lördag 30 januari 2016

En burk frukost.

daydayday

äter mina overnight oats (ja, jag har helt snöat in på det, fråga igen om en vecka) och funderar i vilken ordning jag har tänkt ta mig an dagen. Tänker köra ut till Bussö och krama på min moder om en stund, i alla fall. Ska bara låta vägen tina upp lite först, vill inte hamna i diket. Alls. Janå, nu vet jag inte alls varför jag sitter här och dravlar när jag uppenbarligen inte har något att säga? Ville väl mest säga hej. Så: Hej!

Trettionde januari tvåtusensexton.

fodiz1

fredag 29 januari 2016

En liten tjockis och sådant där.

jordnöt
lilla jordnöten under ultraljudet 10.12.2015.

så har vi idag varit på uppföljningsultraljud och allt såg, som tur var, bra ut. Varför vi har varit in på fler ultraljud är för att de tyckte att Semlans ena njure var förstorad när vi var på vårt första ultraljud, men det har nu alltså ordnat upp sig och doktorn var nöjd. Semlan väger nu 1843 gram (hur de nu kan säga så exakt vet jag inte) och jag känner lite att hur stor tänkte hen bli? Det är cirka sju veckor kvar tills hen är "färdig" och sedan ytterligare några veckor till BF. Kommer ju hinna bli hur stor som helst! Jag var ju dock en rejäl klimp när jag föddes, så hen har ju att brås på, om vi säger så.

när vi var till barnmorskan i onsdags låg Semlan neråt med huvudet, men idag hade hen satt sig på rumpan igen. Förhoppningsvis vänder hen på sig tills det är dags. Det är ju, som sagt, ett tag kvar innan hen ska ut. Nästa - det sista - ultraljudet är bokat till den 10:e mars. Känns fruktansvärt nära men samtidigt hemskt långt bort.

torsdag 28 januari 2016

Polkagrisar.

thatsocks2
thatsocks3

planerna för dagen är: fördriva tid och sedan köra in till stan för att inhandla lite bebisgrejer. Vaknade innan Sami for till jobbet men lyckades somna om efter att jag ätit frukost. Drömde om pyttipanna med köttbullar i som någon förstörde genom att hälla i ett paket prinskorv. Totalt normalt. Nu skrotar jag mest runt här hemma i tights och yllesockor och känner mig illamående. Hoppas det inte kommer tillbaka. Mår inte superbra just nu.

igår fick jag veta att ett av min familjs hjärtan inte finns mer.
Hoppas du har det bra i katthimlen, älskade Mandus

onsdag 27 januari 2016

Vecka 31.

v31

onsdag igen och veckobyte igen, idag går vi in i den 31:a veckan och enligt appen på telefonen är det exakt 70 dagar kvar till BF (= beräknad födsel)! Jag har haft besök av foglossningen, ryggvärken och halsbrännan under veckan (får kanske skylla mig själv med halsbrännan, jag kunde ätit mildare mat). Dessutom märker jag att jag blir mer och mer känslig och inåtvänd om dagarna, antar att det är naturligt. I övrigt mår jag helt okej, är lite förvirrad och har skumma drömmar men det är inte så mycket värre än hur jag är som o-gravid.

idag var vi till barnmorskan igen, lyssnade på Semlans hjärta och mätte det som ska mätas. Fick även ett papper om förlossningsplan som vi ska börja kika på, först ska vi gå på förberedelsekurserna som börjar på måndag. Pirrigt.

Anna tog sig an att vara min guide i bebisdjungeln och har publicerat följande inlägg för att styra mig på rätt: Användbart eller onödigt del 1 och del 2 / I min skötväska / Bra att ha hemma. Tycker de är mycket informativa och jag kommer använda mig av dem som checklista när vi ska införskaffa bebisgrejer!

31

Liten lista.

Vad gör du just nu?
sitter på min skrivbordsstol i mönsterchock (byxor med massa mönster och randig tröja), lyssnar på tvättmaskinen och funderar på om jag är hungrig redan. Dessutom chattar jag lite med Åsa och Anna.

Vad har du gjort idag?
hittills: stigit upp, ätit overnight oats till frukost, hämtat upp Sami, varit på besök hos barnmorskan, tagit blodprov, kört hem och satt igång en maskin tvätt. Cirka och ungefär. När den här omgången tvätt är klar ska jag tvätta bebisgrejer!

Hur mår du?
helt okej, det är ju tidigt på dagen ännu, vet du. Är lite nöjd med att hen som drog mitt blod stack så det inte kändes något. Det är ju veckobyte i bebisverkstaden idag, så jag går lite närmare in på måendet i vecka 31-inlägget.

Vad fick dig att skratta senast?
troligen något Sami sa eller en katt. Det är inte så noga ibland med vad som är roligt.

Vem skickade du senast meddelande till?
Anna, på Facebook-chatten. Ville dejta. Får dejta.

fnügg
farlig tjej med bra hårdag 30102015. Helt irrelevant för listan men HEY. Mobilbilder.

tisdag 26 januari 2016

Accidental babies.

melli

bara för att jag skulle vilja att tiden gick fort nu, känns det som att månaderna har stigit i sirap och liksom inte kommer loss. Trettiotre dagar tills jag går på mammaledigt och det känns evighetslångt i min nuvarande vardagslunk. Har noll inspiration till att göra något och kan inte ens sova, ryggen värker och bebis försöker bända ut sig på bredden. Drömde i natt att jag råkade (ja, råkade, hjärnan är bra konstig) föda Semlan i vecka 31, hemma. Blev dock inlagd på sjukhuset efteråt för en massa prover, men bebisen var i alla fall frisk och nöjd. Hm. Har drömt mycket konstigheter på sistone, konstiga till och med för att vara jag. Mer verklighetstrogna drömmar, vanligtvis drömmer jag om drakar och animerade lejon och nu har jag drömt om husdjur och ormar (... vilket en förstås kan ha som husdjur om en är lagd åt det hållet).

måndag 25 januari 2016

Premiärplaggen.

Sg2

s1
det här är det första vi köpt till Semlan. En liten body och en mössa. Så gulliga!

s2
s3
s4

sådant Semlan redan fått: nappar av A, tossor av Samis bror och resten är från Åsa och Oliwer. Tröjan har Åsa stickat själv och allt! Dessutom ett babynest som Samis mamma har sytt och så har vi fått barnvagnen och spjälsängen begagnad. Det är inte mycket grejer som införskaffats ännu, men vi tänker att vi ju har lite tid på oss. Ett tag till, i alla fall.

Kaptenens logg: 25012016.

fl1
fl2

helgen som passerade:
i lördags åkte Sami ut till bygget och jag stannade hemma, pillade navel och väntade på att Åsa skulle dyka upp så vi kunde åka på sexårskalas. Var på kalas. Åkte hem, pillade mer navel och hade sedan världens sämsta natt där jag gick igenom ungefär hela mitt känsloregister och var helt tom på morgonen. Igår (söndag) följde jag med ut till bygget men hamnade ganska hastigt uppe på Östergårds där jag åt nybakt bröd. Åkte hem och åt hamburgare till middag och blev mätt. Tittade på Farmen. Avslutade, så klart, kvällen med halsbränna. Förresten: i lördags levererade Åsa spjälsäng och den står nu monterad och redo i vår hall, yay!

den här veckan:
har inte så mycket inplanerat förutom mödravårdsbesök på onsdag och ultraljud på fredag.

fredag 22 januari 2016

Konsten att äta frukost.

nyatankar
20012016.

eftersom jag är hungrig exakt hela tiden just nu, fick jag igår mitt livs snilleblixt (... jamen jag kanske inte är så snillrik till vardags) och gjorde en burk overnight oats till frukosten idag. Kommer absolut göra det igen, det var gott och jag blev mätt. Konstig känsla. Brukar bara peta i mig någon torr smörgås för att få bort hungern innan lunch och äta en frukt emellan.

jag gjorde ungefär så här:

1½ dl havreflingor
1½ dl kokosmjölk
1 tsk vaniljsocker (för jag hade inget vaniljpulver hemma)
ca 1 dl blåbär
1 banan i skivor
½-1 tsk chiafrön

blanda havreflingorna, kokosmjölken och vaniljsockret i en burk.
Lägg på ett lager blåbär och sedan ett lager banan i skivor.
Toppa med chiafrön (jag mortlade mina innan, så skalet blev lite krossat).
Ställ i kylskåpet över natten eller ät efter några timmar.

torsdag 21 januari 2016

Innehållet i mammalådan.

tänkte jag skulle visa innehållet i mammalådan som kom härom dagen, samtidigt kom jag på att alla kanske inte vet vad det är och varför en får den. Lådan räknas till moderskapsunderstödet i Finland (dit också Åland hör).

så här står det på FPAs (Folkpensionsanstalten i Finland) hemsida:
"Du kan välja att få moderskapsunderstödet i form av en moderskapsförpackning eller i form av en skattefri penningsumma på 140 euro (på Åland är stödet 224 euro, antagligen för att allt är så dyrt här). För att få moderskapsunderstöd krävs därtill att du har varit gravid i minst 154 dagar eller ungefär 5 månader. Dessutom måste mamman genomgå en hälsoundersökning hos en läkare eller vid mödrarådgivningen före utgången av din fjärde graviditetsmånad. Du får ett graviditetsintyg som sedan behövs till din ansökan om moderskapsunderstöd. För att få moderskapsunderstöd måste du bo i Finland och omfattas av den sociala tryggheten i Finland."

tror att många förstagångsföräldrar väljer att ta lådan, tycker den ändå innehåller mycket saker för att motsvara penningsumman. Lådan vi fick är för 2015, innehållet byts i mars varje år och de vill säkerligen skicka ut det lager de har före de börjar ge ut nästa års låda. Innehållet är i princip samma för varje år. Okej, 'nuff with that. Nu tittar vi!

Sg2

ml1
ml2
så här ser alltså själva lådan ut, det är meningen att en ska kunna bädda i den till bebisen.

ml3
bodydräkter, min favorit är den orangebrunrandiga. Sockor, vantar, strumpbyxor och en mössa.

ml4
bodydräkter och sparkbyxor. Mössor.

ml5
sparkdräkt och yllehalare (eller "overall", som det heter på svenska). Haklapp och dregellapp.

ml6
en tröja och ett gäng byxor. Tygblöja plus två inlägg.

ml10
en tjock och en tunnare halare. Varma vantar och tossor.

övrigt:

ml8
åkpåse, tycker faktiskt den var helt fin.

ml7
badhandduk, lakan och påslakan, dukar i gasväv. Inte på bild: täcke och madrasskydd.

ml9
bok, bitleksak, amningsinlägg, bindor, nagelsax, yttepytteliten tandborste, termometrar, salva, borste.

Prins över Excel.

s: "ingenting kan stoppa mig! Jag är kung över Excel! Eller. Kanske inte kung, men prins i alla fall."

Karate kid.

vaknade klockan 04 och kunde inte somna om. Efter ett tags vridande och vändande blev jag akut superhungrig och måste stiga upp och äta något, sen var jag klarvaken. Eller ja, är. Jag är fortfarande vaken. Semlan lekte ninja i magen från det att jag vaknat tills jag bestämde mig för att stiga upp på nytt, då blev hen plötsligt hemskt lugn och snäll. Misstänker att det är just tidigare nämnda inneboende som väckte mig från början. Hmpf. Nu sitter jag här och väntar på att sömnigheten ska infinna sig, så jag kan reboot:a den här dagen. Tänker lite att vad är vitsen med en normal dygnsrytm när den snart ändå ställs på ända? Jaja. Elvis var i alla fall mycket glad över min tidiga uppstigning, alltid glädjer det någon, liksom.

4elvis
mobilbild.

onsdag 20 januari 2016

Vecka 30.

v30

ah, ännu en milstolpe nådd. Idag steg vi in i vecka 30 och det är nu endast 77 dagar kvar till BF! Har haft ryggvärk, foglossning, halsbränna och allt som hör till. Emellanåt får jag sammandragningar, men de går över bara jag tar en paus, så jag försöker göra det. Försöker tänka att jag har inget att stressa för. Har varit väldigt känslig under veckan som gått och blivit ledsen och deppig för allt möjligt smått och onödigt. I övrigt mår jag som vanligt och Semlan fortsätter spela rövare i magen under dagarna. Och kvällarna. Och nätterna. Som det ska vara.

idag har vi varit till stan och inhandlat premiärplagg till Semlan, dessutom kom ju mammalådan igår, så nu börjar jag känna att det lättar lite. När det passar ska vi även ta oss in till stan och kika på skötbäddar och blöjhinkar. Det blir troligen nästa vecka.

30

Solsken på silverskogen.

snow1
snow2

spankulerade i vanlig ordning ner till postlådan idag, när den visade sig vara tom och vädret var så fint, bestämde jag mig för att jag nog skulle klara av att promenera upp till vägskälet. Det gjorde jag inte, men jag kom rätt nära innan sammandragningarna började. Så, det var ju rätt värt ändå. Frosten sitter kvar på träden och gör skogen till en silverskog.

mobilbilder.

Jag ♥ Du.

a1
a2
a3
a4
jag älskar dig!

tisdag 19 januari 2016

Den är här!

mammal

levde länge i tron att jag skulle få en avi på posten och då kunna åka och hämta ut min moderskapsförpackning, eller mammalådan som den också kallas. Blev väldigt överraskad när de idag ringde från Budbil och sa att de tänkte komma hem till mig med lådan. Himla tur ändå, så slapp jag sopa fram bilen igen. Jag har dock lovat Sami att jag ska vänta med att öppna paketet innan han kommer hem och han ska ju fara till bygget efter jobbet. Wäh. Jag är inte bra på att vänta.

det blev inte många knop gjorda idag heller, fick sammandragningar efter en väldigt lugn och kort promenad till postlådan, så jag håller mig rätt stilla nu. Har i alla fall tvättat en maskin full med sängkläder, alltid något. Hm.
Nu: middag och sen: lägga mig i badet.

Gravidlistan.

pregz

När blir du mamma?
det är beräknat till den sjätte april i år.

Var graviditeten planerad?
ja. Hade jag varit själv i det här (eh) så hade det dock hänt redan förra året, men vi diskuterade och kom fram till att det är bättre att vi väntar ett år.

När berättade du om graviditeten?
vi plussade den första augusti förra året, tror vi berättade för blivande far- och morföräldrarna i mitten av september. För "allmänheten" berättade vi i vecka tjugo. Inte egentligen av någon speciell orsak, kände väl lite att ingen annan har med det att göra? Vi berättade när det började kännas konstigt att låta bli att prata om det.

Hur många barn vill du ha?
om det går så vill jag ha fler än ett, kanske två eller tre. Jag har ju själv två bröder.

Tätt ihop eller långt isär?
rätt tätt, tänker att två år emellan kanske är passligt.

Har du oroat dig mycket under graviditeten?
emellanåt, men jag försöker hela tiden blicka framåt och ju längre tid det går, desto mindre oroar jag mig dagligen. I början var jag orolig för att det skulle vara en ofostrig graviditet, orolig inför KUB, orolig för missfallsrisken innan vecka tretton och sådant. Det finns alltid något att oroa sig för om en riktigt försöker.

Hur har graviditeten känts hittills?
första tjugo veckorna var väl lite av en promenad i parken (förutom de två veckorna i augusti när jag spydde konstant). Nu har det dock börjat bli obekvämt, har ont i ryggen och lite foglossning, kan inte knyta skorna om jag tagit på mig jackan färdigt och sådant. Det som är värst är att jag inte ska anstränga mig, känner mig så oanvändbar när jag inte kan hämta in ved eller skotta snö. Känner mig mest i vägen då.

Gillar du att vara gravid?
ja, jo. Oftast nog, men nu börjar jag nog bli lite trött på det. Tur att det inte är superlänge kvar. Jag är inte gravid för graviditetens skull, längtar efter att Semlan kommer ut till oss.

Ska ni ta reda på vilket biologiskt kön det blir?
vi, eh, vet redan det. Har vetat det sedan ultraljudet den tionde december, men vi håller det för oss själva. Vill inte att Semlans liv börjar med att vara satt i en speciell könsroll. Är kanske lite hippie på den punkten. Kanske.

Hur tänker du kring förlossning?
tänker väl inte så mycket kring det ännu förutom att det kommer att bli en sådan. Kanske börjar fundera mer på det i februari, när vi börjat gå på förberedelsekurserna. Ingen vet ännu.

Hur tänker du kring första bebistiden?
att det kommer vara mysigt, jobbigt och omvälvande på samma gång.

Har ni bestämt namnen sedan innan?

jao, förnamnet är vi väl överens om, men mellannamn och sådant har vi inte hunnit fundera så mycket på. Jag vill använda släktnamn i alla fall, för jag saknar helt sådana själv och hade gärna haft något som knutit mig vid tidigare generationer.

lista via Elsa.

måndag 18 januari 2016

Måndagssvammel.

wugl
wugl2

tänkte nästan säga att jag precis stigit upp, men såg att det faktiskt lyckats gå ungefär en timme sedan dess. Tänk om resten av dagen skulle gå på samma sorts raketbränsle? Nåja. Läste om att det kan komma ett stadie i graviditeten där en känner sig ledsen och nedstämd för ingenting och jag gissar att jag tagit mig dit nu. Igår ville jag gråta (det hann komma två tårar innan jag tog mig samman) för att jag insåg att det endast är två veckor kvar av januari. Som att jag på något vis skulle gilla den här månaden? The mind works in mysterious ways. Skulle väl annars tycka att det är bra att januari snart är slut, för då är februari också snart slut med den takten. Efter februari är vi ju nästan i mål. I mål vill en ju komma.

den här veckan ska vi:
- fixa däcket som är trasigt på barnvagnen
- efterlysa spjälsäng på köp- och säljsidorna
- köpa skötbädd
och förhoppningsvis:
- hämta moderskapsförpackningen

sen kanske jag börjar känna mig mer tillfreds (tack hanna 85+ för ordvalet) igen.

söndag 17 januari 2016

Som en sömnsork.

sd1
sd3

spenderar dagen lite som ovan, plus en hel massa sovande. Steg först upp och åt frukost med Sami vid sju, när han åkte ut till bygget läste jag några blogginlägg och sedan gick jag och lade mig igen. Vaknade för ett tag sen och känner mig ... inte helt pigg. Börjar bli bättre, i alla fall. Hade egentligen tänkt följa med ut som vanligt, men orkade inte av olika orsaker.

nu: gräva fram något att se på i Netflix-djungeln.

fredag 15 januari 2016

Ett snömonster.

snögolf1
snögolf2

. Nu har jag grävt fram bilen igen, på bilderna ovan ser du hur den såg ut innan jag började sopa. Cirka fyrtio centimeter snö täcktes den av, att den nu står i en grop omringad av just de där fyrtio centimeterna behöver vi ju inte tänka så hårt på. Nämen, jag får ju inte anstränga mig så mycket och kan därför inte skotta bort snön runt, så den får helt enkelt ligga kvar tills Sami kan gräva bort den. Eh. Tusans, vilket jobb det var att få ner snön från bilen, hur som helst!

"Vargen ylar i nattens skog,
ylar av hunger och klagan."

pups

tänker varje kväll "imorgon tänker inte jag stiga upp före tolv" och idag steg jag upp före åtta. Jahapp. Det går helt enkelt inte att ligga kvar och försöka somna om när en är så himla hungrig. Varför jag tänker att min dag lika bra kan börja vid tolv är för att jag inte kommer på vad jag ska fördriva tiden med. Det snurrar i skallen, men försöker jag fånga en tanke - så rymmer den så jag aldrig når den igen. Nåja. Jag vet i alla fall att jag ska sopa fram min bil idag. Kan bli spännande. Har inte sett den sedan förra helgen, för den har gått och gömt sig under cirka en halvmeter snö. Kanske det inte alls är samma bil jag parkerade i söndags kväll? Mysteriet tätnar!

angående rubriken: det är alltså jag som är vargen. Eh.

torsdag 14 januari 2016

Kaptenens logg: 14012016.

hanfor

. kommer bli sjukt stark i armarna om det tänker fortsätta komma fem centimeter snö varje natt
. ska äta kycklingsallad till middag men är inte sugen på det alls /ungrateful pregnant lady
. idag är det 83 dagar kvar tills Semlan är beräknad och jag undrar vem hen är
. Sami åker till bygget efter jobbet och jag funderar på att lägga mig i badkaret en stund
. vill göra något men har ingen inspiration att komma på vad det är jag vill göra
. huvudet är fullt av någonting men ingenting hittar ut
. skriver listor över vad som borde införskaffas före Semlan kommer
. är förvirrad
. tål i alla fall lukten av rostat bröd igen
. känner mig trött och sliten

nä, nu är det nog dags att äta den där salladen.

Årets första fastlagsbulle.

semmelpremmel

igår städade vi bort det mesta av julen (ljusstakarna får vara kvar några veckor till, för annars avlider vi av mörkerångesten) och som belöning fick vi ("fick" och "fick") äta varsin fastlagsbulle. Sami bekände dock att han redan ätit en fastlagsbulle som efterrätt till lunchen tidigare i veckan, den fuskgrisen! I precis detta nu kunde jag ha ätit sju stycken av tidigare nämnda bakverk. Så gott. . Gott. Tror jag får masa mig till köket och rosta mig ett bröd, detta suget är inte hållbart.

onsdag 13 januari 2016

Vecka 29.

v29

sjuttio procent av graviditeten har passerat och vi har således stigit in i den 29:e veckan och 8:e månaden. Förra veckan kändes extremt lång, men annars har det mest slirat fram. Semlan bökar på i magen och jag har faktiskt börjat uppskatta det mer än att jag mest tycker att det är obehagligt. Har haft ont i ryggen som en vettvilling, men det verkar avhjälpas med att sova med kuddar. Visste det egentligen, men orkade inte tänka så långt.

lite foglossning har jag börjat känna av också, men inte så att det är jobbigt ännu. Har ju alltid lite ont i alla leder och sådant, så det är inte så jättestor skillnad. Tröttheten, däremot. Det är nästan den som är värst, känner att det är tur att jag inte har någonstans jag behöver vara om morgnarna nu. Vet dock inte om jag är trött på grund av graviditeten eller för att min hypotyreosdoktor håller på och höjer medicinen som aldrig funkat för mig och sänker den som fungerat. Hm. Logiskt.

29

nu när det har gått en tid och det börjar finnas lite bilder att jämföra med, slänger jag in en bild från vecka 19 och en från idag, vecka 29. Vilken skillnad tio små veckor gör (cirka tio veckor till och så är Semlan här!):

v19v29