måndag 30 november 2015

Sista november och sådant där.

oväderselvis
Elvis i ruskvädret förra torsdagen.

sista dagen av november och månaden avslutas med ett riktigt novemberväder. Det är mulet och grått ute, regnar emellanåt vågrätt och inte ens en av mina katter är utomhus. Jag har börjat min dag två gånger redan, en gång klockan halv sex, då jag steg upp efter att jag vaknat och inte kunde somna om. Läste ikapp lite blogginlägg tills Sami steg upp, då gick jag och la mig igen. Nästa gång började dagen halv tio, åt en fil med socker och kanel och körde iväg till ÅHS.
Jag råkade nämligen vända blad i min kalender och såg att jag måste fara på blodprov idag. Skulle egentligen ha varit i fredags, men då glömde jag helt bort det. Tycker inte om att vänta vid laboratoriet på måndagar, det är alltid fullt. Som tur var fick jag parkering i alla fall. Kom dit och drog nummer fyrtioåtta. Det senaste numret som stod på displayen var tjugonio. Hmpf. Roade mig med att tjuvlyssna på gubbarna närmast, de levde enligt utsago på råttgift och refererade till ÅHS som "livets soptipp". Muntert värre. Annars verkade de förstås på bra humör.

nu är jag alltså hemma igen och funderar vad jag ska ta mig för med dagen. Funderar på att tvätta, så jag har något att ta på mig på onsdag, då jag börjar jobba igen. Är hittills inte så stressad eller nervös inför det. Känns som jag har satt ner foten och fått till en situation jag kan trivas rätt bra med, den här gången. Får ju förstås se om lagt kort ligger, det vet en ju aldrig.

tänkte för övrigt ta efter Lovisas koncept EFOD den här veckan!

2.för att vara med: 1) Tolka temat fritt och skapa en bild av din tolkning. 2) Kommentera sedan på detta inlägg att du är med och lämna en länk till din bild (minst 900 pixlar bred för bästa presentation) och gärna en länk till din egen blogg (om du har en) så vi kan länka vidare. Glöm inte att uppge ditt namn när du kommenterar! På söndag 6:e december presenteras deltagarnas bilder hos mig och Anna. Lycka till!


adventskalender 2015: i början av varje vecka presenteras ett tema. På söndagen varje vecka presenteras deltagarnas bilder på min och Annas blogg. Vem som helst får vara med och det går bra att hoppa över teman och endast delta där en själv vill. Nästa tema avslöjas den 7:e december.

söndag 29 november 2015

Vecka 22.

22

i onsdags gick vi in i vecka 22 och om kvällarna busar det runt ordentligt i magen. Till och med Sami har känt rörelser nu, och tittar en på magen när jag ligger ner, ser en att den rör sig emellanåt. Inte mycket, men det liksom rycker till lite. Tröttheten har smugit på den här veckan igen, försöker gå och lägga mig i tid och sådär, men det är svårt. Har också börjat få svårt att plocka upp saker från golvet och snöra på mig skorna, då magen är i vägen. Annars tycker jag inte att det är så jobbigt än, vissa dagar har jag knappt ont i ryggen. Hoppas det håller i sig. Idag säger min gravidapp på telefonen att jag varit gravid i 151 dagar och har 129 dagar kvar av graviditeten. Det går läskigt fort!

v22

"Längtan".

längtan

så blev det dags att presentera bilderna som tolkar det första temat i adventskalendern, "längtan". Synd att ingen annan ville vara med och tolka temat denna vecka. Imorgon kommer en ny chans, för då publiceras nästa veckas tema!

nedan ser du Annas bild till temat:

Annas bidrag till adventskalender -15.

lördag 28 november 2015

Årets lillajul.

a1
a2
a3
a4
a5
a6
a7

idag har vi, traditionsenligt, varit till Jan Karlsgårdens lillajul-marknad. Det var blåsigt och allmänt ruskväder, så jag gjorde rätt i att ta på mig gummistövlar. På marknaden köpte vi en korv, en laxbit och brända mandlar, kände inte riktigt shoppingsuget idag. På tillbakavägen åkte vi via Judys och köpte pepparkaksljus, då hon inte var på marknaden och jag alltid vill köpa ljusen hon har. Dessutom var vi via Maxinge och införskaffade en ljusslinga till lill-granen. Resten av dagen har mest spenderats i soffläge, sett på filmer och ätit lite godis. Skönt att varva ner emellan.

Veckosummeringen.

veckis
ett urval bilder från veckan som gått.

håh. Allt jag har att säga idag. I princip. Det bultar i mitt högeröra, hör min puls hela tiden och det är mycket irriterande. Förra lördagen var vi en grupp och lurade ut Anna på fruhippa (eftersom hon överraskningsgifte sig i september, den busen!), efter det åkte jag hem och packade ihop hela halva bohaget plus katterna. Tillsammans åkte vi till Bussö i årets första halka. Sami for ut i fredags och sov i lilla stugan, så jag var ensam hemma och sjukligt uttråkad.
Då jag och de fyrbenta familjemedlemmarna anlände till Bussö blåste det så mycket att draget i stugan var omänskligt. Det resulterade i att Sami och jag lånade madrasser hos mamma och pappa och sov där, katterna hade inget emot att ha FF i stugan. Resten av veckan sov vi uppe hos mina föräldrar. Under "ledigheten" (... eftersom det tekniskt sett bara var Sami som var ledig) har vi fått in ännu ett fönster i huset, byggde pappa och Emil en ny trappa och den sista stora dörröppningen är klar att sätta in dörren i. Dessutom letade vi upp en fin gran till lillajul, den står pyntad och fin i hallen nu.

fredag 27 november 2015

Pappa och Emil bygger trappa.

h: "jag går efter nyckeln."
p: "näe, hanna, börja inte ens!"
h: "va? Jag sa att jag går efter nyckeln!"
p: "jaha! Jag tyckte du sa 'är det ens i mitten?'"

måndag 23 november 2015

Självporträtt / november.

november

tidigare: januari / februari / mars / april / maj / juni / juli / augusti / september / oktober.

1.för att vara med: 1) Tolka temat fritt och skapa en bild av din tolkning. 2) Kommentera sedan på detta inlägg att du är med och lämna en länk till din bild (minst 900 pixlar bred för bästa presentation) och gärna en länk till din egen blogg (om du har en) så vi kan länka vidare. Glöm inte att uppge ditt namn när du kommenterar! På söndag 29:e november presenteras deltagarnas bilder hos mig och Anna. Lycka till!


adventskalender 2015: i början av varje vecka presenteras ett tema. På söndagen varje vecka presenteras deltagarnas bilder på min och Annas blogg. Vem som helst får vara med och det går bra att hoppa över teman och endast delta där en själv vill. Nästa tema avslöjas den 30:e november.

söndag 22 november 2015

It's on.

adventskal15

jaha, hörni! Nästa vecka är det första advent, vilket betyder att vi nu ska prata om adventskalender 2015! Vi har valt att kalla den för "adventskalender", även fast julafton är med. Mest för att namnet hade blivit så långt annars, eh. Nåja!

i början av varje vecka kommer ett tema att presenteras (tema nr.1 den 23.11, tema nr.2 den 30.11, tema nr.3 den 7.12, tema nr.4 den 14.12 och tema nr.5 den 20.12). På söndagen varje vecka presenteras deltagarnas bilder på min och Annas blogg.

för att vara med: 1) Håll utkik hos mig och Anna för att ta reda på temat. 2) Tolka temat fritt och skapa en bild av din tolkning. 3) Kommentera sedan på temainlägget att du är med och lämna en länk till din bild och gärna en länk till din egen blogg (om du har en) så vi kan länka vidare. Glöm inte att uppge ditt namn när du kommenterar!

fredag 20 november 2015

Vecka 21.

v21
"så här har jag sett att man ska stå" / "jomen jag lovar! Alla står så! Jag har sett!"

i onsdags gick vi in i vecka 21, skulle säga att jag mår rätt bra ännu. Faktiskt. Emellanåt har jag lite ont i ryggen som avhjälps med att jag lägger mig på rygg på golvet, men det är faktiskt inte så farligt. Än. Eller, jag vet inte. Har ju hört historier. Nåja. Halsbrännan visar sig då och då, mest på eftermiddagen och kvällen. Har en receptfri tablett mot det som hjälper lite. Tänker att lite är ju ändå mer än inget. Illamåendet har lagt sig till största del, om jag blir hungrig kommer det dock tillbaka. För mig fungerar det alltså att småäta under dagen, inte bra för tänderna, men det är det ju faktiskt inte att spy heller. Så att. Har känt rörelser inifrån ett bra tag redan, små bökar och buffar under dagen, mysigt! Sami har inte lyckats känna dem riktigt ännu, det är som att Semlan går och gömmer sig så fort han sätter sin hand på magen. Snart, nog!

en knasig sak: det här har hängt med under ungefär hela graviditeten, men jag reagerade inte på det så mycket först. När jag börjar bli "för" hungrig så nyser jag. Kan både dubbel- och trippelnysa. Det var inte så roligt då jag vomerade (sorry not sorry) alla morgnar, då det liksom triggade den reflexen. Numera berättar det mest för mig att om inte jag äter nu nu nu kommer jag börja må dåligt. Praktiskt, förstås, men jag förstår inte riktigt kopplingen.

igår införskaffade vi, som sagt, Första boken om mig och i och med det, kändes det hela ännu mer verkligt. Jag hoppas allt går bra. Jag hoppas verkligen att vi får träffa vår nya familjemedlem i april. Jag längtar efter det.

21

torsdag 19 november 2015

Julig brunch och sådant där.

DSC_2707b
DSC_2708b

dagen idag har spenderats på Askuddsvägen i sällskap med Anna, Elma och Amelia. Anna bjöd på julbrunch och vi pratade jul och bebisar och allt möjligt mellan himmel och jord. I princip. Mycket trevligt. Som vanligt drog brunchen ut över dagen och sen åkte jag till Samis jobb vid halv fem så vi kunde fara vidare på ärenden. Vi var via staden och införskaffade "Boken om mig" till Semlan, när vi kom hem lagade vi lite middag (allt jag var sugen på: kål) och sen fyllde vi i boken. Det mesta ska ju fyllas i när hen kommit ut, men lite kunde vi börja redan.

nästa vecka är typ och ungefär fullplanerad och jag behöver därför skriva upp en lista över saker som ska göras. Puh. Från att inte ha något att göra till att ha saker som borde göras varje dag. Inte en enkel övergång, direkt. Nåja.

onsdag 18 november 2015

Don't let them take control.

plup

besöket hos barnmorskan gick bra, tror vi gjorde ett bra val när vi valde att ha just henom som vår BM, känner mig trygg hittills i alla fall. Det är ju alltid trevligt. Mitt HB-värde är fortfarande väldigt bra, vilket känns konstigt. Ofta min kropp kan bete sig? Tydligen bara när den själv vill, vilket förstås är bra i det här läget. Vi lyssnade på hjärtat och det lät också bra, och så mättes magen. Allt bra, så här långt. Nästa gång ska vi skriva FPA-papper och ordna med moderskapsförpackningen. Även sockerbelastningen (för att kontrollera att jag inte har fått graviddiabetes) bokades in idag, den blir i början av januari. Typiskt nog var alla tidiga tider tagna, så 08:30 ska jag fara dit och försöka att inte avlida. Äsch. Det går nog bra.

nu ska jag äta lite lunch och grunna vidare på arbetserbjudandet jag fick igår, tror nog att jag tar det. Det gäller alltså jobb på 60% av heltid på mitt gamla jobb. Förstås. Just when I think I'm out, they pull me back in. Nåja. Tror det skulle vara ganska passligt nu. Får se. Lite mer pengar är ju aldrig fel.

We're halfway there.

halfway

precis som bilden ovan säger, har idag halva graviditeten passerat. Jag har alltså varit gravid i 140 dagar. Knäppt. Det har funnits dagar då jag knappt märkt att jag tillverkar en annan människa, ju mer hen rör på sig i magen desto mer tänker jag förstås på det. På senare tid har jag tänkt på det dagligen, antagligen för att jag inte har så mycket annat att fokusera på.

idag ska vi till barnmorskan, vägas och lyssna på hjärtat. Gillar väl inte riktigt det här vägandet hit och dit, men jag förstår ju att det är svårt att väga Semlan på något annat sätt. Kan ju inte riktigt plocka ut henom riktigt än. Eh. Blir nog bra, hur som.

förresten, är det något speciellt du skulle vilja att jag skrev om min graviditet?

tisdag 17 november 2015

Ett projekt.

stvrvh

de som känner mig vet att jag i princip saknar tålamod, jag vet att jag gör det. Ändå har jag tänkt försöka mig på att virka en filt innan Semlans vräkningsdatum. Det jag har tänkt är mormorsrutor i grått och vitt, men det var mycket svårare än jag från början trott. Jag provade en stund igår, innan huvudvärken tog över. Det börjar bra, men när jag ska börja med den andra sortens maskor blir det kaos. Tror jag behöver konsultera min privata virkningsmästare (läs: mamma) innan det blir till något.

måndag 16 november 2015

Summering av helgen.

den här helgen var konstig och sprang förbi som en skållad kaninkorv (...?). I lördags hämtade Åsa upp mig för att åka på heldagskurs, samtidigt for Sami iväg till Bussö för att bli där hela helgen. Kursen handlade om kvinnors hälsa och hormoner och hölls av Marianne Arnström, jag tyckte det var väldigt intressant! Tänker absolut ändra lite grejer i min vardag, för att se om mina sköldkörtelhormoner skulle vilja normalisera sig. Eller något. Tror i alla fall inte att något skulle bli sämre av det.
Efter kursen skjutsade Åsa hem mig och jag skulle laga middag. Till mig själv. Så. Himla. Tråkigt. Konstaterade att om jag skulle bo ensam, skulle nog min middag mest vara yoghurt och flingor. Nåja, lyckades i alla fall slänga ihop kyckling, ris och en (om jag får säga det själv) mycket god currysås.

igår vaknade jag tidigt och packade ihop mig, släppte ut katterna och körde ut till Bussö. Emil kom ner och hjälpte till att plocka ner lite av byggställningen runt huset, då jag inte riktigt ska lyfta tungt just nu. Såg för vådligt ut när de apade omkring i ställningen, men det gick bra, som tur var. Har märkt att jag är lite mer orolig just nu, eh. Efter en stund kom även mam&pap ner och hjälpte till att plocka grejer. Så letade vi metallbitar, spikar och skruvar som fallit från taket när det byggts och efter det fick jag kallt om fötterna och vi åkte upp för att dricka kaffe. Ungefär så.

ettåtvå
på kurs och efter kurs, mobilbilder.

fredag 13 november 2015

Vecka sexton till tjugo.

ve16till20

Åsa bad mig lägga upp jämförelsebilder på magen från vecka till vecka, eftersom vi faktiskt har tagit sådana hittills, känner jag att jag kan göra det! Ovan ser du i helfigur, det är kanske lite svårt att jämföra ändå på dem, eftersom det är himla svårt att stå exakt likadant. Tycker ändå att det är stor skillnad på första och sista bilden! Igår gick vi in i vecka 20, så sista bilden får representera det. Ser på de här bilderna att jag verkligen behöver göra något åt håret. Eh. Nåja. Trasselsudd är ju ändå mitt andranamn (nej, jag skojar bara)! Nedan följer "riktiga" magbilder:

16
17
18
19
20

puss!

torsdag 12 november 2015

Tillbakablick / Torsdag.

t1
t2
t3
t4
t5
t6
t7
t8
t9
t10

tjugofjärde augusti tvåtusentretton tömde jag och Sami vår första odling i odlingslådan. Vi skördade morötter, sallad och persilja. Därefter bytte vi ut jorden, vattnade och planterade jordgubbsplantorna vi haft i amplar i lådan till nästa år. Det här året hade vi även satt rädisor, men de var uppätna sedan länge. Gott ju!

En liten famnkatt.

kizmiz
08112015.

tycker katterna är så små när de står på golvet, men nu när jag ser de här bilderna så är det nog jag som är liten.
Elvis ser ju enorm ut! Det här är för övrigt hans favoritsätt att hänga på mig, över axeln som en liten bebis. Knase.
Vad skulle en göra utan de fyrbenta lurvbollarna? Troligen: ha ett väldigt tråkigt liv.

onsdag 11 november 2015

In i minsta detalj.

haps
tack så mycket för alla gratulationer på föregående inlägg! Blir så glad i magen av era fina ord! Puss på er!

under gårdagen var jag en rätt förvirrad person, skulle in till staden och blev försenad på grund av ... ingen vet. Lurade i mig att jag hade mer tid än jag hade, antagligen. Hann i alla fall till tandläkaren i tid. Tänkte att jag var bad ass och tog ingen bedövning när det skulle borras i tänderna. Led. Är ingen hårding. Varför tror jag alltid att jag är det?! Trodde dessutom att jag bara skulle borras i tre tänder men fick överraskningsborras i en fjärde också. Hurra!
Förstås är det bra att det är gjort nu och jag inte behöver komma tillbaka på ett år.

kom hem, började titta på Doctor Who när det plötsligt knackade på yttre ytterdörren. Kikade genom fönstret och såg en skäggig karl. Han kom från Mio och skulle leverera något till våra nya grannar, det är andra leveransen som kommer till oss istället för till dem. Förstår inte ens hur de ser att det finns ett hus här uppe? Nåja.
Jag pekade hur som helst vidare honom och fortsatte se på serien. Somnade. Vaknade och hade missat ett och ett halvt avsnitt. Gick tillbaka. Tittade på meddelanden från Sami och blev kallsvettig då jag trodde att jag missat ett möte i stan. Det visade sig dock vara nästa dag. Håh.

vet inte ens vad jag ska skylla på, gravidhjärna eller hypotyreosen. Allt är i otakt. Det var förstås väntat. Jag måste bli ännu bättre på att planera, med klockslag och grejer. Idag ska jag hämta Sami och fara vidare på ärenden. Ska försöka vara klar i supergod tid. Eh. Wish me luck.

tisdag 10 november 2015

När Hemlan blev en Semla.

tre_blogg

så blev det dags att inviga bloggen i det som inte direkt varit en hemlighet, men som vi inte pratat så högt om tills nu. Sami och jag ska, om allt går bra, bli föräldrar i april nästa år. Arbetsnamnet på min fripassagerare är "Semlan", som känns lite mindre fantasilöst än ... "bullen". Eh. Nåja. Får hoppas vi hittar på något tills hen ska evakueras från sitt nuvarande boende. I september berättade vi nyheten för blivande mor- och farföräldrar. Vi beställde muggar med texten t.ex. "mormor" på, slog in dem och lät dem öppna dem samtidigt. Roligt!

hittills har vägen varit lite knölig, i alla fall med mitt mående. Jag ska väl inte klaga, egentligen, det går fortfarande bra att gå och stå och sådant. Men jag hade en period som jag inte kunde hålla nere någonting jag åt, var som en zombie och orkade som mest sova på soffan. Nu har det dock vänt och jag mår mycket bättre. Hoppas det håller i sig.

beräknad ankomst för bakelsen (enligt senaste ultraljud): 6 april 2016.

måndag 9 november 2015

Kaptenens logg: 09112015.

t1
t2
05112015.

klockan är inte ens två och jag har redan duschat och haft besök av mamma och Emil. Alltså. Jag duschade före de kom, inte med dem. Det hade ju varit underligt. De hade med sig sallad från Choklad, alltid lika gott! Efter att de åkte vidare har det börjat regna. Fruktansvärt vad tråkigt väder det är just nu! Tror det var sol förra veckan i några timmar, efter det har det bara varit grått. Förra året hade det redan kommit en omgång snö vid den här tiden. ... Inte för att jag uppskattade det heller, förstås. Aldrig är en riktigt nöjd.

min telefon har fått spunk, för att jag ska kunna höra vad den i andra ändan säger måste jag använda högtalaren. Wäh. Skulle inte varken orka eller ha råd att köpa en ny lur just nu. Får helt enkelt försöka ge den lite smisk och se om det hjälper. Så fungerar elektroniska apparater, va? En kan använda våld för att de ska lyda? Jamen, det tycker jag nog.

nä, nu ska jag se några avsnitt Doctor Who och äta ett brass satsumer. Ehe. Häj!

fredag 6 november 2015

De fyrbenta familjemedlemmarna.

e2
e1

NAMN: Elvis
ÅLDER: 5 ½
RAS: blandras (möjligen lite norsk skogkatt)
KÄNNETECKEN: brungråfläckig på vit grund, yvig svans
EGENHETER: lagom pratsam, älskar fötter och skor, är rädd för allt som låter, tycker mest om att bli buren om han får hänga över axeln på en. Måste få lukta och smaka på ens hand innan han låter en klappa honom, låter en inte honom göra det kan han bli lite surig och istället smaka med tänderna. Kan öppna dörrar genom att hoppa på handtagen och dra upp dem med klorna. Har nästan lärt sig vad som menas med kommandot ”sitt”.

s1
s2

NAMN: Sid
ÅLDER: 5
RAS: blandras
KÄNNETECKEN: har ”för många” tår på alla tassar, frampå ser det ut som att han har tumvantar. En liten svart fläck längst ner på nosen. Grårandig med parenteser mitt på ( ).
EGENHETER: om han gör bort sig springer han och gömmer sig så långt bort från alla andra han kommer, har upptäckt att han blir utkastad om han biter på Elvis så Elvis piper (smart när han vill gå ut, bara att gå och bita på brorsan lite), vill hemskt gärna följa med på promenader och då gärna springa längst fram, fast han inte vet vart en är på väg. Biter aldrig människor. Gillar att sitta i famnen.

m1
m2

NAMN: Molly
ÅLDER: 2 ½
RAS: blandras, ena föräldern är i alla fall Ragdoll
KÄNNETECKEN: svart, blank päls med grå hårstrån runt nos och mun och en mörkbrun krage om halsen på sommaren. På vintern luddig och svartbrun skrud. Stor svans.
EGENHETER: jamar i princip aldrig, pratar med ett ”urrurrurr”-ljud (lätt att förklara, eh). Är vår lataste familjemedlem och tar gärna sovmorgon några timmar efter att herrarna gått ut. Blir totalt ledlös när hon myser, äter gärna upp Elvis mat och sedan sin egen om en inte håller vakt. Lägger sig gärna mitt på soffan och vägrar flytta på sig.

inskickat till det här.