måndag 29 februari 2016

Kaptenens logg: 29022016.

härrå

februari har känts oändligt lång i år, inte bara för att månaden detta år har en extra dag. Jag längtar efter solen och våren och blommorna, som alltid vid den här tiden av året. Idag börjar ett nytt kapitel i mitt liv: mammaledigheten. Får se när Semlan kommer till sist ändå, ifall hen vänder sig rätt väg och möjligen blir ett aprilbarn som beräknat eller om hen fixerat sig med rumpan neråt och kanske blir ett marsbarn genom snitt. Nästa vecka får vi antagligen höra hur det blir. Hur som helst är det idag trettio vardagar (och trettiosju alldagar *) innan beräknat datum.

det mesta är fixat inför Semlans ankomst, kommer hen tidigare så ordnar det sig. Mentalt kanske vi inte är helt redo än, men blir en verkligen det? Tänker att det ordnar sig. Andra har ju klarat det. Vad jag har tänkt spendera min första mammalediga dag med? Titta klart på filmen jag spelade in på Spin igår, äta apelsiner, lyssna på podcasts och vila. Vaknade med relativt lite foglossningssmärtor idag och försöker att undvika att sitta med benen i kors och så vidare. Skulle gärna kunna gå på en liten promenad igen snart, men det kanske bara är önsketänkande.

nu: soffläge!

* ja, jag hittade visst på ett eget ord där, men jag antar att du förstår vad jag menar.

fredag 26 februari 2016

En dag i vardagen.

st1
st2

för några dagar sen tyckte jag att det kunde få vara vår, idag snöar det igen. Stora fluffiga flingor faller från himlen och gör marken alldeles vit igen. Wäh, säger jag, för att försöka hålla någon slags städad nivå i vardagen. Talgoxarna sjunger i alla fall om våren så det hörs in genom fönstren, så det kan ju inte vara så himla långt bort ändå. Det är ju ändå mars på tisdag.

igår levererade jag diverse drycker (mjölk och juice) till Bussö och tog med mig Emil tillbaka till Södersunda. Vi hade nämligen bestämt att torsdagskvällen skulle vara biokväll. Vi såg Deadpool och den var väldigt bra. Tur det, för jag höll på att avlida i Savoys obekväma stolar. Min kropp i trettiofemte veckan är inte att leka med. Eh.

hittills idag har jag ätit frukost med Emil, sorterat babykläder, spelat Kalaha och vid lunchtid kom mina föräldrar även hit och hade pizza med sig! Väldigt bra timeing, jag hade precis börjat fundera om jag kanske var lite hungrig igen. Mycket lyckat! Parenteserna (föräldrarna) tog Emil med sig och åkte vidare till staden och jag har läst ikapp lite bloggar och känt mig lika seg som Elvis på bilderna ovan (han ligger nu på exakt samma plats, men nu snarkar han också som en liten farbror). Tänkte precis nu äta en apelsin och sen pyssla lite med BB-väskan.

mer spännande än så tror jag faktiskt inte att det blir idag.

torsdag 25 februari 2016

Grattis på födelsedagen, bloggen!

åttisårisbloggis

eftersom ingen vet exakt vilket datum den här bloggen föddes, brukar vi fira dess födelsedag någon dag i slutet av februari. Just denna februari har Blogger strulat och jag har tvingats blogga på Wordpress i några veckor, men som tur är verkar problemet ha löst sig precis passligt till åttaårsdagen och jag har kunnat flytta tillbaka till min ursprungsboning, känns skönt!

puss, bloggen, jag gillar dig!

onsdag 24 februari 2016

Vecka 35.

v35

så kom den trettiofemte veckan och jag känner mig mer och mer som en boll. Har numera problem att få fast vinterjackan, jag hoppas att våren kommer snart så jag kan gå med tjockare huvtröjor istället. Är ju inte direkt som att jag fryser ändå. Eh. Är varm som en bastu på kvällarna (är det månntro bebis finska gener som kräver detta?) och svettas på nätterna. Annars kan jag inte säga att det blivit vare sig bättre eller sämre med måendet. Har fortfarande en någorlunda hanterbar halsbränna, foglossningssmärtor i bäckenet och emellanåt ryggvärk.

Semlan verkar trivas sittandes med huvudet under mina högra revben och det gör det väldigt svårt för mig att sitta, då liksom bebisen tar emot när jag böjer mig. Får se, ultraljudet i vecka 37 närmar sig med stormsteg och där får vi väl egentligen reda på hur saker och ting är tänkta att göras förlossningswise. Jobbigt, tycker jag som är lite av ett kontrollfreak och gärna hade haft klart för mig nu vad som kommer att ske.

sedan förra veckan har jag även börjat ta järntabletter varannan dag, då värdet har sjunkit rätt mycket sedan för två veckor sedan. Det är lite för tidigt att säga om det hjälper än, dock. Idag är det 42 dagar kvar till BF och 5 dagar tills min mammaledighet börjar. Spännande tider!

35
2535

Fint på en helt vanlig onsdag.

242_anna
mobilbilder.

började dagen vid 05-tiden då jag inte kunde somna om och mest låg och snurrade i sängen tills jag blev hungrig.
När Sami steg upp gick jag dock och la mig igen för att i alla fall få de där två extra timmarna sömn innan jag tog mig an dagen på riktigt. Så steg jag upp igen vid nio, duschade och åt dagens andra frukost, efter det åkte jag iväg till ÅHS och blev dragen på ett rör blod. Därefter var det dags att köra ytterligare tre minuter för att komma till Anna. Hos Anna drack vi te, busade med Elma och pratade strunt. Sådär som det blir. Nu är jag hemma igen och börjar känna mig lite hungrig.

för övrigt har jag bestämt att det är vår nu, körde hem i finaste finvädret och behövde ha solglasögonen på!

tisdag 23 februari 2016

Yay!

yay

idag skulle jag kolla Bloggers supporttråd för att se hur det går med problemet som gjort att min och ett tiotal andra bloggar legat nere i tre veckor. Blev väldigt glad när jag inte längre möttes av en felkod utan min helt vanliga blogg! Jag tvingades börja blogga på Wordpress emellan och har inte alls trivts så bra som jag hade behövt för att hålla blogglusten på topp, så nu när den här bloggen började fungera igen packar jag ihop allt från Wordpress och flyttar tillbaka hit. Känns mycket fint.

jag ska se till att ni som följer mig via Bloglovin' blir tillbakaflyttade så fort som möjligt! Puss!

lördag 20 februari 2016

En liten lördag.

badi

gör en repris av förra helgen nu, plus att jag tog mig tid att ligga i blöt en stund ikväll. Känns lite bättre i fogarna en stund i alla fall. Alltid något! Snart ska jag ge katterna kvällsmat och sedan ska jag utfodra mig själv innan det är dags att lägga sig på lopplådan igen.

fredag 19 februari 2016

Paj på paj.

pp1
pp2

hittade ett utkast med två bortglömda bilder från den tredje februari, då Anna bjöd på paj med paj.
På bild: mycket mumsig efterrättspaj och en fundersam liten Elma.

Februarisolen.

februsol

vaknade före nio även i morse, men sov som en sten hela natten så jag kände mig något mer utvilad än igår. Har sedan dess lodat runt, plockat i och ur diskmaskinen två gånger (måste diska mycket, för vi trodde maskinen gått sönder och byggde högar med disk på bänken, men det visade sig vara något annat som brände säkringar), tvättat en omgång, pysslat med Semlans hörna och sett på Agent Carter på Netflix.

för en stund sedan var min familj via på en kopp kaffe, mycket fint! Får alltid lite mer energi av att träffa människor jag tycker om. Dessutom har solen tittat fram idag, så lite vårkänslor smög fram i mig. Bytte bordsduken till något ljusare och skulle gärna haft en bukett tulpaner på bordet, så känns det ännu vårigare. Ja. Hm. Hej hanna 85. Hej!

torsdag 18 februari 2016

Vecka 34.

v34

igår gick vi in i den trettiofjärde graviditetsveckan och jag var alldeles för trött för att skriva det här inlägget då. Har ont i kroppen, mest i fogarna i bäckenområdet och känner mig emellanåt alldeles matt i hela mitt jag. Hade halsbrännedagen från Underjorden för några dagar sen, fick halsbränna av precis allt jag stoppade i mig. Knasigt nog hade jag ingen halsbränna alls igår. Har sovit sämre och sämre i takt med att magen blir större och måste vissa nätter springa på toaletten två gånger istället för en, det är ändå inte så farligt, tycker jag.

idag var vi till barnmorskan på morgonen och lyssnade på Semlans hjärta och allt sådant. Det visade sig att hen fortsättningsvis befinner sig i sätesposition och vi pratade lite om att det möjligen blir så att hen kommer till världen via ett planerat snitt. Vi får se vid nästa ultraljud hur det ser ut. Idag är det annars 48 dagar kvar till BF.

34

tisdag 16 februari 2016

Her two kids in high school they tell her that she's uncool, 'cause she's still preoccupied with 1985.

fiskflet

vaknade före nio igen och måste stiga upp, hungrig som en himla varg. Hade annars gärna legat kvar tills ... halva dagen passerat. Har ont i kroppen och ingen ork att göra något, så det enklaste är ju alltid att sova bort tiden. Nåja. Är uppe nu och har ätit frukost, tänker göra en repris av gårdagen och äta frukt i soffan framför Suits.

igår var vi på det sista tillfället av föräldrakursen som vi tänkt gå på, den här gången kändes det faktiskt som att vi lärde oss något nytt! De tidigare har varit lite småflummiga och kanske inte gett så mycket som jag hoppats. Nåja. Vi fick en bok hem som jag tänkte börja läsa så småningom.

jaha, jag hade tydligen inte så mycket att säga idag.

måndag 15 februari 2016

Dimman och drömmen om våren.

äs1 äs2

var gräsänka under senare delen av lördagen då Sami stannade på bygget över natten (han sov alltså i lilla stugan där vi brukar sova på semestern). På söndag morgon körde jag ut i den mjölkigaste dimman på länge, ända tills jag kom till Lumparsund, där klarnade det och jag såg längre fram på vägen än 500 meter. Skönt. I Ängösund (se bilderna ovan) finns knappt någon is kvar. Hoppas det blir vår snart.

har ingen bild på det, men på huset är två av de sneda fönstren monterade. Det tar sig!

söndag 14 februari 2016

Glad ♥-dag.

hjertta hand om er och ta hand om varandra! Puss!

lördag 13 februari 2016

?

gissasemlan


nu tycker jag det börjar bli dags att gissa om Semlans födelse!
Du får gissa på: Datum / Kön / Längd / Vikt

jag sammanställer era gissningar i det här inlägget, så gissa på!
Den som till sist har flest rätt får ett litet "pris".

lite information som kan behövas:
- Semlan är beräknad till den 6:e april
- jag är född på beräknat datum, var 52 cm lång och vägde 3890 g
- Sami föddes 18 dagar innan beräknat datum, var 47 cm lång och vägde 2970 g

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gissningar:
Kerstin
Tom (morbror)
Petra
Anna
Yvonne
Cilla
Kirsti (farmor)
Åsa
Maija (mormor)
8 april
2 april
10 april
11 april
4 april
12 april
7 april
31 mars
30 mars
Flicka
Flicka
Pojke
Flicka
Flicka
Flicka
Pojke
Pojke
Flicka
51 cm
49 cm
50 cm
51 cm
50 cm
51 cm
52 cm
51 cm
51,5 cm
2950 g
3100 g
3740 g
3610 g
3600 g
3815 g
3256 g
3545 g
3450 g

fredag 12 februari 2016

Klart att en hänger med.

sextontilltrettiotremagen i vecka 16 till vecka 33.

pirrade till i kroppen när det helt plötsligt slog mig att det bara är fem veckor kvar tills Semlan anses vara fullbakad. Fem små veckor?! Va. Det är bra att en hänger med. Eh. Att hen är beräknad att komma om sju-åtta veckor betyder ju inte att hen kommer då. Vi kan ha en ivrig Semla, men det kan också vara en segis.

hade en tung dag igår, kroppen värkte och jag hade inte hittat mer än någon enstaka timme sömn under natten. Dagen spenderades halvliggande i soffan framför Suits (som jag hade missat att det kommit två nya säsonger av till Netflix) tills Sami kom hem från bygget. Idag har jag inte planerat in så mycket annat än: badkarsbad, fruktsallad, skriva födelseplanen, börja packa BB-väskan och byta de två sista däcken på vagnen. Det låter kanske mycket ändå, men det jag har tänkt göra för mig själv är endast de två förstnämnda sakerna.

nänu, börjar det bli dags för lunch. Häj!

torsdag 11 februari 2016

Lägesuppdatering.

äter knäckebröd och smular i tangentbordet
funderar på filuren i magen som knölar på
är trött som ett spån efter en kort natt
är sugen på massor av frukt
... men även på sötsaker

sjutton dagar tills jag går på mammaledigt.

onsdag 10 februari 2016

Vecka 33.

33

så gick vi in i vecka 33 med lite ömmare fogar och större mage. Har den här veckan sovit lite sämre och ryggen har börjat värka igen, som jag misstänkte. Har fått min första lilla bristning på magen också, vad än Sami försöker påstå. Börjar känna mig ganska färdig med det här gravidandet snart, tur att det inte är så jättelänge kvar. Idag är det 56 dagar kvar till BF och 80 procent av graviditeten är avklarad.


v33

Tionde februari tvåtusensexton.

fodiz2

tisdag 9 februari 2016

En stilla söndag.

q1 q2
q3 q4

i söndags befann vi oss på tomten i vanlig ordning. Dimman låg över ön, det var vindstilla och fåglarna sjöng bland trädtopparna. Jag orkade till och med traska runt en sväng med kameran. Lite spöklikt men fint!

måndag 8 februari 2016

Tre av samma.

bs1 bs2
bs3

i alla fall är huset det samma på alla tre bilder, men lite har ändå hänt (även på utsidan) mellan bilderna. På sista bilden har vi fått in glasdörren till altanen och börjat lägga in fönster på andra våningen, då vi . ä n t l i g e n . har fått dem!

lördag 6 februari 2016

Ett litet meddelande.

roev

förhoppningsvis hörs vi igen senast på måndag. Ha en fin helg!

fredag 5 februari 2016

Fastlagsbullar och krångel.

fasslass

måste säga att det var tur att Sami var hemma när jag skulle baka fastlagsbullar, det visar sig att det är mycket svårt att stå vid köksbänken en längre stund med foglossning och en mage som inte tillåter att en står så nära som en borde. Fick bullarna bakade igår kväll och idag ska jag dona med fyllning så vi kan ta med dem som efterrätt till Hammarland. Kan inte säga att alla blev så snygga, men de smakar nog samma ändå. Annat jag ska göra idag: försöka bota huvudvärksungen och duscha. Spännande!

som du kanske ser, fungerar inte bloggen som den ska ännu och det gör mig frustrerad i magen. Jag har lyckats posta felmeddelande till Bloggers support (yeah right) och förhoppningsvis löser de problemet så jag kan få tillbaka bloggens utseende och funktioner som jag vill ha dem. Blir så less när det krånglar. Som tur ("tur" och "tur") är det inte bara jag som har det här problemet.

torsdag 4 februari 2016

Vecka 32.

32

igår gick vi in i den trettioandra veckan och jag har mått helt okej. Vaknade upp för någon dag sen och kände "meh? Har jag inte ont i ryggen idag?" och har efter det inte haft ont i ryggen knappt. Underligt. Tycker ju att ryggontet borde bli sämre ju större magen blir? Nåja, jag klagar inte. Foglossningen är däremot rätt konstant. Har sovit bra i alla fall hälften av nätterna under veckan som gick, vilket också är en förbättring. Halsbrännan hänger kvar, men inte så farligt under förra veckan, det gick att leva med. Allt som allt var föregående vecka ganska trevlig.

v32

"Hoppsan! Det har uppstått ett fel."

feil

lilla, lilla Blogger. Du gör det inte lätt för mig att tycka om dig just nu. Den här veckan har det krånglat något så infernaliskt in i knutarna med mitt bloggverktyg. Vet inte vad det beror på, riktigt. Vet inte heller om det bara är för mig det krånglar. För några dagar sen kunde jag inte logga in på Blogger på flera timmar, efter det kunde jag inte publicera inlägg på ytterligare några timmar och idag kan jag inte ladda min blogg eller förhandsgranska inlägg. Blir så trött. Har till och med blivit så trött att jag funderar på att byta bloggverktyg. Kanske det blir så vi firar åttaårsdag, jag och bloggen? Vi får se.

-

uppdatering 4.2.2016 kl. 16:58:
bloggen fungerar fortfarande inte som den ska och det enda som hjälper i det här läget är att återgå till de gamla mallarna från cirka 2006. Just nu är alltså bloggen ett vrak. Vill bara säga det, det är inte meningen att det ska se ut på det här viset och så fort det börjar fungera igen kommer jag att åtgärda det.

onsdag 3 februari 2016

Kaptenens logg: 03022016.

s1
s2
igår var det vår, i natt har det snöat.

gårdagen tog en annorlunda vändning, Sami packade klart, vi kramades ordentligt hejdå hemma och sedan skjutsade jag honom till flygplatsen. Där kommer en fram och frågar "du ska väl inte till Helsingfors?" och det skulle han ju. Flyget till Helsingfors var inställt och skulle gå först 09:50 nästa dag, men från det fanns det ingen chans att han skulle hinna med nästa flyg till Prag. Han hade då fått mellanlanda och vara framme i Prag halv sju på kvällen. Därmed hade han missat första dagen av en tvådagars konferens och dessutom fått sitta på flygplatser hela dagen, så han stannade hemma istället. Tråkigt för honom, för jag vet ju att han sett fram emot det. Till och med lite tråkigt för mig, för jag hade haft en dålig dag helt i onödan men ändå planerat in saker så jag skulle klara mig själv. Snopet, helt enkelt.

nåja, det mesta jag planerat är ju ändå på dagtid, så jag kan ju ändå genomföra planerna. Alltid något.

tisdag 2 februari 2016

Ute lyser solen.

det är en ... sådan där dag idag. Jag har en liten huvudvärksunge i vänster tinning och känner mig trött och slut. Steg upp före nio i morse av ingen anledning alls och gick inte och la mig igen, för jag ville inte ligga och sova när min doktor ringde. Har mest tittat på Tintin på Netflix och ätit kiwi. Ikväll ska jag skjutsa Sami till flyget. Känner att det inte blir något alls av den här dagen. Eller kvällen. Eller. Ja. Det får vara så idag. Tror jag ska pälsa på mig lite och sätta mig i solen på trappan en stund, i alla fall. Imorgon blir en bättre dag, för imorgon åker jag och hälsar på Anna.

måndag 1 februari 2016

Den här veckan och sådant där.

05022015
05022015.

första februari och tjugonio dagar tills min mammaledighet avlöser min arbetslöshet. Sextiofem dagar till BF. Om några dagar blir jag även gräsänka för en halv vecka framåt, Sami ska på arbetsresa till Tjeckien. Jag ser inte direkt fram emot det, vet ju hur det var förra året (dag 1, dag 2, dag 3, dag 4 och dag 5). Dock var jag inne på mina sista dagar på ett förordnande, ensam på avdelningen och körd i väggen av chefen. Så. Den här gången kan bli bättre.
Den här gången blir Sami inte borta hela arbetsveckan heller. Dessutom är jag kanske lite bättre förberedd den här gången också, har planerat in lunchdejt, besök hos Anna och förhoppningsvis en sleep over med Emil. Har fundilurat ut vad jag ska laga för middag och att jag tänkte försöka mig på att baka fastlagsbullar. Får se hur det går, har lite svårt att både gå och stå just nu i och med foglossningen, men det löser sig. En kan ju baka sittandes på en stol också. Kanske.

ikväll ska vi på vår första förberedelsekurs för blivande föräldrar. Spännande!