tisdag 31 maj 2016

Småbarnslivet.

nog är en lite trött i huvudet när en går till köket för att diska nappflaska men hamnar i godisskåpet.
Sömnlöshet gör en tydligen förvirrad. Och sötsugen.

Den åttonde april tvåtusenexton,
klockan nollsex trettioett.

sistibildi

de här är de sista bilderna jag har från när Tova fortfarande var i magen (förutom de Sami tog när vi var på BB). Sista gången vi var hemma som två och en halv person. Kommer knappt ihåg det och jag kommer knappt ihåg hur stor min mage var! Kunde ändå passera som o-gravid bakifrån och framifrån om jag var klädd i svart, för magen växte mest rakt fram. "Typisk pojkmage", sa de - de som påstod sig veta något. Ha. Typisk Tova-mage!
Konstigt ändå att graviditeten bara tog slut, jag menar, en är ju ändå gravid i nästan ett år och sen PANG - POFF så är det över och du kan aldrig få tillbaka samma graviditet igen. Så underligt. Eller. Inte egentligen. Men. Ja. Äh. Jag utgår ifrån att du vet vad jag menar.

även om en skulle bli gravid igen så skulle det ju inte vara samma sak. Det kan aldrig vara samma sak igen. När vi kom hem från vår sjukhusvistelse i samband med att Tova föddes och jag duschade hemma första gången, saknade jag att ha henne i magen. Jag kunde nästan inte titta på min mage, för det var så konstigt och tomt (dessutom undvek jag att fästa blicken på snittet, för det var bara äckligt och fel och jag hade inte hunnit bearbeta och acceptera det än).
Bara grät när jag tänkte på att hon var där förut och inte längre och aldrig igen. Aldrig igen skulle jag känna hennes sparkar i magen. Fast hon låg och sov så snällt i sin säng just då. Håhå. Nu känns det väldigt avlägset att hon skulle varit någon annanstans än på utsidan.

nu har vi varit hemma tillsammans en månad, jag och Fröken Fnork och jag har faktiskt inte saknat att ha henne i magen. Vi är nu inne på hennes åttonde levnadsvecka (så sjukt att hon bara "funnits" så kort stund ändå) och det blir lättare och roligare hela tiden. Hon har börjat le, tycker om att sitta i babysittern och prata med leksakerna som hänger där, hon har börjat vända sig på sida med flit och hon skriker inte alls lika mycket som i början.
Hon har fortfarande ett hemskt morgonhumör (... vem kan hon brås på?) och börjar oftast skrika före hon öppnat ögonen. Annars är hon en väldigt nöjd och trevlig liten tjej med mycket egen vilja redan. Förra veckan började hon sova i vagnen på dagarna! Jag ser fram emot att få följa med i hennes utveckling, när kommer hon börja skratta? Upptäcka sina händer? Det är spännande, samtidigt som det kanske inte verkar så mycket för världen.

att bli Tovas mamma är bland det bästa jag har gjort.

före förlossningen /08042016 - två dagar efter förlossningen /10042016.

Tova i det första egna plagget, på barnavdelningen /14042016.

måndag 30 maj 2016

Elva år / Slutet av maj.

2006
2006 - Flexie och Rådjursungen härjade runt i trädgården. Jag längtade efter att få gå ut högstadiet.

2007
2007 - gick första året på Ålands yrkesskola, media och kommunikation. Hade precis köpt min första systemkamera, en Nikon D40. Älskade den och fotograferade allt, det blev lätt trehundra bilder per fototillfälle. På bild här: Emils öga.

2008
2008 - vi hade fått sommarlov och picknickat på Lilla Holmen. Jag körde hem i vår gamla Skoda Forman och fotograferade utblommade maskrosbollar medan jag väntade på färjan över Ängösund.

2009
2009 - var nykär och förvirrad i livet. Jobbade med examensarbetet i skolan och skulle alldeles snart bli utexaminerad.

2010
2010 - jobbade på mitt första jobb, bodde i lägenhet med Sami men kände mig inte riktigt som mig själv. Tyckte jag levde som jag borde, men allting skavde och jag förstod inte varför.

2011
2011 - var arbetslös och lodade runt hemma i lägenheten, där vi fortfarande bodde kvar. Hade klättrat på väggarna om det inte var för att katterna Elvis och Sid hade flyttat in under föregående år.

2012
2012 - bodde första månaden i ett litet hus på Möckelö, innan allting rasade och översvämmades. Var arbetslös igen, men mådde lite bättre när jag slapp ut från staden. Pysslade mest och inredde i nya boendet.

2013
2013 - jobbade på världens bästa ställe och följde med på tillgänglighetsinventering till Kastelholm. Kunde konstatera att vårt lilla slott inte är handikappanpassat, föga förvånande. Det här var min allra sista arbetsdag där.

2014
2014 - Emil hade tagit examen och vi donade examenskaffe för honom. Mycket fin dag! Jag hade stått i sommarvärmen och svettats ihop flerfärgade tårtbottnar, kvällen före. Det tog sin lilla tid, då jag endast hade en kakform att baka i.

2015
2015 - hade jag ett väldigt instabilt och stressigt jobb. Sov mest på kvällarna. Byggde på helgerna. Funderade på om vi någonsin skulle bli gravida.

2016
2016 - mammaledig med Tova, pyntar nuvarande hemmet med blommande kvistar och drömmer om flytt till vårt eget hus.

Kaptenens logg: 30052016.

kej

alltså. Det börjar verkligen bli dags att göra något åt gräsmattan på stället där vi bor för tillfället, det är så mycket annat som ska göras på andra ställen när vi är lediga att vi blivit att helt negligera det här stället. Men eh. När vi inte ens bor i skogen, utan på ett rätt tätbebyggt område, är det kanske inte okej att det bor en igelkott under odlingslådan på framsidan och rådjur på bakgården. Inte för att vara sådan, men grannarna kan ju börja undra. Själv kan jag ju tycka det är trevligt med sällskapet!

jaja, idag är det sommar igen och bebis ligger i vagnen och ska sova. Dock hör jag på babyvakten att hon mest ligger och sprattlar med benen istället, men det var meningen att hon skulle sova i alla fall. Vi har varit ut på vagnpromenad i morse och efter det har hon - peppar, peppar - sovit entimmes pass åtminstone tre gånger, så jag är rätt nöjd. I natt sov hon inte speciellt bra, tror det var magen som spökade, så jag försöker extra mycket att hon ska få ihop sina små timmar sömn nu.

helgen har spenderats på Bussö, Sami har byggt och jag och Tova har varit uppe hos hennes mormor, morfar och morbror. Snart kanske det är så pass klart att det går smidigt för oss att stanna på bygget istället. Är dock lite fundersamma med vattnet ur brunnen, vill inte varken tvätta henne i det eller ge det att dricka i nuläget. Först måste reningen sättas in. Sen borde resten lösa sig. Nåja, det går framåt hela tiden i alla fall!

fredag 27 maj 2016

Jag kan inte lura mitt hjärta.

rosis1
rosis2

istället för att bli sommar och varmt, vände vädret och blev till någon slags kylig, blaskig variant. Himlen är grå, men det vägrar regna. Tänker att bebis, som ligger i vagnen på verandan, skulle sova väldigt bra där om det regnsmattrade på taket och fönstren. I know I would. Istället är det nästan helt tyst ute. Så tyst det blir här, förstås. Hade en jobbig morgon på den här dagen, som tur var vägdes den upp av att Tova sov sammanlagt lite över en timme på dagen. Jag hann till och med lägga mig i sängen och slumra en stund. Annars har det blivit mycket kaffe idag. Känner på mig att det kanske hinner bli en del till. Stackars min mage. Stackars min kropp som byggt upp en tolerans mot koffein, blir knappt pigg mer.

nåja, snart kommer Sami hem och då blir i alla fall min lilla värld lite mindre grå.

torsdag 26 maj 2016

Hej från bebisbloggen.

DSC_6155b
DSC_6178b2

uppenbarligen är jag en sådan mamma - en som kan ta femtio bilder på sin bebis under cirka två minuter. Tova badade igår kväll och somnade med lite fuktigt hår, vilket resulterade i frisyren ovan. De säger ju att har en mycket halsbränna under graviditeten får man en bebis med mycket hår, i mitt fall stämde det i alla fall! Vi klarade dagen igår, trots att Sami inte kom hem förrän det var kväll. Skönt att det är fredag imorgon.

Vecka 16 till 41 / En sammanfattning.

onsdag 25 maj 2016

Helt utan kollegor.

s1
s2

gårdagen bjöd på sommarväder, nitton grader i skuggan och bebis sov för en gångs skull väldigt bra i vagnen. Det var mest: mata, söva och kanske vakenpass i högst fyrtiofem minuter i sträck. Jag hann pyssla inne och sitta ute i solstol och läsa bok! Idag har vi skrikfest igen, för Tova tycker att hon inte behöver sova på dagen idag. Tyvärr är ingen annan av samma åsikt. "6-veckors bebisar ska sova sexton till nitton timmar per dygn" - eh. Tova tycker att åtta till nio timmar räcker. Det gör det inte. Skulle det nu vara så att hon var en pigg och glad Fnork medan hon var vaken, skulle det vara en annan femma. Håh. Nu har jag provat palla upp henne på sida för att se om det går bättre. Håller tummen. Och andra tummen. Och tårna.

idag har Samis jobb mässa och det betyder att han kommer vara där till nio-tio ikväll. Kul. Ja, jag vet att jag ska vara glad att han inte jobbar på sjön. Men. Det suger hur som helst att inte få avlastning i bebis"jobbet". Sitta här helt utan kollegor. Speciellt sådana här dagar, dagar som gårdagen skulle det gå hur bra som helst. Tur att det är helg snart. Och semester. Hur nu det löser sig. Nåja. Det ska väl ordna sig.

tisdag 24 maj 2016

GLHF.

.. ja, alltså. Det här med att göra rutiner för någon som ena natten sover från klockan 23.30, äter runt 04 och sedan vill stiga upp klockan 07 - till att somna runt 23.30, äta klockan 06.15 och sedan vilja stiga upp först klockan 09.15, det är inte lätt. Inte för att jag klagar egentligen. Vill hon sova så får hon sova. Bara för det vaknade hon från sin vila nu. Nåja. Alltid något!

måndag 23 maj 2016

Kaptenens logg: 23052016.

pot
pappan och Tovan.

måndag igen och mitt försök att göra Tova till en dagssoverska fortsätter - med varierande resultat. Nu har jag flyttat radion från köket till sovrummet för att se om det hjälper. Idag var vi, som jag nämnt tidigare, till rådgivningen (motsvarar BVC i Sverige) med Tova. Hon fortsätter tjocka på sig bra och följer sin kurva. Nu väger hon 5930 gram och är 60 centimeter lång (när hon föddes vägde hon 4470 gram och var 54,5 centimeter lång). Sami sa faktiskt i morse att hon börjar kännas tung, helt tydligt rätt utvärderat. Vi kommer bli helt sjukt starka innan det här är färdigt.

precis i denna stund försöker jag få i mig en del av dagens koffeindos, då fröken Fnork bestämde att vi skulle stiga upp klockan sju i morse. Hon skulle bestämt inte somna om efter blöjbyte och mat, utan hon ville sitta i babysittern (ändå skönt att hon gillar den än så länge) och prata med leksakerna i bågen. Fick tipset på rådgivningen att göra en klar struktur för dagarna, att hon äter, sover och har vakentid vid exakta klockslag, ska prova det. Får återkomma om det fungerar.

söndag 22 maj 2016

Bara några kvällstankar.

jag och min "lilla" bebis. Idag är hon sex veckor och en dag gammal.

jahapp. I fredags fyllde jag år och donade tårta med en hand, då Tova troligen hade ont i magen och bara var nöjd om hon fick hänga på armen. Igår jobbade Sami och sedan åkte vi till Hammarland på middag och idag har vi varit till bygget och jag och Tova promenerade upp till hennes mormor, morfar och morbror och var där medan Sami byggde. Igår passade vi på att åka via och visa upp Tova för gammelfarmor Andersson också. På kvällen låg jag som klubbad med migrän, trodde jag skulle duka under - men uppenbarligen fick jag leva en dag till i alla fall. Hm. Imorgon är det dags för Tovas första läkarbesök, vad allt det nu innebär. Får väl se. Förhoppningsvis tar vi oss iväg till besöket i alla fall. Eh. Ja, det här blev en rätt tråkig uppdatering, men äsch. Det är väl kanske bättre än ingen uppdatering?

tycker för övrigt att det är helt sjukt att bebisen ovan (minus några centimeter och cirka ett kilo) fick rum i min mage på de här bilderna. Nog är människokroppen bra märklig ändå. Hon måste ju ha legat som en himla kringla där inne!

just nu sitter Sami i soffan med Tovis och tittar på ishockey. Jag är inte intresserad och längtar mest efter att få gå och lägga mig. Sådan är jag, alla har vi våra egenheter. Nu tror jag det börjar bli dags för kvällste!

fredag 20 maj 2016

Tjugonde maj tvåtusensexton.

26
idag fyller jag 26, hurra för mig!

torsdag 19 maj 2016

Om amning.


ja, alltså. Jag ville verkligen amma, jag försökte verkligen amma. Men när bebis skrek sig hysterisk vid bröstet och jag bara blev frustrerad och vi till sist grät båda två, slutade jag. Det var helt enkelt inte värt det. Det har inte varit något problem med att det inte skulle finnas mat eller att den skulle varit näringsfattig, för upp i vikt har hon gått fast hon inte ätit sig mätt (då hon skrikit istället för att suga). Vet inte om det beror på att hon sondmatades med enorma portioner från början och väntar sig bli proppmätt superfort utan att jobba för det, eller att hon introducerades för napp innan hon introducerats för bröstet.
Hur som, så fungerade det inte. Nu har hon fått ersättning i en och en halv vecka och skrikandet har minskat, även om hon skriker så fort hon blir hungrig och jag inte har flaskan färdig. Det brukar ändå inte hålla på så länge och det slutar så fort hon fått mat.

första dagarna den veckan jag slutade var hemska, hormonerna flög omkring hejvilt och jag måste pumpa ut mjölken för att inte få mjölkstockning (vilket jag hade början till tre gånger när bebis började vägra äta ordentligt från bröstet). Jag grät för att jag så gärna ville mata henne från mig och för att hon inte ville och för att bara "dåliga mammor" slutar amma när det finns mjölk och för att "modersmjölken är barnets bästa näringskälla". Men. Nu känns det bättre. Jag vet att mitt barn får mat ändå och att hon går upp i vikt också nu. Om vi, om några år, lyckas skaffa syskon till Tova, så vet jag att det finns mat hos mig. Får hen bara en lättare start i livet så tror jag att amningen kan fungera.

positivt med att flaskmata är ju att Sami kan ta några matningspass när han är hemma, då maten inte är beroende av mig. Nu har vi delat upp natten så att han har tagit det tidiga passet och jag tagit det senare, då Tova oftast somnar om rätt fort efter den tidiga matningen. Hittills har det fungerat rätt bra. Snart kanske hon slutar äta på natten, men där är vi inte riktigt än.

onsdag 18 maj 2016

Dagens svammel.

favr
ett stycke konstig och omotiverad bild, varsågod!

funderar på namngivning för Fröken Fnork, vet egentligen ingenting. Har bara erfarenhet av "traditionella" dopceremonier och någon sådan kommer det inte bli. Ingenting kyrkligt. Vill inte heller ha något för uppstyrt och stelt, vill liksom hålla det som en lite mer avancerad kaffebjudning. Även om namnen redan är "avslöjade". Jaja. Måste diskutera med Sami och se vad det blir, förhoppningsvis blir det någonting. Se där! En kan skriva ett inlägg med noll substans! Det går jättebra! Ja, jag har egentligen inget nytt att säga, kämpar fortfarande med att få lillis att sova sin dagsvila. Snart vänder det nog. Nu har hon faktiskt (peppar, peppar) sovit i tjugo minuter, det är längre än någonsin förut under dagtid!

tisdag 17 maj 2016

Inside / Out.

2009
2008
bilder från 2009 och 2008.

måndag 16 maj 2016

Ett försök att fånga tiden.

vitsipps

Lägesuppdatering.

bovis
Tovabild från snart två veckor sen. Dubbelhakan ♥

idag multitaskar (korrekt böjning? Så klart, endast det bästa för dig) jag. Tvättar, läser bloggar, försöker skriva det här inlägget, äter skorpor och dricker kaffe samtidigt som jag försöker få Mini Me att sova. Det går inte så bra. Det sistnämnda, alltså. Var till rådgivningen idag (lillan väger snart sex kilo. Undra på att jag blir trött i armarna på kvällarna!) och fick order om att försöka få Tova att sova längre pass i egen säng istället för fem-tio minuter i min famn, som varit det vanliga. Jag har inte kunnat lägga henne ifrån mig, för då har hon vaknat och börjat skrika. Så. Nu försöker vi så här. Tanken är att hon ska somna själv. Hm. Förhoppningsvis går det bra, så får vi båda lite mer vila om dagarna.

tisdag 10 maj 2016

Hjärta.

2årförl
firade två år som förlovade med Pommac och choklad och Sami hade köpt en liten ros. Puss!

måndag 9 maj 2016

En månad.

1mån

onsdag 4 maj 2016

Mitt i allt var det maj.

camånad

försöker skriva ett litet "hej" här med en cranky bebis i soffan som vill ha nappen men spottar ut den var tjugonde sekund och blir superarg över det. Håh. Minns inte att livet var så svårt när en var liten. Uppenbarligen är det svårt. Supersvårt. Nåja, sedan sist har vi hunnit med hörseltest på BB (för de glömde bort oss under helvetesveckan) och idag var vi på vårt tredje besök till rådgivningen. Efter lite krångel med viktuppgången har fröken nu ökat bra i vikt även till detta besök. Tur.

idag är tredje dagen vi spenderar för oss själva, jag och Tova. Det går ... helt okej. Vi vänjer oss. Jag försöker komma ihåg att få i mig mat och vatten emellan. Det går också lite sådär. Nåja. Nu: umgås med fröken Crankalot. Puss!