. Det var ju meningen att jag skulle ha ammat och då haft lätt att dra barnet till mig på natten, men det har fungerat bra fast inte amningen fungerade! Tycker det är väldigt trevligt att Tova ligger så nära och att jag snabbt kan trösta vid eventuella mardrömmar och sådant. Dock tror jag att Tova kommer att sova bra i eget rum, så småningom. Det kan hända att vi har börjat störa varandra på nätterna, tråkigt nog. Nu kommer inte hennes rum vara klart på ett bra tag, så vi får försöka lösa det ett tag till. Jag har till exempel börjat sova med öronproppar igen.

 • babynest
Tovas farmor sydde ett fint babynest till Tova innan hon föddes och det använder vi ännu. Från början var det ganska tight runt bebisen, men så blev hon snabbt lång, så nu har vi det helt öppet. Det fungerar fortfarande bra. Tova har alltid sovit i egen säng bredvid vår säng och nestet har gjort det mysigare. Jag skulle vilja ha ett nest att sova i! Från början hade vi även nestet i liggdelen i vagnen, för mysighetens skull. Vi får se hur mycket hon har tänkt börja böka runt när hon sover, kanske får sluta med nestet om hon börjar rulla omkring i sömnen? Den dagen den sorgen.


bbyskotbord

 • skötbädd/skötbord
vi tänkte från början att vi skulle klarat oss utan skötbord och bara haft en skötbädd att byta på, men ganska snabbt visade det sig att ... vi ville inte ha skötstationen, med blöjhinken och allt vad det innebar, i sovrummet. Även om ammade bebisars bajs i princip luktar bulldeg, så ville vi inte sova i den lukten. Vi fick tag på ett skötbord via en köp- och säljsida på Facebook och möblerade in det i badrummet, även om det inte riktigt får rum. Där kan vi ha alla bebisgrejer på ett och samma ställe och det är rätt skönt. Vi byter fortfarande morgonblöjan i sovrummet på en handduk (riskey, jag vet) om det bara är en kissblöja, vill inte ta henne till badrummet med alla lampor när jag vill att hon ska somna om efter morgonens första matning.

 • skötväska
köpte skötväska med skötunderlägg begagnat. Visst är det praktiskt med skötväska, men jag hade inte behövt en egentligen. Jag har inte med mig så mycket extra grejer att jag behöver så mycket extra fack och sådant (kan visa i ett inlägg senare, vad jag har i skötväskan), utan för mig hade det fungerat bra med en vanlig ryggsäck med en necessär i för små grunkor. Min co-förälder tycker däremot om att ha ordning och reda och var sak på sin plats, så enligt honom var den nog ett bättre köp än för mig. Ehe.


bbysitter
övar på sitt supervillian-skratt 24052016.

 • babysitter
sittern har verkligen varit guld värd när Tova var liten, jag hann gå på toaletten och äta frukost under den tiden hon underhöll sig själv i sittern. Med en bebis som helst vill att du ska gå runt med henne i famnen, var det en välkommen paus. Hade jag lagt ner henne i soffan eller på golvet eller något liknande istället, hade det tagit tio sekunder innan larmet hade gått. Nu har hon en period då hon inte leker när vi sätter henne i sittern, utan hon mest bara blänger på oss tills vi flyttar henne någon annanstans. Får se om vi får användning av den igen, men den var ett av de bästa köpen vi gjorde i början. Vi köpte sittern begagnad, den också. Finns så mycket barngrejer begagnat!


bbygym

 • babygym
vi skaffade inget babygym från början, för vi tänkte att det behöver vi inte förrän bebisen är runt tre-fyra månader, men tji fick vi. Tova hade troligen uppskattat ett gym redan från början, men det är ju svårt att förutse. Tova fick gymmet i tvåmånaderspresent och hon leker med det dagligen. Från början låg hon mest och tittade på allting som hänger ner från det, men en dag lyfte hon handen och snurrade på snurran upprepade gånger (och jag kände att "vad gör du, så där kan du inte göra"). Nu lyfter hon omkring på det och flyttar det med fötterna och allt vad hon har för sig, men jag tänker att så länge det inte ser farligt ut så är väl allt gymmande bra. Ungefär. Hennes farbror uttryckte sig "hon leker inte med det där som man ska!" och nä, hon gör ju inte det. Men det verkar ju roa henne en stund, det också. Knasunge.

 • tjockare filtar
vi fick mina gamla filtar från mamma innan Tova kom och jag köpte en gammal bäddmadrass på Emmaus och de har kommit till användning. Filtar av det slaget att en kan lägga ner sin bebis på den och den ligger tillräckligt mjukt. Redan vid fyraveckors ålder tyckte Tova om att ligga på golvet på en filt och titta på mjukisdjuren vi ställt upp omkring henne (här förstod vi att "jaha, vi borde ha skaffat ett gym ändå..."). Eftersom hon spyr så pass mycket är det bra att ha några extra filtar och eftersom huset vi bor på inte har öppen planlösning har vi en filt i vardagsrummet och en i köket, så vi kan flytta med henne om vi måste byta rum.


bbynappflask

 • nappflaskor
vi hade faktiskt köpt någon nappflaska innan Tova föddes, det var då Mams Anti Colik-flaskor. Nu har vi Nubys som är större, mera lika ett bröst och är färre delar att diska (hallelujah!). Vi hade nappflaskor hemma eftersom att vi behövde tillmata Tova då hon var sjuk vid födelsen. Det var ju rätt praktiskt när vi gick helt över till ersättning.

 • nappar
vi köpte inte en napp från början, Tova fick två i julklapp innan hon föddes och sen fick vi de napparna som hon använt på barnavdelningen. Dock är hon ingen äkta nappbebis. Hon kan ta nappen då hon ska sova på dagarna och ibland på nätterna, men annars vill hon inte ha dem. Är hon arg, kan hon bli ursinnig (läs mer om varför här) om vi försöker ge henne nappen. Ja, jag tror vi har provat exakt alla nappar som finns på marknaden idag. Så dyrt - så onödigt.


bbymatstol

 • matstol
har precis börjat använda matstolen lite längre stunder, till exempel vid morgongröten och det går bra. Ännu är hon lite ostadig, så vi har pallat upp henne med en kudde vid bygeln. Vi har en Stokke Tripp Trapp som Tova kommer kunna använda många år! Älskar när grejer är så! Tror dock att vi kunde ha haft användning av spädbarnssitsen i början, kunde ha räddat många stunder då jag fick manövrera bäst det gick med en arm, för jag kunde inte lägga Tova ifrån mig. Hon ville ju se vad jag höll på med! Jaja, det är lätt att vara efterklok. Nu behöver vi i alla fall inga spädbarnsgrejer längre, som tur är!


bbypotta

 • potta
började ha Tova på pottan lite nu och då när hon började kunna hålla huvudet själv. Ibland fångar vi något och ibland bara sitter vi och leker en stund. När hon hade kämpigt att göra nummer två, på grund av ersättningen, gick det lättare för henne att få till det sittande på pottan än liggande i blöjan. Så klart. Då hade vi en period då jag inte bytte en bajsblöja på flera veckor, men så bytte vi ersättning och den var bättre för Tova, så nu hinner jag oftast inte fånga det i pottan längre. Men det gör inget, hellre att det går obemärkt förbi än att hon börjar gnälla och skrika tio minuter före det kommer ut. Okej. Dagens bajsprat - check!

 • muslindukar
så bra att ha. Funkar som haklapp, spytrasor, filtar, solskydd och så. Går också att ha som snuttetrasa då de inte är så varma att ha i sängen. Vi har hela tiden sådana här dukar i omlopp, för vi har en bebis som spyr mycket och trasorna blir väldigt snabbt att lukta surt. Tittar du på bilderna i det här inlägget är det en sådan här duk på nästan alla bilder.

 • badbalja
eftersom vi har en så knasig varmvattenberedare och en spybebis behöver vi kunna fylla lite varmvatten i en balja flera gånger i veckan. Vi kan inte använda "vuxenbadkaret", för då finns inget varmvatten resten av kvällen - lite jobbigt om någon behöver duscha samma kväll. Jag har duschat med henne, men tyckte det kändes obehagligt när allt blir så halt. Köpte även badbaljan begagnad!

 • babyvakt
vi hade av någon outgrundlig anledning missat att skaffa babyvakt före Tova föddes, vilket så klart ledde till att vi tassade och kikade på henne hela tiden. Vårt golv knakar ganska mycket, så ofta ledde kikandet till att vi väckte henne när hon väl sov - duktiga föräldrar... Vår babyvakt är en Philips (så här ser den ut) och vi är väldigt nöjda med den. Den fångar upp ljud bra och har lång räckvidd mellan enheterna.

 • mammalådan
jag vet att inte alla kan ta mammalådan, eftersom det inte finns så många länder som erbjuder den till blivande föräldrar, men vi kunde ta den och tog den och det var ett mycket bra val! Vi har alltid haft något att klä på Tova, även när vi själva missat att storleken på barnet har ökat, och inte behövt fundera på sådant som borste och termometrar och liknande. Blir det fler barn tror jag inte att vi kommer ta lådan igen, utan vi sparar sådant som vi gillat och så blir det ju en del extra grejer kvar i bra skick efter t.ex. Tova.


sådant jag ser fram emot att prova:
- hoppgunga, vi vann en budgivning på en köp- och säljgrupp på Facebook igår och jag hoppas att Fröken gillar den
- tygblöjor, när vi kan börja pottandet "på riktigt" - jag tycker nämligen inte alls om de här engångsblöjorna