söndag 31 juli 2016

Pust.

Tova blev sexton veckor igår och går igenom ett utvecklingssprång som heter duga (tack för informationen, Anna! Tycker det lättade lite bara att veta om det!). Det är aldrig bra och jag räcker aldrig till. Hon har haft svårt att sova tidigare på dagarna, men nu sover hon i princip bara i bärselen (hon är inte mycket för att bara sitta i famnen och mysa, har aldrig varit) och bara medan jag rör mig med henne i den. Kommer bli vältränad innan det här är över. Nattsömnen är störd nu också, hon vaknar två till fem gånger under nätterna och verkar drömma mardrömmar, stackaren. Jag har sovit i ett annat rum under helgen, för att få sova åtminstone en hel natt i veckan. Jag vill bara att hon ska vara den glada och nöjda lilla Tovisaur jag lärt känna de här senaste månaderna. Försöker tänka enligt mantrat "this too shall pass" men vill emellanåt riva mitt hår / gråta mig till en liten pöl på golvet / rymma hemifrån och komma tillbaka när det är över. Försöker hålla ihop för Tovas skull, det här är säkert tio gånger jobbigare för henne än för mig. Motherhood ain't easy.

fredag 29 juli 2016

Picknick i det gröna.

sedan vi gick ut gymnasiet 2009 har ett gäng av oss hållit kontakten och försökt träffas åtminstone en gång i året, på våra glöggkvällar. I år tyckte vi att det nog var dags att träffas ännu en gång under året, så vi styrde ihop en picknick och träffades allihop! Så roligt att träffas, och så roligt att träffa alla nya medlemmar i vår lilla "klubb"! Sedan sist har ju Tova kommit och Becci blivit mamma till lille Matteo!

blogg1
blogg2
blogg3

nu hoppas jag att vi alla ses, senast vid jul igen!

torsdag 28 juli 2016

Namngivningskalaset.

i lördags hade vi namngivningskalas för Tova. Vi bjöd på kaffe, smörgåstårta, vanlig tårta och några andra bakverk, presenterade namnen och faddrarna och så var det inte mer med det. Det gick bra och blev en mycket trevlig tillställning (som Tova nästan sov bort hela av). Emil står för de flesta av bilderna nedan.

t1
T0
t2
t3
t4
t5
t6
t7
t8
t9

onsdag 27 juli 2016

Bara en tanke.

det borde vara förbud på att städa i den här värmen.

måndag 25 juli 2016

Sådant som stör.

- när någon skriver "vår" och "er" som "våran" och "eran"
- folk som kör 60 km/h oavsett hastighetsbegränsning och inte släpper förbi köerna som blir bakom
- folk som ligger precis bakom ovannämnda vägsnigel och inte kör om så ingen annan heller kommer förbi
- att vår hall är superstökig och jag varken kan eller orkar reda upp
- när någon uttalar "egentligen" som "ejenkligen"
- att en bebis ibland består av en trött överkropp med en pigg underkropp

söndag 24 juli 2016

Kaptenens logg: 24072016.

blip

så var namngivningskalaset överstökat och vi är inne på de sista timmarna av Samis sista semesterdag för den här gången. Känns tungt, det sistnämnda. Även om han varit på bygget från morgon till kväll de senaste veckorna, så har jag ju vetat att han kunde komma hem när som helst om livet skulle blivit övermäktigt någon dag. Nåja. Vi har kommit en bra bit framåt på bygget ("vi" och "vi", jag har mest haft en bebis på armen) under veckorna som passerat och snart, snart kan vi beställa köket! Det är verkligen nära nu! Vet inte ens hur jag ska förhålla mig till det, det har varit en dröm så länge och snart går den i uppfyllelse. Knasigt. Ska bli så. f r u k t a n s v ä r t . skönt när sista flyttlasset är på plats.

kalaset i lördags gick bra, så klart. Vi valde att hålla det rätt enkelt och i princip utan program och det passade oss bra. Ska visa bilderna bara jag får dem från min fotograf. Vi var dock så himla slut på kvällen efteråt att vi mest bara låg på soffan som två extra dynor. Ehe. Nåmen, det blev väldigt lyckat ändå!

torsdag 21 juli 2016

Ur bildmapp 1991.

vi öppnar en relativt nyskapad mapp i bildarkivet, enligt Lovisas önskemål. Bilderna i denna mapp togs den tjugofjärde februari tvåtusensexton, och föreställer en mycket gravid hanna (ja, alltså, undertecknad) i vecka trettiofem. Har redan glömt hur stor magen var, nu när jag har Tova på utsidan! Titta bara, vilken tjockis!

1991a
1991b
1991c

tisdag 19 juli 2016

Inför namngivningskalaset.

klarade dagen efter att jag slutade envisas och gick och la med med Tova några timmar till. Läkarbesöket gick bra, vi ska få prova en medicin och se om det hjälper. Håller tummarna. Tova blev så upprörd under undersökningen att hon sov i cirka en timme efteråt, det var väldigt bra att kunna bära henne i selen när vi gick på stan sedan. Och i butiken! Förstår inte de som krånglar med arga barn och knöliga vagnar när det är så enkelt att bära. Nåja, alla gör väl som de har vett till. Nu är namnsmycket hämtat och jag har bakat två av tre glutenfria varianter av bakverk idag. Är så trött i fötterna nu av allt stående. Är alltså inte så säker på att hemmafru är ett passande yrke för mig. Ehe.

drömde härom natten att kalaset blev superstelt och underligt och att vi glömde cirka allting som borde varit med. Jag är inte gjord för att hålla i sådant här. Jaja, med lite tur och sådant där så förflyter allting som det ska i verkliga livet. Nu ska jag skriva ut bokstäver och klippa lite. Pust. Det måste banna bli bra, det här.

baki
bild från min Instagram, du hittar mig under namnet hannaforbanna där.

På en filt i gräset.

när vi kom hem från vår utfärd till bygget i torsdags, tyckte jag att det var för fint väder för att gå in i mörkret att uggla. Jag slängde ut en filt i gräset, placerade Tova på den och satt ute och tog det lugnt en stund. Så klart ville två av tre katter vara med och det var nära att Tova lyckades klappa Elvis (tur att hon inte gjorde det, hon klappar med griphänder och Elvis är fluffig). Fick användning för mitt rekvisita-paraply också, det fungerade utmärkt som solskydd!

t1
t2
t3
t4
t5
t6
t7
t8

05:58.

åååååh jag är så himla tröttttt! Känner att det här kommer att bli en lång dag. Tova (eller den snarkande sambon) väckte mig 03:43 och jag lyckades inte somna om, trots att mina familjemedlemmar sover. Idag ska vi till nästa läkare med Tova och efter det blir det en sväng till butiken så vi kan börja baka och dona till namngivningskalaset på lördag. Så. När ska den här hannan få sova då? Somewhere next to never? Skönt att Sami är hemma med oss idag i alla fall, om det skulle bli skrikfest under dagen och mitt sömntörstande tålamod skulle gå i kras. Nåja. Nu ska jag dricka upp mitt kaffe och njuuuta av min egentid. Ja. Jag är ironisk. Jag njuter inte alls. Jag saknar min sömn. Dessutom är "njuta" cirka världens fulaste ord. Punkt.

söndag 17 juli 2016

M-kay.

får i nerverna på hur bloggen ser ut nu igen. Bilderna är små fjuttisar och jag kommer inte åt min kod. Blogga på Blogger, sa de. Det blir bra, sa de. Alla bara ljuger. Det värsta är ju att det var fixat härom dagen men kom tillbaka. Va. Kom igen. Tydligen måste en lägga till bildtext i bildtextrutan under bilderna för att de ska se rätt ut. Dåligt. Jag lär ju inte gå igenom alla mina tusentals bildinlägg och sätta text för alla bilder. Nej. That will not happen.

håller tummen för att det här är fixat imorgon och att jag slipper riva mitt hår mer.

matt
20102007. Då jag uppenbarligen inte räknande matematik. Tänker att Blogger/Google har samma svårighet med detta.

fredag 15 juli 2016

Veckans klipp.

cut
så skönt att vara av med håret!

måndag 11 juli 2016

This is a low flying panic attack.

måndag. Igen. Har redan varit vaken alldeles för många timmar, kunde inte somna om efter ett brutalt uppväckande av bebis som tappat sin napp. Hon sover dock nu, hade kunnat försöka göra samma. Vet att jag bara hade stört henne med mitt snurrande. Idag ska vi till doktor med henne, vet inte vad jag väntar mig. Kanske ingenting. Kanske för mycket. Hm. Sen ska jag klippa mig och har separationsångest för håret. Det var så fint igår kväll, bara för att jag bestämt mig för att klippa kort idag. Blir så trött på mig själv. Nu ska det bort - hejdå, hejdå.

avslutar med bilder från 2009 då jag gjorde cirka samma hårresa (och var väldigt nöjd efteråt):

va

och ja, bilderna på bloggen ser muppiga ut just nu. Får bara felmeddelande när jag försöker gå in i koden och se om något hänt. Jag har skrivit på support-forumet och sett att fler har samma problem. Ett halvår funkade det ju bra, Blogger. Hoppas det ordnar sig under dagen. EDIT: Det verkar fungera igen nu - hurra!

lördag 9 juli 2016

Ur bildmapp 0876.

jahapp, nu tycker jag det börjar bli dags att göra ett djupdyk i mitt bildarkiv igen! Sarah önskade att vi skulle kika i bildmapp nummer 0876, här kommer bilderna därifrån! Det var den tolfte december tvåtusenelva och jag bakade blåbärssmulpaj, under tiden den var i ugnen underhöll jag mig själv med att klättra på stolar och fotografera allt möjligt underligt och skevt (tydligen).

876a
876b
876c
876d

Tre månader.

DSC_6959blogg
DSC_6919blogg

idag blir Tova tre månader! I förrgår var vi till rådgivningen och då mättes hon till 64,4 centimeter lång och 7160 gram tung. Hon fick även sina första vaccinationer i sputform (stackarn!). Jag hittade en lista hos Kobranhuggertill, som jag tänkte fylla i. Fast jag gör den nu, efter tre månader.

Mammakroppen

ja, alltså. Jag bar ju runt på cirka fyra och ett halvt kilo barn plus alla dess tillbehör och jag är inte en speciellt stor person. Är svag i ryggen och magen men blir starkare och starkare i armarna, eftersom Tova bara blir tyngre och tyngre (så klart). Har emellanåt svinont i ryggen och har svårt att sova på grund av det, borde få tummen ur och boka mig tid till kiropraktor. Snittet ömmar knappt längre, egentligen bara om jag ligger på mage och böjer mig åt någon sida (vilket ändå inte är ergonomiskt korrekt), har fortfarande inte känseln tillbaka på vänstra sidan, men det känns lite mindre äckligt att ta på nu. Fick en del bristningar på magen under de sista månaderna, men jag tycker de har börjat blekna. Tycker inte de är så argt röda längre. Alltid något. Annars är jag väl tillbaka där jag var när resan började. Fysiskt, alltså.

jag måste säga att jag har fått en helt annan känsla för kroppen efter graviditeten. Tänk vad den kan! Den lagade en Tova där inne i princip av sig själv! Känner mig lite oövervinnelig och sådär. Dessutom har jag inte tänkt elaka tankar om mig själv och kroppen när jag ser mig i spegeln på bra länge. Hoppas det håller i sig. Jag är och har alltid varit min värsta mobbare.

Hormonerna 

... tror de börjar lägga sig och gå tillbaka till normalläget. Har haft besök av tant röd (höll på att skriva "död", men det är väl ändå att ta i) för första gången på ett år och hade inte ens ont. Förvånansvärt nog. Det var nästan lite trevligt. Nästan. Är fortfarande känslig och känner för att gråta åt allt och ingenting, men tycker ändå att det har stabiliserat sig. Bra, för jag är inte en trevlig person med hormonerna på fritz. Det blir lite väl hastiga vändningar i humöret.

Amningen 

amningen, ja. Den gick ju inte något vidare. Alls. Mat fanns och mat slutade inte komma fast bebis inte ville äta, så jag vet att det hade fungerat i alla fall. Har flaskmatat i två månader nu och tycker det går bra. Det är lätt att anpassa dagen enligt mattillfällena, så det är ju trevligt. Hon äter nu cirka 950 milliliter ersättning per dag. På rådgivningen sa de att vi bra kan ge henne ännu större portioner, men hon verkar inte vara så hungrig riktigt än.

Tiden

... går fram i klumpar, skulle jag säga. Bra dagar förflyter på några sekunder och sämre dagar känns oändliga emellanåt. Dock är min tidsuppfattning alldeles upp och ner, vet inte om saker hänt för en månad eller en dag sedan. Det kanske jämnar ut sig. Känns som att Tova alltid hört till familjen, fast jag vet att hon bara är tre månader. Tre månader är ju ingenting! En kan inte ens odla ut en frisyr på tre månader! Helt sjukt hur mycket som har hänt i hennes utveckling under de här månaderna!

Sömnen

sömnen är på det stora hela bra. Tova har från första början sovit åtminstone sju timmar under natten, med två eller tre matpauser. På senare tid har hon nu sovit cirka sju timmar i sträck, ätit och sovit tre till fem timmar till. Under natten sover hon i egen säng och efter första matningen får hon sova sked med mig i stora sängen. Dagtid är det fortfarande svårt att få henne att sova så hon är pigg när hon vaknar. Det krävs att vi gjort ärenden under dagen och hon fått se massa människor, för att hon ska vara trött och sova mer än en halvtimme i sträck på dagen.

Kreativiteten 

... har fått lägga band på sig. Vet inte hur länge jag har tänkt att jag ska göra en ny header till bloggen och det har som inte blivit av (i förrgår fick jag helt plötsligt tid dock - hallelujah och prisa valfri guds moder!). Däremot har jag pysslat med kort, Tovas första år-bok och härom dagen pysslade jag ihop tre blåsippor att hänga över skötbordet. Har aldrig varit klipp- och klistratypen förut.

Bebisen

Tovas personlighet kommer fram mer och mer, hon är oftast glad men gnäller alltid när hon börjar bli trött. Hon är otålig när det kommer till att vänta på mat och envis med att stoppa trasan i munnen innan en hinner sätta flaskan på plats. Hon har alltid varit en pratsam person och tycker fortfarande om att konversera - nu kan hon även prata lite med andra än mig och Sami och även le mot dem. Hon har börjat öva mer och mer på nya ljud och tonlägen, nu kan hon låta arg (utan att vara ledsen) när hon blir uttråkad och vill bli underhållen. Hon blir snabbt glad igen om en gör henne till lags (yes, boss).
Äntligen har hon börjat lyfta huvudet när hon ligger på mage på golvet! Hon har tidigare mest blivit arg när jag lagt henne att träna, men i takt med att hon blir mer intresserad av omgivningen har hon också blivit trevligare att ha på mage.
Stadig i nacken har hon varit länge, och nu vill hon öva på att stå också. Det går knappt att lägga ner henne längre, för benen spjärnar emot direkt. Hon har sträckt sig och gripit efter saker länge redan, nu börjar det gå fortare för henne att få in siktet också. Nytt för förra veckan var att hon började stoppa saker i munnen, händerna, trasor, leksaker. Allt ska smakas på.

tovs

fredag 8 juli 2016

Choklad, salt och namngivning.

var sjukligt sugen på choklad igår (= var väl en del stressad) och bestämde mig för att svänga ihop kokosbollar för att stilla suget. Provade vrida ner några drag salt i smeten, vilket resulterade i beroendeframkallande goda kokosbollar. Va. Idag har jag smällt i mig åtminstone tio stycken (passade på att laga dubbelsats av receptet, ehe). Nu finns tre kvar i kylskåpet och jag försöker hålla mig till att Sami ska få dem när han kommer hem, men... det är inte lätt.

på tal om godsaker har vi nu bjudit in till namngivningskaffe för Tova. Fick lov att hålla det hela väldigt litet och ransonera inbjudningar i släkterna. Tror det blir bra ändå. Tänkte baka några olika tårtor (smörgås- och gräddtårta) och småkakor. Kaffe och saft på det så får det vara bra. Det ordnar sig. Vad vi har kvar att enas om är "programmet", vill inte ha något stelt och konstigt så det blir nog inte så långt. Tänkte presentera namnen och faddrarna, typ. Jaja. Får väl googla på det.

Kaptenens logg: 08072016.

mirrself

fick tummen ur och bokade klipptid igår, dock var inte min vanliga frisör på plats så jag hoppas att hen jag bokade till är bra. Tror det. Jag är dålig på att göra nya saker, sådant som är utanför mitt trivselområde. Att låta en ny person ta hand om mitt hår, till exempel. Har gått till samma person i över tio års tid och jag vet att hen gör som jag vill och att jag blir nöjd efteråt (dessutom försöker hen inte småprata så jag kan bara sitta där och finnas till, det är så jag vill ha det). Håh. Nåja, det är förstås bara hår och mitt är så ostyrigt så det spelar ingen roll om det inte blir exakt som jag tänkt, eftersom det ändå aldrig vill som jag. Ja, det är lite som ett mantra. "Det är bara hår - det växer ut igen" och sådär.

ja.

igår var vi till rådgivningen med Tova (mer om det imorgon) och fick träffa en ny person eftersom vår vanliga är på semester (det är sådan tid på året nu). Hen tog oss på allvar om spyendet, så vi fick en läkartid på måndag så det blir tittat på. Det kanske inte är något och så, men det kan ju inte skada att kolla upp det. Har läst så mycket om reflux och frätande magsyror att jag är lite orolig (Google är inte förälderns bästa vän), vill ju inte att hon ska ha ont i onödan om det skulle vara så. Vi får se. Förhoppningsvis är det inget allvarligt och bara jag som är en hönsmamma. Eh.

torsdag 7 juli 2016

Nytt nytt nytt.

fe1

som ovan har min header sett ut sedan mars förra året, den speglade kanske livet just då. Innan omställningen till gravid och sedan att bebisen kommit ut. Jag har länge velat göra en ny version av headern, men lite mer bebisrelaterad - för det är väl egentligen det som har ändrat i mitt liv. Jag är ganska samma människa med ganska samma intressen och sådant där, men jag har nu ett mycket gulligt bihang i de flesta situationerna. Resultatet blev som nedan:

fe2

måndag 4 juli 2016

Den materiella glädjen.

jumps

började leta efter jumpsuits för ... fem-sex år sedan men då var de så klart inte i mode så det gick inte att hitta en endaste en. För någon vecka sedan kikade jag runt på Ellos och hittade tre mycket fina som jag beställde med förhoppning att de skulle sitta precis som jag ville (löst, luftigt och pösigt) och det gjorde de! Det kliar lite i fingrarna att beställa hem ett par stycken till och sedan aldrig behöva klä mig i något annat än just jumpsuits. Eh. Vi får se, är hur som helst väldigt nöjd med de jag har nu!

(det här var möjligen mitt mest materiella inlägg någonsin? Tror aldrig jag skrivit om kläder förut)

söndag 3 juli 2016

Ur bildmapp 1004.

vi fortsätter rota runt i mitt bildarkiv, nu har det blivit dags att göra Susanne till lags och öppna mapp nummer 1004! Den sextonde september tvåtusentolv gick Anna och jag på en liten promenad i Möckelö (jag bodde alltså på Möckelö då, hade kanske varit lite random annars) och satte oss på en brygga för att picknicka saft och kaka.

1004a
jag såg ut så här, dagen till ära.
1004c
1004b
Anna hade bakat kaka. Vill minnas den var mycket godkänd!
1004d
1004e
1004f
så tittade vi på färjorna, åt kaka och drack saft och sen gick vi hemåt igen!

lördag 2 juli 2016

Fyndigt.

Sami, om att byta ut alla våra IKEA-burkar till Tupperwareburkar:
- "man kan ju ta det lite i etapper."
h: "hähä, e-tupper-ware!"

Nä, förstås.

s: "vad var det jag fyllde år? Tjugosju?"
h (retsamt): "ja. Tjugosju. Skitgammal."
s (indignerad): "ja, jag fyller ju inte tjugoåtta i alla fall!"