fredag 27 februari 2015

Tredje koppen kaffe.

kafs

sitter och väntar på att Sami ska komma hem från jobbet. Han slutar halv fem, men jag tänker att det alltid är bra att vara i tid med allt. Idag är det fredag och två veckor har gått sen jag gick på min eviga semester (överdrift, 30 dagar har jag att ta ut och sen tar förmodligen den eviga semestern vid, obetalt och underbar...) och imorgon är februaris sista dag. Va? Hur gick det till? På söndag är det den första mars och jag längtar efter våren och solen och blommorna. Har redan gått och kikat efter livstecken vid huset, men nej. Ingenting än. Får väl försöka ha lite mer tålamod. Hm. Låter ju som jag.

hörni, ni som läser min blogg via bloglovin' - kommer mina inlägg upp i ert flöde? Det krånglar nämligen supermycket för mig och jag kan inte se senare inlägg än det här på min bloggs "profil". Om det är så att de inte kommer upp i flödet måste jag kontakta supporten. Igen. Tänker att om ingen skriver att de ser mina inlägg måste jag utgå från att de inte kommer upp, eller?

Med orange hår.

orange

jag försökte rita något i förrgår, men det blev till ingenting mest. Försökte och försökte och ingenting blev bra, så tog jag en paus på någon timme och testade få till något som liknade på något och teckningen ovan tog form. Lite skev och lagom oplanerad med tekniken (brukar bara göra linjer med tusch och resten med akvarellpennor men det glömde jag tydligen bort) och så, men jag är nöjd. Tack, kära vänsterhand, att du inte gett upp helt!

En liten skorsten.

mys1

jag har en ny mössa! Den är stickad av ull från ålandsfår och har den perfekta övertoningen från ljusgrått till mörkgrått. Passar min personlighet, ehe. Nämen. Jag är kär i den och vill ha den på mig hela tiden, mest för att jag känner mig som en sagobokskaraktär i den. Fin! Det är min kära urmoder som har stickat den. Puss på dig!

mys2
det är lättare sagt än gjort att fotografera en mössa man har på huvudet med 50mm.

torsdag 26 februari 2015

Självporträtt / februari.


tidigare: januari.

Tre läsvärda inlägg den senaste tiden:

eftersom jag själv inte har så mycket att komma med just nu, på grund av ledighet och kreativitetstorka och allt sådant där, tänkte jag att vi skulle kika lite på vettigheter jag hittat på andras bloggar på sista tiden! Tycker jag har läst så mycket bra alldeles nyligen, men tre inlägg har jag fastnat lite extra för. Nu slutar jag förklara och låter dig läsa istället:Ida-Marie skriver ett inlägg med hög igenkänningsfaktor om att man som engagerad bloggare alltid är den som tar bilderna men nästan aldrig finns med på bild. Läs hennes inlägg "Den som alltid står bakom kameran" här.


Sandra tar upp viktiga och tänkvärda saker om kärleksförhållanden i sitt inlägg "Saker vi inte pratar om: Förhållanden". Klicka dig dit, läs och reflektera. Tycker alltid att hon är så duktig med orden och träffar huvudet på spiken direkt.Maria svarar på en läsarfråga och berättar om sitt val att avstå från alkohol tills hon blev 18. Jag kan absolut relatera till det hon skriver i och med att jag (på mitt tjugofemte år) fortfarande är samma tönt som jag var i högstadiet. Här hittar du hennes inlägg "Nykteristen med töntstämpel".

onsdag 25 februari 2015

Kaptenens logg: 25022015.

mobilbilder från idag då jag satt på trappan och andades i solskenet.

ja, nog går dagarna fast jag inte hittar på så mycket att göra. Har möblerat lite åt katterna på verandan och suttit ute på trappan i solen, det är dock lite kallt för att sitta så någon längre stund ännu. Eldade upp all ved som fanns hemma idag och hoppas nu på varmare tider, ehe. Trodde ett tag idag att jag glömt bort hur man ritar och genomgick en liten identitetskris, gav det några timmar och försökte igen, fick till något i alla fall. Tur det. Hade nog saknat att kunna svischa ihop en teckning eller två, när det redan känns som jag glömt hur man skriver så det känns i magen. Nåja, bara jag blir lite mer zen igen tror jag att det kommer tillbaka. Jag har ju alltid skrivit, men det har hänt så mycket emellan att jag liksom tappade bort mig själv ett tag.
Nu är det bättre. Nu börjar jag hitta hem igen. Jag håller tummarna för det.

Onsdagslista.1. Om det var möjligt att ha en superkraft, vilken hade du velat ha?
hm. Det står mellan kraften att göra tidsresor och att kunna göra sig osynlig. Får man ta båda?

2. Vilka är dina favoritbloggar?
jag har många bloggar jag följer, och jag följer ju mest bara mina favoriter ju! Till exempel: Sandra, Emelie, Emil och Sandra.

3. Vilken är din favoritplats på jorden?
Bussö. Stenuddsvägen 24, ehehe.4. Om du bara fick välja en låt att lyssna på ett helt år, vilken skulle det vara?
alltså, om det är så att det är en låt som ska gå nonstop vill jag hellre ha tyst. Är det så att jag bara får välja en låt när jag väl lyssnar på musik under ett års tid blir det troligtvis Yellowcard just nu. Kanske One Year, Six months.

5. Har du något tips för att göra en grå och tråkig höst- eller vinterdag lite bättre?
långkalsonger + yllesockor + het dryck + seriemaraton = bäst. Här finns lite tips på serier att se på!

6. Vilket är ditt favoritklädesplagg?
den här tröjan plus de två andra i olika färger.7. Tror du på något övernaturligt?
alltså, jag vill ju tro på det men jag är ju en sådan där krass realist, vet du. Tror inte ens på att något "händer" när man dör. Tror det blir svart, liksom. Som en drömlös sömn. Fått höra att jag inte "ska tänka så" men vem är någon levande att säga att det inte är så? Hm?

8. Hur önskar du att ditt liv ser ut om 10 år?
bor på Stenudden, är gift med Sami, har ett fast jobb som jag trivs med (kanske det är mitt eget kreativa företag?) och har skaffat de barn jag tänkt mig att skaffa. Vi tjänar bra och kan jobba hemifrån flera dagar i veckan och ta hand om gården, barnen, djuren och varandra.

9. Kan du berätta något vi inte redan vet om dig?
jag kan inte gå och lägga mig i en obäddad säng.

10. Vad är du riktigt bra på?
att förstå hur andra känner bara de har släppt in mig i sitt liv och jag fått iaktta dem i det. Ej creepy.

de knasiga bilderna är från 2007-2008.

tisdag 24 februari 2015

Som en ljudlös svartvit hallucination.


det är mars, torsdagen den 6:e mars 2008 för att vara exakt.
Klockan är snart fyra och vi har precis slutat skolan för dagen,
Anna håller mig sällskap när jag väntar på bussen.
Snön smälter och solen viskar om våren (och våren, den kom).
Det här är då jag inte riktigt existerade någonstans,
för hemma var inte längre hemma och allt var upp och ner.

tänk så mycket minnen som ryms in en liten bildserie.

En jobbupplevelse.

Sandra berättade om olika jobbupplevelser hon haft och jag tänkte haka på och göra samma. I och med att jag är uppvuxen på en gård har jag mest spenderat mina sommarlov med att hjälpa till hemma, det har ju stört många i min ålder som tyckt att jag "måste ju söka sommarjobb" i den lokala matbutiken som de andra. Men deras liv och mitt liv har inte varit lika. Inte alls, faktiskt. Nåja, det var ju inte det jag skulle berätta om egentligen. När jag flyttade hemifrån började jag jobba på "riktiga" arbeten på somrarna. Det här jag tänkte berätta om är ingen solskenshistoria, men jag är ändå rätt glad att jag utsatte mig själv för det för det var väldigt lärorikt.


en sommar jobbade jag på biluthyrning och det var verkligen ingenting som passade min personlighet. Det var stressigt och hårt arbetsklimat när man kom in som ny i ett gäng där de flesta kände varandra sedan tidigare. Dessutom var lönen alldeles för låg och fast man ibland jobbade över när man väntade på att flyget skulle komma på kvällen fick man ingen ersättning.

första dagen kastades jag in i arbetsuppgifterna och förväntades klara allting själv med minimal upplärning (frågade kontorschefen hur jag skulle räkna något och fick till svar "det ska du väl veta själv?!", bara det att jag inte alls är bra på matematik). Bra med jobbet var att jag lärde mig arbeta i ett högt tempo, att småprata med kunder medan vi skrev kontrakt, att hitta i stan och att kunna ta besvärligheter, som en familj som ville att alla fel på bilen de hyrde skulle prickas i på listan, trots att det inte var fel som "räknades". Typ att det saknades lite färg på dörrens insida. "Put this in there", "write that in there". Bäst var ändå att det var många utlänningar som hyrde bilar så jag fick öva på min engelska. När jag visade bilen två personer från Texas skulle hyra och hade gått igenom fellistan (alltså listan över skador på bilen) bara tittade den ena på mig helt tyst några sekunder innan hen sa "you speak really good english!", det levde jag länge på.

bilderna ovan är de enda jag tog under några veckors tid. Det om något känns ju lite oroväckande, suddiga spegelpix är ju annars inte riktigt vad jag brukar syssla med i fotoväg. Jag började jobba 11.30, vilket betydde att jag stod och stampade i hallen klockan 10, färdigt påklädd och så redo jag kunde bli. För mig är det inte optimalt att börja jobba mitt på dagen i och med att jag lätt stressar upp mig. Jag slutade jobba 20.00 (när jag inte väntade på ett försenat flyg till klockan 20.45...) och då stämplade jag ut, gick upp för backen och hem till lägenheten och dråsade i säng.

jag jobbade bara där två månader och hann under den tiden nästan gå in i väggen. Jag ringde till arbetsförmedlingen och frågade vad som skulle hända om jag sa upp mig och de berättade att jag skulle få en tre månaders "karenstid" på min arbetslöshetsersättning, alltså att jag skulle stå helt utan inkomst under den tiden, och det hade jag inte råd med. Så jag bet ihop och klarade tiden. Allt jag fick i mig under tiden jag jobbade där var bubbelvatten och knäckebröd, allt jag drömde var om jobbet när jag väl kunde somna. Så, nej. Det var ingenting för mig. Men! Jag lärde mig massor om mig själv under tiden jag jobbade där och jag kan se tillbaka på den sommaren som supertung men också väldigt utvecklande. Efter det känner jag att jag kan nog klara alla utmaningar för att komma dit jag vill. Inget ont som inte har något gott med sig, eller?

Blev med adress.


igår fick vi ett mejl från byggnadsinspektören i vår kommande hemkommun, med meddelandet om att våra godkända dokument var skickade till oss per post och att vårt namnförslag för vår väg hade gått igenom, eftersom att bygget aldrig färdigställdes när det hade påbörjats 1993 var det väl ingen som tänkte på att vägen ner till huset skulle ha ett namn heller. Nu har vi en adress att flytta till! Det kändes direkt mer som att det är "på riktigt" i och med detta. I framtiden kommer Sami och jag att hittas på Stenuddsvägen 24 och det känns väldigt bra i magen.

måndag 23 februari 2015

Våra fötter är en meter över marken.

w1
w2
w3

Tio saker jag inte gör.

idag har även jag gjort den "omvända" listan, som jag sett på flera olika bloggar just nu. Istället för att lista 10 saker jag gör har jag listat 10 saker jag inte gör. Lite knepigt, men ganska roligt! Jag hittade listan först hos Julia.


- äter trasig mat om jag inte måste
- låter bli att klappa andras katter
- går med på att bli behandlad som en dörrmatta
- viker kläder istället för att lämna dem i en hög på golvet
- går på fest eller umgås med andra som är alkoholpåverkade
- sminkar mig när jag bara ska vara hemma
- beklagar mig över minsta lilla
- känner mig vuxen
- äter lakrits
- röker

bilderna plockade jag från min Instagram.

söndag 22 februari 2015

Sjuårskalas.i februari i år (ja, nu någon gång) fyller min blogg sju år. Hade bloggen varit ett barn hade jag uppfostrat den, lagat mat till den, stoppat om den om kvällarna och nu skickat iväg den till skolstart i höst. Knasigt. Vi har varit med om både det ena och det andra tillsammans, åtta till fem-jobb, arbetslöshet, båtutflykter, picknickar och hittills fyra flyttar (och den femte i horisonten). Vi har varit förälskade, kattokiga och kreativa och vi har verkligen haft tid på oss att lära känna varandra.

jag började blogga andra året på gymnasiet och som det ser ut nu kommer jag fortsätta ett tag till, även om jag tidigare tänkt "nej, när jag köper hus, gifter mig och skaffar barn kommer jag nog inte blogga om det", men i juli 2014 köpte vi ju hus och det kändes inte konstigt att blogga om. Jag kör enligt devisen "lev inte för bloggen, blogga om livet".

i min drop down-meny har jag bara snabblänkar för innevarande år plus två år tillbaka, vill du kika på ännu tidigare inlägg kan du gå in på den här sidan och klicka dig vidare. Kanske är värt att öppna länkarna i nya flikar, om man vill kika på olika år.

puss, bloggen, jag gillar dig!

Serietips: K och L.Kyle XY

"a family takes in a formerly institutionalized teen savant (Dallas) who is missing standard human behaviors such as anger, joy and love."

vi började se på Kyle XY i somras och första säsongen är helt bra. Jag har dock lite dåligt tålamod när det kommer till onödigt drama, så vi har inte sett så mycket av nästa säsong än. Tror faktiskt att den blir bra, den med. Kyle vaknar upp i skogen och kan, i princip, ingenting. Han minns ingenting om sitt förflutna och liknande, dessutom har han ingen navel. The plot thickens, vet du.

Las Vegas

"welcome to the Montecito Resort & Casino in Las Vegas, where you can do anything you want... but Ed Deline and his crack surveillance team will be watching. Just remember, what happens in Vegas, stays in Vegas..."

Las Vegas är bra, lite väl mycket naket och sexistisk humor, men annars. Karaktärerna är trovärdiga, dialogen är trovärdig och sådär. LV toppar listan över mina personliga favoritserier. Handlar alltså om ett casino i Las Vegas, där Ed Deline styr och ställer och Danny McCoy är någon slags säkerhetspersonal, trots att hans pappa alltid velat att Danny skulle ta över familjefirman och bli byggledare.

Lie To Me

"dr. Cal Lightman teaches a course in body language and makes an honest fortune exploiting it. He's employed by various public authorities in various investigations, doing more when the police etc. fail to go the extra mile. So he can afford to constitute a team of his own, which like clients and others has to put up with his mind-games."

Cal Lightman kan se på ungefär varenda människa exakt vad den tycker och tänker och lär ut kunskapen till sina medarbetare. LTM är som House fast utan sjukdomarna och med psykologi istället. Helt okej bra, alltså.

Life On Mars

"after being involved in a car accident in 2006, DCI Sam Tyler (Simm) wakes up to find himself in 1973, the era of 'Sweeney' type policing, Mark III Cortinas, and flared trousers."

brittiskt, snyggt filmat, knasig och bra story. Vad mer kan man begära? Är Sam en tidsresenär eller är hela hans 1970-tal ett påhitt av hans komatösa hjärna?

Lost

"the survivors of a plane crash are forced to work together in order to survive on a seemingly deserted tropical island."

behöver knappast berätta så mycket om Lost heller. Även denna serie är snyggt filmad, har påtaglig stämning och oändliga frågeställningar. Värd att se och försöka klura ut!lördag 21 februari 2015

Dagens känsla.

du och jag, Elvis. Du och jag.

"What about second breakfast?"

second breakfast

drömde min första "riktiga" mardröm på flera år inatt, så himla obehagligt och ... skumt. Har en underlig känsla i kroppen av den ännu, hoppas det går över snart. En positiv sak med min mardröm är ju att jag har börjat drömma igen. Drömde ingenting jag mindes på flera månader förrän precis just. Så. Alltid något, tänker jag. Vaknade av Samis larm imorse också, en röst i en annan dröm (inte mardrömmen) ropade till mig "det här är inte Samis larm, det är ditt larm!". Ljugdröm. Var ju bättre när jag vaknade av det för någon dag sen, av att det sjöng "warrior princess - warrior princess" till mig. En liten boost på morgonen!

vet inte riktigt vad vi ska göra idag när Sami slutat jobba, vi borde städa men jag tror inte någon av oss har ork till det. Jag har ont i alla leder i hela kroppen och känner mig lite som ett totalt sammanfall. Borde kanske kolla om det är min borrelia som brutit ut? Har ju, som de flesta andra ålänningar, borrelia i kroppen sen en tid tillbaka. Dumdjur. Dumsmitta. Jaja.

fredag 20 februari 2015

Grå stammar brister när som helst.

d1
d2
d3
d4
d5

idag har jag, som sagt, varit på Bussö med familjen. Emil och jag klurade på textiltryck och tryckte tre tröjor varav två blev jättebra och en blev mindre bra. Helt okej ändå. Så var vi ut och gick i skogen, ända tills vi var omringade av gamla ruttna träd som knakade oroväckande i blåsten, då gick vi ner till sjön istället. Mindre risk att få träd i huvudet där.

nu är jag hemma i Södersunda och försöker få igång någon slags brasa. Det går inte bra. Allt bara slocknar för mig. Nåja, det ska väl ge sig snart. Lillkatten (som nog är vår till storleken största katt) springer omkring helt planlöst och gnäller. Hon tycker förstås det är matdags för dem nu, jag tycker de kan vänta en liten stund till. Håhå. De e inga lätt när de e svårt.

And how my heart is about to
burst into a thousand pieces.

klockan är 07:50 och jag har snart avverkat morgonens första kopp kaffe. Vet inte riktigt vad jag gör uppe redan, men jag vaknade av Samis larm (... som inte han vaknade av) och efter det har jag inte kunnat somna om. Gör inte så mycket. Ska äta lite frukost och packa ihop mig så far jag till Bussö och umgås hela långa dagen. Hoppas på finväder, men fulväder fungerar ju förstås också. Eh. Jaja, nu ska jag dyka in i brödskåpet!

torsdag

torsdag 19 februari 2015

Bullar, kaffe och funderingar på en gammelmormor som inte finns mer.

tt1
tt2

som jag berättade i mitt tidigare inlägg, bakade jag bullar idag. När jag bakar tänker jag alltid på min lilla gammelmormor, dels för att jag har hennes förkläde på sig (med initialerna T.T. Torgerd hette hon) och dels för att hon alltid hade åtminstone fyra olika sorters kakor att bjuda på när man kom på besök. Det fanns alltid bullar och mina föräldrar förklarade alltid på förhand för mig att det bara är artigt att ta högst två. Annars hade jag troligen petat i mig allihopa, så det var förstås bra med en liten varning. Min gammelmormor gick bort sommaren 2012 och jag saknar henne hemskt mycket ibland.

tt3
tt4

bullarna jag bakade blev av den smör-socker-kanelfyllda varianten och turligt nog blev de färdiga precis till kaffet, så jag satt vid ett soligt fönster med en muminmugg i ena näven och en nybakt bulle i den andra. Min sorts YOLO-moment.

-

hanna säger: 
 får jag skriva ... "yolo" på bloggen?
emil säger: 
....
du.. får.. väl
hur så?
är du vild och galen?
hanna säger: 
ja!
känns spännande och nytt att använda det
nästans lite busigt
emil säger:
åhu vad du kan

Ett foto i timmen, torsdag.

idag körde jag och Emil en EFIT-dag. För att vara på semester tycker jag nog att det i alla fall verkar som att jag gör något (serietittande måste väl räknas som "något"?) om dagarna. Nåväl, här kommer min dag i bilder:

EFIT0900
09.00 - stiger upp och tar mina mediciner.

EFIT1000
10.00 - äter frukost i soffan.

EFIT1100
11.00 - tittar på några avsnitt Charmed i sällskap med Sid.

EFIT1200
12.00 - ställer igång med bullbak.

EFIT1300
13.00 - degen är klarjäst och kan bakas ut.

EFIT1400
14.00 - går ut efter ved och post. Plockar ihop lite ris.

EFIT1500
15.00 - det är så fint väder så jag stannar ute med katterna en stund. Elvis vill bara in och sova.

EFIT1600
16.00 - eldar en brasa och ser på något serieavsnitt.

EFIT1700
17.00 - kvällsol på tulpanerna, Sami kommer hem!

EFIT1800
18.00 - äter middag i soffan.

EFIT1900
19.00 - går ut på en kvällspromenad i snålblåsten.

EFIT2000
20.00 - dricker en kopp te och väntar på att Sami ska montera min "rullbräda" för datormus och tangentbord.

onsdag 18 februari 2015

Bananpannkakor, en version.

idag lagade jag bananpannkakor till lunch. Lade upp den här bilden på Instagram och blev ombedd att lägga upp receptet jag använde. Your wish is my command, här kommer receptet (jag hittade på lite själv utöver receptet jag utgick från):

bananpannkaka

2 portioner

1 banan
2 ägg
4 matskedar vetemjöl (eller vad man nu vill lägga i istället)
1 tesked bakpulver
½ tesked vaniljsocker (skulle varit vaniljpulver men nu hade inte jag det)
2 matskedar grynost (kan lämnas bort)

mosa bananen. Vispa ihop med äggen med handvisp. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa ihop dem.
Stek i stekpanna med smör eller annat matfett tills pannkakorna får en fin gyllenbrun färg.
Servera med valfria bär eller vad du nu vill ha på. Jag hade hallon, kokosflingor och jordnötssmör till.
Går bra utan hallonen och kokosflingorna också, gott med endast jordnötssmör till tyckte jag.

tisdag 17 februari 2015

I know all the things around your head
and what they do to you.

motljus / två
stod ute på ett berg i kvällssolen i söndags. Minusgrader och snålblåst: perfekt grubblarväder.

redan tisdag. Gjorde knappt två knop igår, kände mest av att jag var ledig och inte behövde stressa alls. Idag har jag haft finbesök i form av min urmoder och urfader och annars mest redigerat lite bilder. Nu försöker jag få upp värmen i huset med en brasa och funderar lite på vad man skulle kunna fotografera/rita/göra över huvud taget. Tror det får bli lite serietittande medan jag funderar. Eh. Och så borde jag traska ner efter eventuell post. Ja, lite så.