onsdag 30 mars 2016

Graviditeten / En sammanfattning.

Vilken vecka är du i nu?
40 (39+0). Det är alltså sju dagar kvar tills Semlan är beräknad att se ljuset för första gången. Får se. Hen har ju två envishuvuden att brås på, så hen kanske inte alls vill komma då bara för att någon annan har sagt det.

När är du beräknad?
om en vecka, 6 april.

sk2
samma dag som vi fått plus på stickan var vi i skogen och letade svamp.

När fick du reda på att du var gravid?
1 augusti 2015.

Hur gammal var du och din partner då?
25 och 26.

I vilken vecka var du då?
3-4 tror jag? Jag minns inte.

Hur tog du det?
det var ju planerat så jag tog det väl helt bra. Blev pirrig och darrig och sådant där. Någon vecka senare fick jag panik, men efter det har jag varit lugn. Har känt mig mest glad och förväntansfull.

kyld

Mådde du mycket illa i början?
ja. Mådde som ett himla as och spydde cirka varje dag från mitten av augusti till slutet av oktober. 10 av 10 skulle inte rekommendera detta. Sedan mådde jag "bara" illa till någon gång i november. Thank you åksjukepiller, säger jag bara. Jag var även superdunderförkyld under två veckor i augusti.

Har du mycket halsbränna?
all day every day. Nämen, varje kväll i alla fall.

Är du känslig?
emellanåt känner jag mig väldig fragil och tar åt mig av allt, men jag är väl som "vanligt" allt som oftast. I början av graviditeten blev jag förtvivlad när Sami köpt fel färskost. Eh. Märker av mina toppar och dalar i humöret väldigt bra just nu. Är jag glad så är jag superglad och är jag ledsen så är jag alldeles miserabel.

worry

När kände du bebisens första sparkar?
tror det var i vecka 18-19. Sami kunde känna dem först i vecka 21.

Är du ofta orolig?
så klart. I'm the worrying kind. Så länge bebis rör på sig som vanligt och hickar på så kan jag hålla mig relativt lugn ändå.

Sparkar bebisen mycket?
ja, men nu har hen mest "bumblat", som jag kallar det. Gnidit runt inne i magen, typ. Mest troligt börjar det bli alldeles för trångt därinne. Men visst kommer det en del ninjakickar emellanåt. Det gör ont, för hen är inte så liten och svag längre.

hemlasemla
vi gick ut med vår graviditet på sociala medier med den här bilden.

Har du fått bristningar?
jo, och nu har de börjat klia också. Ledsen smileymun. Bryr mig väl inte så mycket om ränderna i sig, jag vet ju att de bleknar och de är bara ett bevis på att jag burit mitt och Samis lilla barn.

Har du foglossning?
skoja inte om det. Är som en stel farbror på kvällarna, bara att ställa mig upp från soffan leder till mycket grimaser och pustningar. Allt gör ont. Sova gör ont.

Har du sammandragningar?
inte nu när jag skulle vilja ha det. Eller. Jag känner inte av mina sammandragningar när jag väl har dem heller.

Hur vill du att din förlossning ska se ut?
förhoppningsvis relativt snabb och att alla mår bra.

pregz

Hur många ultraljud har du gjort?
känns som en halv miljard (Sami räknar dem till sju). Först gjorde vi två för att bekräfta graviditeten (det första visade inget annat än en fostersäck, men enligt det andra UL borde det visat mer), sen var vi på KUB till Åbo. Efter det har vi gjort några rutinultraljud, uppföljningsultraljud (på grund av njurbäckenen) och ett sista ultraljud. Vi har även ett tillväxtultraljud bokat till den 7 april, men jag hoppas Semlan är ute redan då.

Vet du vad det blir för kön?
ja, men vi har valt att hålla det hemligt tills hen är ute. Det läggs lite för mycket fokus på just könet hos barn.

Hur gammal kommer du vara när bebisen kommer?
25, eftersom bebis ska komma i april och jag fyller år i maj.

Vilka är dina favoritkläder?
stora mjuka tröjor och gravidtights tills magen blev för stor för mudden. Nu bor jag i Samis mjukisbyxor.

jordnöt

Vad är din/dina favoriträtter?
rökt lax. Har ju alltid tyckt om det, men det är helt sjukt vad sugen på lax jag har varit under graviditeten. Dreglar vid tanken på det. Kunde äta en hel rökt lax precis i denna stund.

Vad är din/dina favoritdrycker?
kallt bubbelvatten med citron. Kunde ha blivit dyrt om vi inte haft vår Aqvia.

sheepahoy

Vad tycker du inte om i matväg?
gäddfärsbiffar, chips, ostbågar. Känner mig illamående när jag tänker på det. Kan dessutom inte alls äta så mycket choklad som jag vill, har börjat tycka att det är för sött? Vem är jag?!

Vilken sovställning är bäst?
ingen. Får lov att försöka anpassa mig när jag ska sova. Ligger jag på höger sida får jag halsbränna men höfterna värker inte och ligger jag på vänster sida blir det tvärtom. Jag har försökt få till någon slags ryggläge utan att behöva ligga helt på rygg genom att kila in en stor kudde under ryggen. Funkar helt okej. Det här med att sova är ett helt projekt just nu.

Övriga tankar:
visste väl inte riktigt vad jag hade och vänta mig graviditetswise, vem vet det innan den varit gravid första gången, liksom? Första trimestern gick mest ut på att försöka överleva i tröttheten, illamåendet och stressen över att inte orka prestera något på dagarna. Andra trimestern var helt okej, magen var lagom stor, jag hade inga större smärtor och livet löpte på som det skulle. Så kom tredje trimestern och jag fick ont överallt, svårt att sova och svårt att hållas vaken och kände mig helt enkelt klar med graviditeten. Det är där vi är nu.
Jag är inte bra på att vänta och en graviditet är en hel del väntande. Nio himla månader och så är det inte ens säkert att bebis kommer när hen är beräknad. Va.
Känner mig ändå väldigt lycklig att vi faktiskt blev gravida efter att jag nästan gett upp hoppet, och att vi tagit oss hela vägen igenom alldeles snart. Sami har varit ett stort stöd och tagit hand om mig så fint när jag knappt ens orkat stiga upp ur sängen.
Nu ser jag bara fram emot förlossningen och att äntligen få vår lilla Semla på bröstet.

203040

Vecka 40.

v40

jahapp, så var den äntligen här - graviditetens (förhoppningsvis) sista vecka! Sju dagar kvar till BF och cirka noll känningar inför att något skulle vara på gång. Eller, ja. I morse hade jag någon liten smärta som kändes lite annorlunda än något jag känt tidigare, men det gick över efter Panadol och vila. Under dagen har jag inte känt av något annorlunda alls. Tänker mig att det liksom ska kännas något. Nåja, det visar sig. Magen är, som jag tidigare nämnt, för stor för alla mina byxor och därför har jag flyttat in i Samis mjukisar permanent. "Your sweatpants are all that fits me right now" sa jag och drog dem på mig.

mitt mående under föregående vecka då? Som vanligt, typ. Halsbränna och ont i fogarna. Sover väldigt dåligt och kan vara vaken cirka tio gånger under en natt utan någon desto större orsak. Måste förstås springa på toaletten tre-fyra gånger om natten, brukar passa på att smörja bristningarna på magen när jag väl är uppe och ränner, då de kliar något infernaliskt just nu. På fredag har vi besök till BB-barnmorska inbokat och sedan är det inte länge kvar. Så underligt.

Semlan försöker ta vara på all sin livsyta i magen genom att stretcha ut både till höger och vänster, tycker hen kunde försöka simma neråt istället just nu. Det börjar ju bli dags, kan en ju börja påstå. Hördu, lill-Semla, du har mycket mer plats att sträcka på dig utanför magen. Kom igen nu! Jag hoppas att det här är den sista veckouppdateringen för den här graviditeten nu, förhoppningsvis har vi Semlan i famnen inom kort!

40

tisdag 29 mars 2016

Du slår min verklighet i bitar
och jag ser bara allt jag inte hann.

em_30052008
ur arkivet: Emil 30.05.2008.

Kaptenens logg: 29032016.


lägg muspekaren på bilden för att se lite hur rummet kommer se ut när det är klart.

så har vi kommit lite framåt på bygget igen. För att få den vedeldade köksspisen på plats behöver vi sätta in klinkers och kakla och sen är det i princip bara att ställa den på plats! Vi kan också börja göra färdigt väggarna där köket ska bli. Kommer bli så fint! Om vi nu inte ligger på BB på fredag (mest troligt inte), ska vi åka in till stan och välja klinkers och kakel. Roligt, men samtidigt känns det svårt, då kaklet över köksspisen ska vara samma som vid köksbänkarna. Nåja. Vi vet ju i alla fall att vi vill ha det ljust och rätt neutralt, så vi får väl gå lite på känsla där. Dessutom blir köksinredningen vit och så även väggen vid spisen, så det borde ju vara lätt att matcha.

ja. Så, som du säkert förstod, har Semlan inte bestämt sig för att komma ut riktigt än. Jag fortsätter dricka mitt hallonbladste, gunga på pilatesboll och promenera lite. Fick ju sammandragningar av promenader förut. Det får jag uppenbarligen inte längre. Känns just nu som att Semlan stannar i magen till julafton, har inte märkt av att hen skulle vara så sugen på att säga hej till världen utanför. Börjar bli trött på att vänta (eller "urväntager" som en kan säga på ren åländska)! Imorgon går vi in i vecka 40 och det är då endast 7 små dagar kvar till BF. Håh. Hoppas hen bestämmer sig för att komma senast då.

söndag 27 mars 2016

Kontraster.

på den här dagen för ett år sedan packade jag färdigt för att åka och göra något jag aldrig gjort förut: åka skidor i Romme. Hade ju längdskidat, men aldrig åkt nerför sådana backar och aldrig utan något färdigt litet spår. Idag har jag en färdigt packad väska (sedan några veckor tillbaka) och väntar mest på att få fara och göra något jag aldrig gjort förut. Känner mig lugn inför det, men blir mer och mer otålig. Jag har ju sagt att jag inte är bra på att vänta!

för övrigt kom jag faktiskt nästan ihåg att det blev sommartid inatt. Nästan.

fredag 25 mars 2016

"I was told there would be glowing."

rubrikreferens.

f2
f1

har redan varit vaken i en timme. Eller. Har redan varit uppstigen i en timme, vaken har jag varit ... ganska mycket längre. Är trött så ögonen håller på att falla fast, men har just nu alldeles för varmt för att gå och lägga mig. Det är sådana problem hela tiden. Först måste jag springa på toaletten en gång i timmen, sen kan jag inte somna om för jag är hungrig och efter det kan jag inte hålla mig vaken för jag är så himmelens trött. Vid valfri guds heliga moder! Aldrig får en vara nöjd.

torsdag 24 mars 2016

En skärtorsdag.

glaposk900px

ja, hörrni. Påsken kom tidigt i år, så vädret har inte riktigt hunnit med. Tycker inte det gör så mycket, även om jag börjar bli trött på snön och längta efter grönt gräs och krokusar nu. Idag är det skärtorsdag och om en halvtimme ska jag börja dra mig mot stan för att plocka upp Sami inför vårt besök till barnmorskan. För en stund sen var pappa och Emil på besök och hade med sig lunch och lärde sig koka kaffe i perkolator. Mycket trevligt!

nu: leta upp sockor utan hål i (förutom längst upp då, eh) och göra ett försök att se presentabel ut. Lycka till, liksom.

onsdag 23 mars 2016

Vecka 39.

v39

höll nästan på att glömma att det var onsdag idag igen. Har mest sovit den här veckan, så dagarna blandas ihop i ett virrvarr. Försöker fortsättningsvis ge mig själv ro att vila så mycket som möjligt på dagarna, eftersom nätterna fortsätter vara upphackade. Börjar bli frustrerad med magen, då inga kläder passar och jag slår i den överallt. Snart är det förhoppningsvis över. Har börjat dricka hallonbladste och igår var vi ut på en promenad som endast resulterade i sjuk smärta i fogarna. Nåja. En måste ju prova allt. Idag har jag känt av lite värk i ryggen och stickningar neråt, kanske det börjar hända något snart?

idag har det, enligt min mobilapp, passerat 95 procent av graviditeten och det är 14 dagar kvar till BF. Imorgon ska vi på första besöket till BB-barnmorska. Tänker mig att det inte är så annorlunda mot tidigare besök, men vad vet jag? Förhoppningsvis får vi kika in i ett av förlossningsrummen, då de var upptagna när vi skulle fått titta på förberedelsekursen.

kom ut, lilla Semla, vi längtar efter dig.

39

tisdag 22 mars 2016

Dagens...

sägning: "är du redo att komma ut snart, bebis?"
läge: vågrätt i soffan och vågrätt i sängen
försök: att sätta igång något med hallonbladste och promenad
känslomässiga dal: när en tant på Djurakuten berättade om kärleken till sin papegoja

måndag 21 mars 2016

Lägesuppdatering.

DSC_4610b

så passerade ännu en helg och på bebisfronten intet nytt. Typ. Eller. Fick igår en sammandragning som faktiskt gjorde ont när jag drog mig upp i sätet på bilen. Inte smart. Blev lite nervös att vi skulle bli med kvälls- eller morgonSemla där och då. Nåja, BB-väskan är packad och Sami har gett Semlan OK att komma ut "efter kaffe" idag. När vi nu tar beställningar och allt. Idag är Sami ledig men på bygget, för vi får isolering blåst i taket. Woop! Snart är huset så tätt som det kan vara!

jaja. Nu ska jag gå och ta en tupplur, känner jag. Häj!

fredag 18 mars 2016

Bered en väg för en ny egoism.

DSC_4787brbrbr
20012016.

först och främst vill jag inleda detta inlägg med följande: BLÖRGH! Så. Nu när jag fått det ur mig: Har sovit som en påse sopor under ungefär hela veckans nätter och inatt var det extremt. Var sjukt varm och svettig och kissnödig och obekväm och fick ont i ena höften och sen i andra höften och det ledde till ett himla vridande, eftersom jag bara kan sova på sida. Längtar efter att få sova på rygg eller mage. Sov alltid på mage förut. Dessutom sprattlade Semlan på som en himla lax i magen, så att somna om snabbt var ju bara att glömma. Lilla, lilla Semla, kan du inte vänta med discodansen tills du är på utsidan?

steg upp fast jag var sömnbrist-yr, var så hungrig att det kändes som att magen skulle vända sig ut och in (okej, det var möjligen en för grafisk beskrivning, men nu kör vi på det) och nu sitter jag här, framför datorn, och funderar på snön som emellanåt faller ner från himlen. Ville ju ha vår och det här är väl ett typiskt början-på-vår-väder, så jag får väl vara nöjd med det. Tror jag ska försöka ta en tupplur på någon timme om en stund, brukar fungera ganska bra. Om ingen granne börjar såga med motorsågen vid knuten, förstås. Skulle ju vara typiskt.

för att gnälla lite till kan jag berätta att alla mina kläder för underkroppen börjar bli för små, till och med mammabyxorna och -tightsen jag införskaffade i början av graviditeten. Magen får helt enkelt inte rum under mudden. Känns ju sjukt oflexibelt av klädtillverkarna att göra muddarna så pass stumma som de är. Är ju inte som att jag kan köpa en större storlek byxor för att få en större mudd, för då sitter byxorna ju inte bra. Dessutom lär jag ju inte köpa något nytt gravidplagg med cirka tre veckor kvar av graviditeten. Får väl gå utan byxor helt enkelt. Hej i-landsproblemen!

torsdag 17 mars 2016

Killen på testbilden.

när vi tar de här bilderna till veckoinläggen brukar vi göra så att jag ställer in kameran och tar någon testbild för att se om jag blir nöjd med bilden. Sami agerar sedan mobilt kamerastativ och tar bilderna, annars kan jag bli irriterad att bilden är för mörk eller ljus eller oskarp och liknande. Perfektionist? Javisst! Egentligen handlar det väl mest om att jag vill slippa redigera allt för mycket i Photoshop i efterhand, jag är ju lite bekväm av mig ändå. Denna procedur har gjort att det har blivit några testbilder på just Sami under de här veckorna:

testsami_litin

har du någon favorit?

onsdag 16 mars 2016

Vecka 38.

38

onsdag igen, vilket betyder veckobyte i bebisfabriken. Under veckan som gick har vi hunnit med det så kallade "sista läkarbesöket" och sista besöket till "vår" barnmorska. Nästa blir till barnmorskorna på BB. På läkarbesöket fick vi se lill-Semlan via ultraljud och hen följer sin kurva, hen ligger lite över normalkurvan men inte så farligt. Doktorn sa att om Semlan skulle födas nu skulle hen väga lite över 3 kilo. Försöker att inte tänka på att hen ska lägga på sig cirka 200 gram per vecka och kan bli kvar på övertid. Puh. Nåja, det är ju bra att hen tjockar på sig som hen ska, förstås.

doktorn kände på min livmodertapp (TMI? Möjligen) och den var tydligen mjuk, kort och 1 centimeter öppen. Det kan betyda att Semlan anländer tidigare än beräknat, men det kan också betyda att hen kommer på BF eller efter. Hur som helst är ju första jobbet gjort i det läget i alla fall. Tydligen är det ovanligt att det blir så på förstföderskor. Hm. Sjukt. Sjukt att det är så nära ändå. För övrigt har Semlan inte bara hållits med huvudet neråt, utan även fixerat sig så. Duktiga lilla knoen!

hos barnmorskan lyssnade vi på hjärtat och tog måttet på magen. Mitt järnvärde har gått upp till normalt igen och jag tycker mig ha märkt ett litet uppsving i piggheten, dock är jag fortfarande tröttare än vanligt, men det kan ju bero på att jag snart lyckats skapa en helt ny person. Från scratch, liksom. Slå det om du kan.

mitt mående har väl varit ungefär som under de tre-fyra föregående veckorna. Halsbränna, ont i fogarna och sådant. Fortsätter försöka ta det lugnt, dricka mycket vatten och sova när det finns möjlighet. Är som en katt. Förutom att jag inte ligger ute och rullar i gräset riktigt än. Eh.

v38

Finbesök i solskenet.

g1
g2
g3
g4
g5

idag har jag haft besök av gullorna ovan, Anna och Elma. Anna hade med sig tulpaner och en presentpåse till Semlan med superfina saker i! Våren visade sig från sin finaste sida och solen lyste så jag måste dra ner persiennen. Nog är en bra ologisk ändå, stänger ute den en har väntat på i flera månader. Jaja. Det blev en finfin dag och vi pratade ikapp sedan sist medan Elma rojvade runt i mattorna på golvet. Kanske Semlan kan vara med på utsidan nästa gång vi ses? Spännande!

nu väntar jag på att Sami ska komma hem från jobbet så vi kan äta middag.
Det är väl ungefär så mycket mer som blir gjort idag. Puss!

tisdag 15 mars 2016

Då som nu för alltid.

½.

20085
10062008.

dricker bubbelvatten med citron och fördriver mest tid tills klockan blir halv tre, så jag kan köra till Samis jobb och plocka upp honom för vårt besök till barnmorskan. Skönt när det är gjort och jag kan åka hem och lägga mig på soffan igen. Eh. Inte för att det egentligen är jobbigt, men du vet. Det är någonting och jag orkar cirka ingenting. Imorgon tänker jag dock orka med besök. Så det så. Jag kanske till och med bakar en kaka? Vem vet?

helt sjukt att halva mars redan har passerat idag.

måndag 14 mars 2016

Kaptenens logg: 14032016.

oneyearago
14032015.

är för en gångs skull inte helt slut som ett plommon idag. Det kan förstås bero på att jag steg upp för inte så länge sen, men jag tycker vi låtsas som att tröttheten har vänt. Ja. Det tycker jag. Idag ska vi på sista ultraljudet och undersökning och imorgon blir det besök till barnmorska, troligen ska vi göra klart faderskapserkännandet då (eftersom Sami och jag inte är gifta ännu behöver han erkänna att det är han som är pappa till Semlan. Väldigt 1800-tal).
Håh-håh, det är mycket nu. Kommer på mig själv att tänka att sen behöver vi inte fara till sjukhuset mer, efter den här veckan, men det är ljug. Kommer antagligen spendera mycket mer tid där om ett tag och snart ska vi träffa barnmorska varje vecka. Jag som är en sådan hemmakatt tycker inte alls om att vara hemifrån, men okej. Det får gå nu, bara.

fredag 11 mars 2016

Hanna och sovgropen.

grop1
grop2

okej, det förstår väl jag med att jag egentligen inte kan låta bli att göra ett avtryck på sociala medier under två dagar i rad, i mitt höggravida tillstånd. I do get that (= dagens uppdatering). Men. Jag ligger mest i min grop i sängen just nu. Hemskt svårt att stiga upp och ännu svårare att hållas uppstigen. Bebis hålls på insidan ännu, praktiskt nog, eftersom allt jag vill är att sova och äta. Jag är som en bebis just nu. Jag och Sami pratade om att Semlan verkligen kan komma när som helst, kanske redan nästa vecka om det är så och Samis chockade respons var "men vem är redo för det?". Ja, ingen. Alla. En kan inte riktigt veta förrän det är dags. Eller ens då. Jag som inte har så mycket annat att göra på dagarna än att äta och sova och försöka förbereda mig mentalt är kanske lite mer redo än han som jobbar som vanligt. Troligen.

nåja, nu när jag faktiskt stigit upp idag (vilket jag måste göra eftersom jag sovit i någon konstig ställning med nacken och därför har fått huvudvärk) ska jag duscha, läsa lite bloggar och när Sami kommer hem ska vi sätta fast babyskyddet i bilen och sedan åka till Hammarland på middag. Känns som lagom sysselsättning för dagen.

onsdag 9 mars 2016

Vecka 37.

37

vecka trettiosju är här och det här preggot börjar känna sig rätt färdig med bakandet av bebis. Kom uuuuut! Eller ja. Från och med nästa vecka ger jag Semlan OK att börja flytta ut från magloftet och in på Sörbogården (som stället vi bor på nu heter). Skulle egentligen varit på sista ultraljudet imorgon, men det blev flyttat till på måndag. Gör inte mig så mycket, skönt att ha en vecka då jag inte behöver åka någonstans. Ser fram emot att se Semlan en sista gång i magen i alla fall! Ska bli roligt att höra hur stor hen har blivit sedan sist. Förhoppningsvis ligger hen inom det normala fortfarande.

appeliapp

när jag kikade i min gravidapp i morse såg jag att det har kommit upp en ny grej. Det är alltså den här "klicka här när du har fött"-texten jag syftar på. Kände lite att WOAH - det är faktiskt inte länge kvar nu, Semlan kan faktiskt bestämma sig för att komma när som helst! Har dock inte känt av något annorlunda, så jag tror inte det är på gång riktigt än.

jaha, måendet då? Som vanligt, skulle jag säga. Halsbränna på kvällarna, foglossningsvärk på dagarna. Är dessutom trött som ett himla spån och kan knappt förmå mig själv att gå till toaletten (ja, alltså, jag går ju dit ändå, men det är ju ... jobbigt). Har ju sovit dåligt i någon månad nu och räknar inte med att sova bättre när Semlan är på utsidan. Men ja. Då är vi ju två som kan turas om att sova dåligt, nu är det ju bara jag.

Semlan trycker på allt hen kommer åt och emellanåt är det faktiskt lite obehagligt, hen är ju så himla stark! Får ibland försöka peta tillbaka små fötter som försöker töja ut magen åt håll den inte går att töja. Märker också att jag gått helt in för "boandet" nu. Det enda jag orkar ta mig tid att pyssla med är just saker inför Semlans ankomst. Känner dock att vi har det mesta på grej, så jag är inte ens stressad. Ännu. Brukar vara bra på att stressa upp mig på slutet. Vi får se.

v37

Hjärnspöken.

ghosts
2008.

träden speglade sig i vattnet när jag körde förbi,
önskade jag hade tid att stanna i vackerheten.
Änderna krusade vattenytan och gjorde vågor i bilderna.
På fem sekunder var det borta. Bara träd som susade förbi.
Regnskimmer på rutan. En stilla dimma låg över vägen,
över åkrarna. Jag bet mig i läppen. Blinkade vänster,
och svängde in. Tänkte att det ändå är mörkt när jag kommer hem.
Parkeringsrutor och chokladplattor. Lillebror. Så tog vi oss hemåt.
Ännu en ensam kväll, med risk för svaghet.

jag hade rätt, igen.

tisdag 8 mars 2016

Won't you shine, shine on?

tr1
tr2

när jag steg upp idag sken solen och som alltid fick jag lite energi av ljuset. Diskar och tvättar och donar här hemma. Har till och med duschat! Hela mig! På en helt vanlig tisdag! Tänka sig. Satt också en stund på trappan med katterna (för länge, sa min stela kropp när jag skulle gå in igen). Så skönt att det äntligen är så pass torrt ute att det går att sitta på trappan igen.

måndag 7 mars 2016

07/03/2016.

30dgr

idag är det den sjunde mars, vilket betyder att igår var det exakt en månad kvar till BF. Så sjukt. Om jag ska följa min gravid-app i telefonen så har 89,3 procent av graviditeten passerat och vi har lyckats checka av nittiotvå procent av checklistan. Kvar på listan är att packa klart BB-väskan, men det är lite svårt ännu eftersom jag till exempel använder min tandborste alla dagar. Jag vet ju att det finns en risk att Semlan kommer både före eller efter BF, men det är ändå skönt att ha ett datum att räkna ner till. Tänk att det snart är dags!

tycker ni kan fortsätta gissa om Semlans födelse på det här inlägget (kom ihåg att ange din e-post så jag kan kontakta dig om du "vinner"). Mer information som kan behövas finns i inlägget. Så här ser gissningarna ut hittills:

Maija (mormor)
Åsa
Tom (morbror)
Yvonne
Kirsti (farmor)
Kerstin
Petra
Anna
Cilla
30 mars
31 mars
2 april
4 april
7 april
8 april
10 april
11 april
12 april
Flicka
Pojke
Flicka
Flicka
Pojke
Flicka
Pojke
Flicka
Flicka
51,5 cm
51 cm
49 cm
50 cm
52 cm
51 cm
50 cm
51 cm
51 cm
3450 g
3548 g
3100 g
3600 g
3256 g
2950 g
3740 g
3610 g
3545 g

lördag 5 mars 2016

Blekansikte.

900pxpreg
standard för mig just nu: trött och blek som ett nytvättat lakan.

En avcheckad lista.

sheepahoy
Semlans första gosedjur. Oväntat att det blev ett får. Eh.

känns som att vi har varit igång hela dagen idag. Det kanske stämmer, fast dagen är ju inte slut än även om jag och min trötta kropp tycker det. I morse åkte vi iväg på ärenden så tidigt som vi bara kunde och har nu införskaffat allt utom badbaljan till Semlan. Den skulle butiken få in nästa vecka, så Sami får åka via och införskaffa den då. Vi har skaffat ett större sopkärl till toaletten (så vi får rum med mer än en blöja i taget i den), madrasskydd och bäddset till spjälsängen, mindre handdukar, mobil till barnvagnen och sådant där. Det mesta hade vi ju på grej sedan innan.

har idag gått mer än de senaste två veckorna tillsammans ungefär, och det känns. Tänker inte göra så många knop mer idag, utan mest vila kroppen. Höfterna värker lite överjordligt, om jag nu ska uttrycka mig så pass rumsrent. Kanske jag orkar bädda vagnen färdigt och hänga dit mobilen innan jag går i ide för den här dagen? Vi får se.

fredag 4 mars 2016

Att sova med en motorsåg under kudden.

window

känner mig lite purk just nu, försökte sova men har kanske högst lyckats fånga en halvtimmes sammanhängande sömn då det känns som att grannen sågar motorsåg under min kudde. Drömde att jag var på någon slags pralin-mässa och en annan kund åt upp de chokladfyllda marsipangodisarna jag skulle köpa. Så irriterande. Ja, jag steg upp före åtta i morse för att hinna äta frukost innan min doktor ringde och sen tänkte jag försöka sova lite till, eftersom natten inte innehöll så många tillfällen av sömn. Det gick ju bra. Superbra. Hade jag haft bebis på utsidan av magen nu hade jag antagligen varit ännu mer irriterad på det här konstanta oljudet. Gillar bara motorsåg när det är jag själv som får ut något av det. Ehe.

jaha, fick gårdagen att förflyta rätt smärtfritt i alla fall, fick kaffe och underhållning i Bamböle och åkte sedan hem och åt middag. Efter det la jag mig i badet och halvsov en stund. Älskar badkar just nu, så skönt att bara lägga sig i det och bli av med värken från foglossningen och ryggen en stund. Lyxigt.

torsdag 3 mars 2016

Minus och plus.

- har ont i svanskotan
- sov som en smurf = inte bra
- tebesöket blev inställt
- Sami åker och bygger efter jobbet
- tror inte att solen visar sig idag

+ åker till Bamböle istället och hoppas att de roar mig

onsdag 2 mars 2016

Vecka 36.

36
sorry för taskig hållning, eh.

idag gick vi in i den trettiosjätte graviditetsveckan och det närmar sig verkligen nu! Började dagen med ett besök till barnmorska och fick veta att Semlan har vänt sig med huvudet neråt, hen är fortfarande ruckbar, men ligger i alla fall rätt väg! Reagerade faktiskt på det i morse, att jag kände Semlan hicka på vänstra sidan av magen istället för högra, där hen har legat de senaste veckorna. Troligen vände hen sig igår, för det var ett himla bökande under gårdagens kväll och inatt.

annars då? Mår i princip som förra veckan, har kanske varit lite mer illamående nu. Hoppas verkligen att det ger med sig. Har dock inte lika ont i fogarna just för tillfället, hellre lite illamående istället för det. Började ju ta järntabletter varannan dag för någon vecka sen och värdet hade faktiskt gått upp redan! Idag är det trettiofem dagar till BF. Trettiofem små dagar.

v36

Rubrik som innehåller ordet "sol".

dd1
dd2

sov dåligt inatt och kunde inte somna om på morgonen, utan steg upp och åt frukost med Sami innan han for till jobbet. Sedan läste jag lite bloggar och efter en stund var det dags att åka till mödrarådgivningen (mer om det besöket i vecka 36-inlägget). När jag kom hem åt jag lite lunch och drack ett stort glas mjölk (enda orsaken till att jag ens skriver det är att det är så ovanligt att jag dricker just mjölk som sådan, men läste det här inlägget hos Elsa och måste blivit inspirerad) och tänkte att jag kanske skulle orka hållas vaken ändå. Märkte sedan att så inte var fallet. Vi ska på kaffebesök ikväll och jag vill helst inte somna under den tiden, så det var bara att gå och lägga sig i sängen och hoppas på att sömnen skulle komma. När jag sedan vaknade igen var klockan halv tre, så en kan ju säga att det fungerade. Eh. Hade väl egentligen inte tänkt mig en så lång tupplur, men jag gissar att jag är lika trött som vanligt ikväll ändå.

ja, så. Så spännande är den här lilla tantens liv idag.
Imorgon får jag förhoppningsvis besök av två förtjusande damer i alla fall!

tisdag 1 mars 2016

Den första.

marspannkaka

idag är det första mars och därmed första dagen i den första vårmånaden. Vintern är slut! Hurra, hurra! Förra året vid den här tiden var det öppet vatten, torra vägar och solsken. Idag är det småkyligt, snötäckta marker (nåja, fläckvis i alla fall) men dock sol. En får vara glad för det lilla. Jag längtar till att snön smält bort och trappan är så torr att jag kan sitta på den i solen och dricka mitt kaffe, få någon liten fräkne på näsryggen. Hoppas det händer snart. Jag har faktiskt inte så många ensamma dagar, där jag kan chilla hur som helst, kvar. Det känns lite ... underligt. Ja. Det är nog rätt ordval.