torsdag 30 juni 2016

Dagen hittills.

sover som en sten. Bebis vaknar nollsex trettio för mat. (Före det vaknade hon med ett vrål runt nollett men somnade om relativt fort. Tack). Sami matar bebis. Sami åker till bygget. Bebis och jag sover i stora sängen till klockan nollnio fyrtiofem ungefär. Stiger inte upp direkt - bebis glad och pratar med lampan. Uppstigning. Blöjbyte. Blandar mat till bebis. Matar bebis. Bebis leker i gymmet. Toalettbesök för mig. Frukost för mig. Bebis tröttgnällig. Bebis går och lägger sig. Jag dricker kaffe. Löser korsord. Diskar flaska. Bebis gnäller i sovrummet. Bebis vägrar somna om. Bebis leker glatt i gymmet cirka tre minuter. Blandar mat till bebis. Bebis äter. Bebis tröttgnällig. Bebis går och lägger sig. Åsa anländer med glass. Åsa och jag pratar ikapp sedan sist medan vi dricker te / kaffe. Äter glass. Kikar om bebis lever då hon varit tyst i en timme. Väcker så klart bebis. Bebis ledsen i sovrummet. Stoppar om bebis. Pratar mer. Bebis ledsen igen. Bebis vägrar somna om. Bebis får stiga upp och sitta med vid bordet. Blöjbyte. Bebis kissar ner pyjamas och skötbord. Bebis får leka i bara blöja. Blandar mat till bebis. Bebis äter. Bebis leker i babygymmet. Sami ringer. Jag och Åsa förflyttar pratet till soffan. Bebis tröttgnällig. Bebis går och lägger sig. Räddar en fjäril. Pratar vidare. Bebis gnäller i sovrummet. Stoppar om bebis. Bebis bökar och vill inte sova mer. Bebis får stiga upp. Farbror kommer via och lämnar av något till Sami. Bebis vill inte leka själv. Blöjbyte. Bebis får gå och lägga sig då hon är trött. Pratar vidare. Åsa åker hem. Jag värmer middag. Jag börjar äta middag. Bebis vill stiga upp. Blandar till mat. Bebis äter. Bebis leker i gymmet. Jag äter färdigt min middag och sätter mig bredvid bebis och löser korsord. Bebis blir tröttgnällig. Blöjbyte. Bebis går och lägger sig. Jag sätter mig vid datorn.

gneg

onsdag 29 juni 2016

Ur bildmapp 1044.

Anna och Elma står för även denna önskning, när vi nu tar en titt i vad som gömmer sig i bildmapp nummer 1044. Detta är bilder som tagits till julkalender 2012, men som fallit i urvalsprocessen. Bilderna togs den elfte december tvåtusentolv.

1044a
1044b
1044c
1044d
1044e

tisdag 28 juni 2016

Du stjäl mitt hjärta mer och mer varje dag.

tovisaur
vad var livet utan dig?

Hårresande historier.

hårihårihåret

m-hm. Nu är det dags igen, jag har tröttnat på mitt hår. Som alltid vid den här tiden på året. Jag klippte mig senast i december utan någon plan för rufset, ville mest slippa den här surfvågsluggen (it's a thing, tro mig) och nu är den tillbaka igen. Får försöka boka tid till min frisör snart, förutsatt att hen inte är på semester. Håh. Då får det vänta lite till. Tänker mig något sådant här, så här eller typ så här (ja, alltså. Jag avskyr egentligen att ha långt hår. Trassligt och ivägen). Det är väl egentligen något liknande håret jag hade på bilden nedan (2012), fast med kortare klippt i nacken. Tror det kan bli fint!

kortinacke

måndag 27 juni 2016

Virvlar och sådant.

du vet, den där frisyren som Tova rockar? Det kan hända att jag har ärvt ner den. Eh. Så det kan hända att hon kommer få i nerverna på den när hon blir äldre och vill försöka sig på någon slags lugg. Färgen (möjligtvis att det röda stänket kommer från min sida av släkten) och mängden hår kanske jag inte hade så mycket att göra med, men virveln - den är från mig. Ja, jag får väl be om ursäkt på förhand - sorry! Det var inte meningen att krånglas!

ilihan1
lilihan2

Midsommardagen.

midsommarbebis
två mobilbilder från midsommardagen med finfint väder, grillning och ishockeyspel.

lördag 25 juni 2016

Lite midsommarhelg.

midsommaraftonens morgon började med att Sami steg upp tidigt och åkte ut till bygget. Tova och jag sov vidare några timmar innan vi steg upp och började leka i gymmet / dona färdigt tårtan som vi bakade bottnen till under gårdagens kväll (det blev en sådan här, men med lite freestylat recept). När Tova tagit sin lilla morgonvila och allting var packat i bilen, åkte även jag och lilla fröken Fnork ut till bygget. Där dukade vi upp på vedspisen och åt på picknickfilten i köket.

ms0
ms1
ms2
den blev himla snygg, tårtan! Och god, som tur var.
ms3
midsommar-Tovan!
ms4
Samster!
ms5
Tova vill nuförtiden helst sitta eller stå. Svårt när hon varken kan göra det ena eller andra...
ms7
ms10
när vi hade ätit gick jag en runda på ägorna.
ms9
ms8
puss på huset (och Sami)!
ms11
ms12
så satt vi och smälte kaffet och väntade på att Tova skulle vakna.
ms13
ms14
ms15
hon sov dock vidare i någon timme till (måste vara havsluften), så vi började grilla istället.
ms16
ms17
mmmm-m, mat. Tova vaknade när vi ätit klart.
ms18
ms19
så satt vi på trappan med blommor i håret, gullo!
ms20
som efterrätt petade vi i oss lite maränger som mamma hade med sig när de kom ner på kaffe.

avslutningsvis åkte vi upp till Östergårds (där mina föräldrar plus lillebror bor) och drack kvällste, innan vi packade oss i bilen igen och åkte hem. Det tog emot, kan jag berätta. Nästa år ska vi inte behöva åka någonstans. Nästa år ska vi bo där. Och därmed basta. Idag körde vi ett liknande koncept, men åt middag uppe på Östergårds. Det blev hamburgare, jag blev mätt som en sten. Gott var det. Efter middagen spelade vi hockeyspel och jag skavde av skinnet från ena fingret i all aggression. Ehe. Hoppas du har / haft en fin midsommarhelg!

fredag 24 juni 2016

Midsommar.

mids

bara Tova har sovit klart och ätit "lunch", ska jag packa ihop henne, vagnen, picknickfilt och tårta och burna (... nja) iväg mot bygget. Det blir ett enkelt firande i år (säger jag som att det är någon ovanlighet). Lite grillat och lite jordgubbstårta. Blir nog bra. Just nu regnar det, men det kanske klarnar upp mot kvällen. Annars kan vi alltid elda lite i vedspisen och ha en inomhuspicknick, funkar det med!

hoppas du får en fin dag!

onsdag 22 juni 2016

Ur bildmapp 0902.

här kommer första inlägget med bilder ur mitt "lilla" arkiv! Anna och Elma önskade att vi öppnade bildmapp nummer 0902. Den här gången kikar vi på bilder från den första februari tvåtusentolv. Vi bodde då i lägenheten på Ålandsvägen 16 B i Mariehamn. Några av de här bilderna har jag publicerat här tidigare, men i ett kollage.

902a
Sami kikar ut genom köksfönstret.
902b
902c
902d
902e
.. och jag äter mellanmål framför the Mentalist.

Kaptenens logg: 22062016.

DSC_6622blogg
DSC_6619blogg
bebisfötter är lite som kattassar, små, söta och mjuka.

dagarna är lite hipp som happ just nu, minns inte om jag gjort något idag eller igår eller kanske till och med förra veckan. Lite enformig, men samtidigt oftast rätt givande. Tova är mycket trevlig att umgås med när hon är glad och har sovit tillräckligt, har hon inte gjort det är det inte lika mycket av en dröm. Eh. Så klart. Flicka, det finns så mycket av mig i dig. Idag är Sami på bygget och monterar toalettfönstret (vilket ska bli roligt att se, då det inte varit ett fönster där förut), imorgon ska vi städa och handla och försöka få till någon slags familjetid. Det är svårt, det där. Det är sällan vi hinner umgås hela familjen utan att något annan pockar på. Bara vi fått flytta blir det nog bättre. Det kan ju inte bli sämre i alla fall.

jaha, snabb recap då: Tova sover fortfarande krackligt på dagarna, jag har plöjt nästan hela två säsonger av iZombie och det är midsommar på fredag och vi har inget speciellt inplanerat. Typ så. På söndag får vi kaffegäster i alla fall, alltid något!

tisdag 21 juni 2016

Säg en siffra.

bildmapp

jag fick en liten idé härom dagen (... som jag så klart hunnit glömma bort trehundrasextiotre gånger redan)! Jag har ju fotograferat i princip dagligen sedan jag skaffade min första systemkamera 2007, min älskade lilla Nikon D40, och det har ju hunnit bli två kamerabyten (först till Nikon D90 och sedan Nikon D800) och 1495 bildmappar sedan dess. Många av bilderna har sedan de lades in på datorn, mest legat och skräpat då de inte passade till just det ändamålet jag skulle använda dem.

jag tänkte att du som läser skulle få skriva ett (eller för all del flera) nummer mellan 0001 och 2023 och så skulle jag lägga upp ett urval av bilderna i ett inlägg här på bloggen. Vad säger du? Skriv numret i en kommentar nu!

Serietips: iZombie."Liv Moore is a medical resident with a promising career and a fiancé, but when she goes to a boat party, things go horribly wrong. Liv gets turned into a zombie after getting scratched by one. Now, Liv has traded her job for a job at the morgue, broken off her engagement, and completely changed her life. At the morgue, after eating the brain of a murder victim, Liv gets visions that can be used to piece together her murder. But unable to share her true identity with her family and friends, Liv struggles." - IMDB.

eftersom Tovis sover lite hackigt på dagarna, har jag tagit min vila (du vet - "vila när bebisen vilar") i soffan framför Netflix. Ramlade över serien ovan härom dagen och såg att det är samma skapare som gjort Veronica Mars (och har du inte sett Veronica Mars så tycker jag att du ska göra det bums och tvärt! Cirka världens bästa serie). Så klart jag måste ge den en chans, även om jag inte alls tänder på zombies. Har nu plöjt första säsongen på nolltid, så den var helt klart värd sin chans! Eftersom jag är ett hardcore VMars-fan, tycker jag det är lite lustigt med skådespelare från den serien i iZombie, och att vissa repliker refererar till Veronica Mars (och Party Down, som Rob Thomas också skapat)!

det finns just nu två säsonger att se på Netflix.

lördag 18 juni 2016

"Bebisbubblan".

när jag var gravid tänkte jag mycket på hur det skulle bli sen, när lillisen väl var på utsidan av magen. Jag sög i mig orden från mammor omkring mig och på olika bloggar och forum. Det var mycket "rosa bebisbubblor" och sådant. Då bebisen föddes kom verkligheten lite som en kalldusch, på bra och dåliga sätt. Tänkte att jag listar lite av mina små erfarenheter hittills!

innan jag fick barn pratades det aldrig om att:

- en kan börja kalla 4 timmars oavbruten sömn för "en rätt bra natt"
- det enda en är sugen på att inmundiga är kaffe och choklad
- en ibland känner för att sälja bebisen billigt på blocket
- allt dåligt försvinner då bebisen ler mot en
- det känns helt sjukt och konstigt när bebisen lärt sig något

- bebisen kan börja spy när den blivit några veckor även om den inte gjort det från början
- vissa bebisar hatar att sova på dagen och att de inte slocknar av sig själva utan blir skrikiga istället
- en kan bli så slut som människa när bebisen inte slutar gråta att en gråter själv
- alla drömmar i början är bebisrelaterade och att en blir alldeles förvirrad av det
- en inte ens märker att en börjar prata bebisspråk

- bebisar rapar och pruttar som vuxna människor = inte litet och gulligt
- även små bebisar kan bli uttråkade
- bebisen inte vill ligga hud mot hud
- en svettas konstant när en ammar och munnen är som en öken
- en vecka kan kännas som en månad i efterhand

bebi1

- en inte behöver känna himlastormande kärlek för sitt barn från början
- det är en underlig känsla att mitt i allt känna igen sig själv i bebisens ansikte
- bebisar kan ha en "normal" dygnsrytm från början
- även små bebisar kan må bra av rutiner
- bebisnacken ibland enbart luktar surt

- en kan få så ont i hjärtat av en ledsen liten underläpp
- största delen av kommunikationen mellan föräldrarna handlar om avföring
- när bebisen äter ersättning är bajsblöjorna äckliga på riktigt
- alla tar sig rätten att fråga om ens mjölk
- tvättmaskinen går alla dagar i hemmet

- en börjar bära katterna i försiktiga grepp och stöd om nacken
- en kan sakna bebisen om hen sover lite längre än hen brukar
- toalettbesöken för egen del minimeras för en själv är inte första prioriteten
- det kan kännas konstigt att ta med sig bebisen utanför hemmet
- en nyfödd bebis kan rocka storlek 56 redan från början

torsdag 16 juni 2016

Kaffe och regn.

kaffish

igår var Samis första semesterdag och vi spenderade den hemma, förutom att Sami åkte till stan och gjorde lite ärenden några timmar. Annars pysslade vi mest hemmavid. Skönt. Vi hinner ju inte umgås så mycket hela familjen i vanliga fall. I morse körde han iväg till bygget tidigt, Tova och jag sov vidare ända till klockan kvart i tio. Det är ganska skönt väder idag, inte speciellt varmt, mulet och regnar. Är lite avundsjuk på Tova som får sova ute på verandan och lyssna på regnet mot taket. Tova är inte avundsjuk på Tova, för hon vill ju - som bekant - knappt sova alls. Envisa unge. Vet inte vem hon brås på! ... ehe.

även om jag har fått sova inatt (Tova vaknade först 06:30 och ville ha mat! What?!) känner jag mig sjukt seg i kroppen. Har dessutom någon slags nackspärr på gång. Wäh. Det är inte lätt, det här livet. Nåja, jag dricker några koppar kaffe och hoppas att Fröken sover någon timme till (yeah right). Det får bli en sådan dag idag.

Daydreaming / Efil ym fo flah.

mje

onsdag 15 juni 2016

Phews.

bebiselfie

tömde telefonen och hittade bilderna ovan, tagna för två veckor sen ganska exakt. Bjuder på de mörka påsarna under ögonen! Vill du skaffa samma så köpte jag dem från Sömnlösa Huset 215 i Jomala! Det är svårt att ta bilder med bebis, antingen sitter hen som en säck eller så blir det en fräck underifrån-vinkel på den vuxna. Nåja. Mästerverk är ju ändå alltid mästerverk. Va? Hur det hängde ihop med någonting? Nja, alltså. Det gjorde väl egentligen inte det, det är svårt att förklara.

ehe-he.

tisdag 14 juni 2016

Karriärslistan.

Vad ville du bli när du var liten?
isprinsessa eller veterinär, möjligen att jag skulle kombinera de två yrkena. Senare ville jag bli kläddesigner och illustratör. Efter det: författare.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
författare eller illustratör.

Gick du någon nishad gymnasielinje?
japp, jag gick media och kommunikation. Trodde jag skulle få grundstenar för mitt skrivande och illustrerande. Lärde mig InDesign. Typ. Blev medieassistent och ingen vet exakt vad den titeln innebär.

Vad hade du för betyg?

det varierade på hur intresserad jag var av ämnena. Till exempel hade jag högt betyg i biologi tills vi bytte lärare och hen var totalt oinspirerande. Efter det hade jag väldigt lågt betyg i biologi.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
bästa: svenska, engelska, bild
sämsta: matematik, fysik, kemi

Utbildade du dig efter gymnasiet?
nej, jag började jobba. Så sjukt skoltrött. Ångrar det samtidigt som jag inte ångrar det.

Vilket var ditt allra första jobb?
kanslist vid stans stadskansli. Om en inte räknar att jag är en bondunge och har haft jobb hemma hela somrarna och sådant.

Vad har du mer haft för yrken?
kanslibiträde, lokalvårdare, biluthyrare, utställningsassistent, handläggare. Nu är jag mammaledig.

När hamnade du i den banan du är i idag?
började jobba på kontor och gillade det, så det är väl där jag har hållit mig.

Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?
jag vet inte, är nog inte där än.

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
att lyssna, att jag har viljan att utveckla.

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
jag kan inte slappna av. Måste få allt gjort så fort som möjligt.

Vad går ditt jobb ut på mest?
nu är jag ju hemma med Tova. Så: mata, leka, byta, söva. Ungefär.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?
att skriva och illustrera. Någon gång.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
janå, något som handlar om att kunna räkna snabbt i huvudet.

Vad gör du om fem år?
jag hoppas att jag antingen börjat studera något jag verkligen är intresserad av, eller att jag har kunnat börja jobba med att skriva eller illustrera. Kanske jag har startat mitt eget företag?

Vad gör du när du är 60 år?
sitter i en gungstol med en katt i knät och tar det lugnt. Jag har ju alltså vunnit på lotto och kunnat sluta bekymra mig om allting. Ehe.

Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?
Hanna Häggblom - mångsysslare inom det kreativa området. Flummigt. Gillar't.

kontor2
hanna med jobbfrisyren, 07102013.

Kaptenens logg: 14062016.

lilibebi

min vecka är på vils, upp och ner och bak och fram (eller "uppsomner" och "baksomfram" som det heter här). Sami jobbade i lördags och efter det åkte vi ut till Eckerö och gratulerade Tovas gammelfarmor a.k.a. min farmor på 70-årsdagen (och Åsa på 24-årsdagen). Efter det cruisade vi ner till vårt gamla ställe och ojade oss över förfallet (inte kul att se sitt barndomshem rasa ihop och växa fast), fortsatte ner mot Käringsund, åkte via Bodegan och köpte mjukglass och fortsatte till en massa små vägar i Hammarland där Sami har kört cross i sin sköna ungdom. Sedan satte sirenen i baksätet igång och det var dags att åka hem, även om vi inte alls kände för det.

ja, just det. På vils. Veckan. Glömde bort att jag ens hade tagit upp det, men Sami går alltså på semester efter den här arbetsdagen och jag har därför ställt in mig på att gårdagen var en torsdag och idag är fredag. Ja. Och så läser jag överallt att det är tisdag idag och blir alldeles förvirrad. Jag är, som tidigare konstaterat, bäst på att förvirra mig själv.

                                                                                                                                                                                                       

på rådgivningens rekommendation bytte vi Tovas ersättning förra veckan. Resultatet blev en bebis med magknip som absolut inte kan komma till ro att sova ens på kvällen, då det tidigare inte varit problem kvällstid utan bara på dagen. Så. Igår bytte vi tillbaka, för hon får inte ont i magen av den. Hoppas det ordnar sig. Innan vi bytte sort på ersättningen hade hon börjat sova längre pass i vagnen på dagarna. Håh. Rackarns krångel. Orsaken till bytet var att hon är lite rödprickig på kroppen och det funderades om hon skulle vara allergisk mot komjölksprotein. Hon blev inte mindre prickig av bytet, utan det var bara magen som började bråka. Jag gissar att det är någon slags eksem, men det verkar inte klia. Hm. Vi får väl se hur det utvecklar sig.

fredag 10 juni 2016

Det vi förlorade, det vi vann.

kidsjustkids

efterundersökning

idag har jag officiellt avrundat graviditeten med Tova. Var på efterundersökning och blev godkänd, eller vad en nu säger. Fick OK att bada, har verkligen saknat det - låg ju i blöt väldigt ofta i slutet av graviditeten. Dessutom är det ju sommar och då vill en ju vara i sjön! Får nu boka tid till kiropraktor och börja träna så smått. Så jag är i princip tillbaka i originalskicket, förutom lite tigerränder och ärr och sådant där som jag inte hade innan (och dessutom har jag nedsatt känsel i huden vid snittet - urk). Och så får jag ju inte bli gravid igen inom de sex följande månaderna - helst hela kommande året, men risken för det är ju faktiskt inte överhängande. Har fullt upp med Fröken som det är. Läkaren ville gärna pracka på mig p-piller, men klarade vi oss nästan sju år på vårt sätt så lär vi klara oss igen. Har fullt sjå med min sköldkörtel som inte sköter sina hormoner, så jag förstår inte varför jag skulle börja laborera med något som faktiskt fungerar som det "ska".

torsdag 9 juni 2016

Självstyrelsedagen.

ålandsflaggan

landet med tusende öar och skär,
danat ur havsvågors sköte.
Åland, vårt Åland, vår hembygd det är,
Dig går vår längtan till möte!

forngravars kummel i hängbjörkars skygd
tälja din tusenårs saga.
Aldrig förgäta vi fädernas bygd,
vart vi i fjärrled än draga
vart vi i fjärrled än draga

skönt är vårt Åland när fjärdar och sund
blåna i vårljusa dagar,
ljuvt är att vandra i skog och i lund,
i strändernas blommande hagar.

midsommarstången mot aftonröd sky
reses av villiga händer,
ytterst i utskärens fiskareby
ungdomen vårdkasar tänder
ungdomen vårdkasar tänder

skönt är vårt Åland när vågsvallet yr
högt mot de mäktiga stupen
när under stjärnhimlen kyrkfolket styr
över de islagda djupen.

ryter än stormen, i stugornas ro
spinnrocken sjunger sin visa
minnet av barndomens hägnande bo
sönerna lyckligast prisa
sönerna lyckligast prisa.

aldrig har åländska kvinnor och män
svikit sin stam och dess ära;
ofärd oss hotat, men segervisst än
frihetens arvsrätt vi bära.

högt skall det klinga, vårt svenska språk,
tala med manande stämma,
lysa vår väg som en flammande båk,
visa var vi äro hemma
visa var vi äro hemma.

ålänningens sång.

Två månader.

2mån1
2mån2