söndag 21 augusti 2016

De mest användbara bebisgrejerna.

jag har snart varit mamma i fyra och en halv månad och har under den här tiden lärt mig lite om vad som fungerar och vad som inte fungerar för mitt barn. Anna gjorde en sådan här lista för min skull när jag väntade barn och jag har sett att fler bloggare har gjort sådana på sistone, varför skulle jag vara sämre?

bbskydd

 • babyskydd
vi lånade babyskyddet av vänner vars son vuxit ur det, väldigt bra då vi behövde ett för att få hem Tova från sjukhuset men inte riktigt kände för att köpa ett nytt för att ha en så kort stund. Dessutom tror jag att vi inte kommer att använda det så länge till, då hon redan är så pass rörlig. Tova tycker inte om att bli fastspänd och har aldrig varit en sådan där bebis som du kan ta med dig in i butiken i babyskyddet och tro att det går bra - hon ska bli buren, i famnen. Babyskyddet har varit bra till det som det är till för - att vara en bilstol åt bebisen.


bbyliggsitt

 • barnvagn
jag är glad att vi kunde låna vagnen, för den har varit bra att ha ibland och totalt onödig emellanåt. Hade grämt mig något fruktansvärt om vi lagt ut stora mängder pengar på den och ungen hade strejkat som hon gör ibland. Liggdelen fungerade bara när hon var riktigt liten och inte orkade hålla sig själv vaken, som hon kan nu. Hon har sovit väldigt lite i vagnen och jag har slutat försöka med det, vill hon inte så måste hon inte. Sittdelen har vi just invigt och hon verkar nöjdare i den, ibland i alla fall. Hon kan dock protestera ljudligt när hon märker att hon är fastspänd. När hon blir lite större tror jag att vi byter till en lättare stroller istället - jag tror nämligen att hon inte kommer vilja åka vagn så mycket när hon lärt sig gå.


bbybära

 • bärsele
ett köp vi däremot gjorde var bärselen och tusans tusan vad bra den har varit att ha! Vi köpte en Ergobaby Original med spädbarnsinlägg som inte blev använd så mycket i början, för det var så varmt med inlägget (Ergobaby kom ut med sin nya sele Adapt ungefär exakt som vi betalat för vår Original... nåja). Värmen verkade dock inte vara något som störde Tova, utan hon har alltid tyckt om att bli buren och det blev hon ju i selen. Nu när vi inte behöver spädbarnsinlägget längre använder jag hellre selen än vagnen (beroende på hur ont i kroppen jag har - heja kroniska sjukdomar! Eh) - även om Tova är bra på att hålla sig vaken så är hon i princip alltid nöjd i selen och väldigt ofta somnar hon när vi är ute och går. När hon blir så gammal att vi kan börja åka båt till holmar och utforska dem, kan vi ha henne sittandes i selen på ryggen! Sitter hon i selen behöver vi inte bekymra oss om vart hon tar vägen och hon blir inte lika trött i benen. Tror det blir bra.


bbynest
riktigt så här fullt brukar det inte vara i sängen.

 • spjälsäng
spjälsängen fick vi begagnad och den har varit i användning sedan första dagen hemma! Det är en gammal IKEA-säng som vi skruvat av ena sidan på och fäst i vår säng. Det var ju meningen att jag skulle ha ammat och då haft lätt att dra barnet till mig på natten, men det har fungerat bra fast inte amningen fungerade! Tycker det är väldigt trevligt att Tova ligger så nära och att jag snabbt kan trösta vid eventuella mardrömmar och sådant. Dock tror jag att Tova kommer att sova bra i eget rum, så småningom. Det kan hända att vi har börjat störa varandra på nätterna, tråkigt nog. Nu kommer inte hennes rum vara klart på ett bra tag, så vi får försöka lösa det ett tag till. Jag har till exempel börjat sova med öronproppar igen.

 • babynest
Tovas farmor sydde ett fint babynest till Tova innan hon föddes och det använder vi ännu. Från början var det ganska tight runt bebisen, men så blev hon snabbt lång, så nu har vi det helt öppet. Det fungerar fortfarande bra. Tova har alltid sovit i egen säng bredvid vår säng och nestet har gjort det mysigare. Jag skulle vilja ha ett nest att sova i! Från början hade vi även nestet i liggdelen i vagnen, för mysighetens skull. Vi får se hur mycket hon har tänkt börja böka runt när hon sover, kanske får sluta med nestet om hon börjar rulla omkring i sömnen? Den dagen den sorgen.


bbyskotbord

 • skötbädd/skötbord
vi tänkte från början att vi skulle klarat oss utan skötbord och bara haft en skötbädd att byta på, men ganska snabbt visade det sig att ... vi ville inte ha skötstationen, med blöjhinken och allt vad det innebar, i sovrummet. Även om ammade bebisars bajs i princip luktar bulldeg, så ville vi inte sova i den lukten. Vi fick tag på ett skötbord via en köp- och säljsida på Facebook och möblerade in det i badrummet, även om det inte riktigt får rum. Där kan vi ha alla bebisgrejer på ett och samma ställe och det är rätt skönt. Vi byter fortfarande morgonblöjan i sovrummet på en handduk (riskey, jag vet) om det bara är en kissblöja, vill inte ta henne till badrummet med alla lampor när jag vill att hon ska somna om efter morgonens första matning.

 • skötväska
köpte skötväska med skötunderlägg begagnat. Visst är det praktiskt med skötväska, men jag hade inte behövt en egentligen. Jag har inte med mig så mycket extra grejer att jag behöver så mycket extra fack och sådant (kan visa i ett inlägg senare, vad jag har i skötväskan), utan för mig hade det fungerat bra med en vanlig ryggsäck med en necessär i för små grunkor. Min co-förälder tycker däremot om att ha ordning och reda och var sak på sin plats, så enligt honom var den nog ett bättre köp än för mig. Ehe.


bbysitter
övar på sitt supervillian-skratt 24052016.

 • babysitter
sittern har verkligen varit guld värd när Tova var liten, jag hann gå på toaletten och äta frukost under den tiden hon underhöll sig själv i sittern. Med en bebis som helst vill att du ska gå runt med henne i famnen, var det en välkommen paus. Hade jag lagt ner henne i soffan eller på golvet eller något liknande istället, hade det tagit tio sekunder innan larmet hade gått. Nu har hon en period då hon inte leker när vi sätter henne i sittern, utan hon mest bara blänger på oss tills vi flyttar henne någon annanstans. Får se om vi får användning av den igen, men den var ett av de bästa köpen vi gjorde i början. Vi köpte sittern begagnad, den också. Finns så mycket barngrejer begagnat!


bbygym

 • babygym
vi skaffade inget babygym från början, för vi tänkte att det behöver vi inte förrän bebisen är runt tre-fyra månader, men tji fick vi. Tova hade troligen uppskattat ett gym redan från början, men det är ju svårt att förutse. Tova fick gymmet i tvåmånaderspresent och hon leker med det dagligen. Från början låg hon mest och tittade på allting som hänger ner från det, men en dag lyfte hon handen och snurrade på snurran upprepade gånger (och jag kände att "vad gör du, så där kan du inte göra"). Nu lyfter hon omkring på det och flyttar det med fötterna och allt vad hon har för sig, men jag tänker att så länge det inte ser farligt ut så är väl allt gymmande bra. Ungefär. Hennes farbror uttryckte sig "hon leker inte med det där som man ska!" och nä, hon gör ju inte det. Men det verkar ju roa henne en stund, det också. Knasunge.

 • tjockare filtar
vi fick mina gamla filtar från mamma innan Tova kom och jag köpte en gammal bäddmadrass på Emmaus och de har kommit till användning. Filtar av det slaget att en kan lägga ner sin bebis på den och den ligger tillräckligt mjukt. Redan vid fyraveckors ålder tyckte Tova om att ligga på golvet på en filt och titta på mjukisdjuren vi ställt upp omkring henne (här förstod vi att "jaha, vi borde ha skaffat ett gym ändå..."). Eftersom hon spyr så pass mycket är det bra att ha några extra filtar och eftersom huset vi bor på inte har öppen planlösning har vi en filt i vardagsrummet och en i köket, så vi kan flytta med henne om vi måste byta rum.


bbynappflask

 • nappflaskor
vi hade faktiskt köpt någon nappflaska innan Tova föddes, det var då Mams Anti Colik-flaskor. Nu har vi Nubys som är större, mera lika ett bröst och är färre delar att diska (hallelujah!). Vi hade nappflaskor hemma eftersom att vi behövde tillmata Tova då hon var sjuk vid födelsen. Det var ju rätt praktiskt när vi gick helt över till ersättning.

 • nappar
vi köpte inte en napp från början, Tova fick två i julklapp innan hon föddes och sen fick vi de napparna som hon använt på barnavdelningen. Dock är hon ingen äkta nappbebis. Hon kan ta nappen då hon ska sova på dagarna och ibland på nätterna, men annars vill hon inte ha dem. Är hon arg, kan hon bli ursinnig (läs mer om varför här) om vi försöker ge henne nappen. Ja, jag tror vi har provat exakt alla nappar som finns på marknaden idag. Så dyrt - så onödigt.


bbymatstol

 • matstol
har precis börjat använda matstolen lite längre stunder, till exempel vid morgongröten och det går bra. Ännu är hon lite ostadig, så vi har pallat upp henne med en kudde vid bygeln. Vi har en Stokke Tripp Trapp som Tova kommer kunna använda många år! Älskar när grejer är så! Tror dock att vi kunde ha haft användning av spädbarnssitsen i början, kunde ha räddat många stunder då jag fick manövrera bäst det gick med en arm, för jag kunde inte lägga Tova ifrån mig. Hon ville ju se vad jag höll på med! Jaja, det är lätt att vara efterklok. Nu behöver vi i alla fall inga spädbarnsgrejer längre, som tur är!


bbypotta

 • potta
började ha Tova på pottan lite nu och då när hon började kunna hålla huvudet själv. Ibland fångar vi något och ibland bara sitter vi och leker en stund. När hon hade kämpigt att göra nummer två, på grund av ersättningen, gick det lättare för henne att få till det sittande på pottan än liggande i blöjan. Så klart. Då hade vi en period då jag inte bytte en bajsblöja på flera veckor, men så bytte vi ersättning och den var bättre för Tova, så nu hinner jag oftast inte fånga det i pottan längre. Men det gör inget, hellre att det går obemärkt förbi än att hon börjar gnälla och skrika tio minuter före det kommer ut. Okej. Dagens bajsprat - check!

 • muslindukar
så bra att ha. Funkar som haklapp, spytrasor, filtar, solskydd och så. Går också att ha som snuttetrasa då de inte är så varma att ha i sängen. Vi har hela tiden sådana här dukar i omlopp, för vi har en bebis som spyr mycket och trasorna blir väldigt snabbt att lukta surt. Tittar du på bilderna i det här inlägget är det en sådan här duk på nästan alla bilder.

 • badbalja
eftersom vi har en så knasig varmvattenberedare och en spybebis behöver vi kunna fylla lite varmvatten i en balja flera gånger i veckan. Vi kan inte använda "vuxenbadkaret", för då finns inget varmvatten resten av kvällen - lite jobbigt om någon behöver duscha samma kväll. Jag har duschat med henne, men tyckte det kändes obehagligt när allt blir så halt. Köpte även badbaljan begagnad!

 • babyvakt
vi hade av någon outgrundlig anledning missat att skaffa babyvakt före Tova föddes, vilket så klart ledde till att vi tassade och kikade på henne hela tiden. Vårt golv knakar ganska mycket, så ofta ledde kikandet till att vi väckte henne när hon väl sov - duktiga föräldrar... Vår babyvakt är en Philips (så här ser den ut) och vi är väldigt nöjda med den. Den fångar upp ljud bra och har lång räckvidd mellan enheterna.

 • mammalådan
jag vet att inte alla kan ta mammalådan, eftersom det inte finns så många länder som erbjuder den till blivande föräldrar, men vi kunde ta den och tog den och det var ett mycket bra val! Vi har alltid haft något att klä på Tova, även när vi själva missat att storleken på barnet har ökat, och inte behövt fundera på sådant som borste och termometrar och liknande. Blir det fler barn tror jag inte att vi kommer ta lådan igen, utan vi sparar sådant som vi gillat och så blir det ju en del extra grejer kvar i bra skick efter t.ex. Tova.


sådant jag ser fram emot att prova:
- hoppgunga, vi vann en budgivning på en köp- och säljgrupp på Facebook igår och jag hoppas att Fröken gillar den
- tygblöjor, när vi kan börja pottandet "på riktigt" - jag tycker nämligen inte alls om de här engångsblöjorna

2 kommentarer:

 1. Dessa inlägg är så himla värdefulla för mig, massor med tips och inspiration. Jätterolig läsning! Och vilken frisyr hon har sen! Fantastiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh, vad bra att du gillar dem! Jo, hon sportar mer och mer Ace Ventura-frisyren ;)

   Radera

• skriv gärna namn på kommentaren du lämnar.
jag svarar på kommentarer här i min blogg.
• jag godkänner kommentarer innan de publiceras.

• inga bloglovin'-byten. Du kan däremot gärna följa min blogg här.
• spam raderas direkt ("var med i tävling/veckans blogg" är också spam).